Cvičení 18 - Návrh faset
(1) Připomeňte si, že fasetová analýza je založena na obecných principech klasifikace - porovnejte následující úlohy s úlohami ve Cvičení 2 (Klasifikace jako členění).
Podívejte se na fasetové členění
- videoher v článku na Wikipedii (sekce Dělení her): https://cs.wikipedia.org/wiki/Videohra
- třídy 141 (Druhy filozofických hledisek) v Mezinárodním desetinném třídění.
České MDT online je dostupné z: http://cz.udc-hub.com/cs/login.php
Přihlášení pro členy akademické obce UK:
uživatelské jméno: ruk
heslo: uNIVERZITNImdt1
Další příklady fasetové analýzy najdete na stránce Příklady fasetové analýzy.
(2) Navrhněte dvě různá kritéria členění pro množinu tvořenou následujícími pojmy. V rámci každého navrženého kritéria definujte kategorie, do nichž budou pojmy podle daného kritéria řazeny.
aforismus anekdota autobiografie autofikce báj bajka balada básnická povídka biografie creepypasta činohra |
detektivka drama dystopie elegie epigram epitaf epos esej fanfikce fantasy fejeton |
glosa groteska hádanka haiku historka horor hymnus kaligram kázání komedie kyberpunk |
legenda magický realismus manga melodram memoáry muzikál novela óda parodie pásmo píseň |
poema pohádka polemika pověst povídka pragensie přísloví reportáž román romance rozhovor |
říkadlo satira scifi skeč sonet thriller tragédie traktát videohra žalm životopis |
(3) Proveďte analýzu následujících označení potravin a navrhněte vhodné fasety, jež umožní klasifikovat tyto potraviny pomocí různých kritérií.
bílý jogurt Hollandia bio čerstvé kozí mléko bio Hollandia jogurt jahody bio smetana ke šlehání Bohemilk sušené mléko plnotučné Clever mléko plnotučné 3,5% Danone jogurt s čokoládou Hollandia jogurt meruňka jogurt z kravského mléka kokosové mléko Clever kondenzované mléko slazené kozí sýr Danone Madeta mléko polotučné trvanlivé Madeta zakysaná smetana 18% |
Meggle smetana ke šlehání (33%) Meggle smetana na vaření nízkotučný kozí jogurt Olma bio čerstvé mléko polotučné ovocný jogurt plnotučný jogurt pařený ovčí sýr polotučné kozí mléko Smetana ke šlehání trvanlivá smetanový jogurt jahodový sušené kravské mléko Tatra plnotučné trvanlivé mléko Tatra smetana do kávy 10% Tatra smetana na vaření 12% |
Navrhněte ještě další dvě možné fasety, které by mohly být použity pro klasifikaci potravin. Na jakých charakteristikách potravin by byly založeny?
(4) Navrhněte fasetovou kategorizaci pro dopravní prostředky. Základem každé fasety bude vámi zvolené kritérium členění množiny dopravních prostředků, založené na některé z charakteristických vlastností (atributu).
Dokument ve formátu PDF ke stažení
1. Kategorizaci budou tvořit alespoň 3 fasety. Pro každou fasetu navrhněte seznam vzájemně se vylučujících kategorií, tak aby každý z uvedených dopravních prostředků bylo možné zařadit do jedné (a pouze do jedné) z kategorií každé fasety.
Příklad:
Faseta A: dopravovaný objekt |
Faseta B: cena |
||
A1 | pouze osoby | B1 | do 1000 Kč |
A1.1 | pouze 1 osoba | B2 | nad 1000 Kč |
A1.2 | více osob | ||
A2 | pouze zboží | ||
A3 | osoby i zboží |
Poznámka: Pro účely tohoto cvičení stačí, když strukturu každé fasety bude tvořit "pouhý" seznam zahrnutých kategorií. Je ovšem možné navrhovat i hierarchickou strukturu - příklad ve fasetě A ukazuje možný způsob vyjádření hierarchických vztahů pomocí desetinné notace.
2. Předejte vypracovaný seznam faset sousednímu týmu.
3. S využitím faset, které obdržíte, zpracujte fasetovou klasifikaci níže uvedených dopravních prostředků.
Příklad:
Faseta A | Faseta B | |
kočár | A2 | B2 |
kolečkové brusle | A1 | B1 |
4. Vyhodnoťte úspěšnost klasifikace:
Podařilo se vám všechny dopravní prostředky zatřídit?
Zbyly vám nějaké nepoužité kategorie v jednotlivých fasetách?
Vyskytly se nějaké kategorie, s jejichž použitím byly potíže (a jaké)?