Osnova témat

  • Informace ke kurzu

    Discord

    Pro běžné komunikace (dotazy ke kurzu, FAQ atd.) používejte prosím discord. Kanál #vedecko-vyzkumna-propedeutika

    https://discord.gg/MwQpQZpdbB

    Literatura

    Povinná:
    - FERJENČÍK, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu: jak zkoumat lidskou duši. Praha: Portál, 2000. ISBN 978-80-7367-815-9.
    (Vybrané kapitoly viz požadavky v jednotlivých přednáškách!)

    - URBÁNEK, T., DENGLEROVÁ, D., ŠIRŮČEK, J. Psychometrika: měření v psychologii. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-836-4 (Vybrané kapitoly viz požadavky v jednotlivých přednáškách!)
    - NOVOTNÁ, H., ŠPAČEK, O., ŠŤOVÍČKOVÁ JANTULOVÁ, M. Metody výzkumu ve společenských vědách. Praha, FHS UK, 2020. ISBN 978-80-7571-025-3 (Vybrané kapitoly viz
    požadavky v jednotlivých přednáškách!)

    Doporučená:

    ŘIHÁČEK, T., ČERMÁK, I., HYTYCH, R. Kvalitativní analýza textů: čtyři přístupy. Brno: Masarykova univerzita, 2013. ISBN 978-80-210-6382-2.

  • Požadavky k zakončení kurzu

    Závěrečný test

    Kurz je zakončen vypracováním plánu výzkumného projektu, presentací a písemným testem. 

    Projekt

    Projekt je vypracováván skupinově ve skupině 4-5ti studentů. Jedná se o plán výzkumného řešení na zvolené téma. Projekt je presentován na konci kurzu a na základě zpětné vazby vyučujících a studentů zpracován skupinou do písemné podoby.

    Písemná verze projektu je popsána zde:

    https://dl1.cuni.cz/mod/page/view.php?id=604561

    Detailní rozbor jednotlivých sekcí pak zde:

    https://dl1.cuni.cz/pluginfile.php/926223/mod_resource/content/1/Propedeutika_Projekt%2Bempirick%C3%A9ho%2Bv%C3%BDzkumu_FIN.pdf

    Za projekt je možné získat 50 bodů do finálního hodnocení

    Presentace/Poster

    Presentace projektu je formou vědeckého posteru. Bude presentována v rámci jedné ze dvou lekcí na konci semestru (24.4. či  15.5.). Účast na posterové sekci bude povinná. Příklady vědeckých posterů nalezenete v patřičné sekci na moodle.

    Závěrečný test

    Závěrečný test je za 50bodů. Jedná se o kombinaci uzavřených a otevřených otázek.

    Celkem tak i s projektem lze získat 100 bodů (50 + 50). Minimální počet bodů k úspěšnému zakončení kurzu je 60 bodů. Studenti mají možnost získat 5 bonusových bodů k výsledku testu, pokud během semestru navštíví psychologický experiment. 

    Bonusové body
    Za účast na psychologickém experimentu lze získat až 5 bodů k finálnímu hodnocení. Bliží informace jsou v patřičné sekci níže.

    Docházka

    Docházka je očekávaná, nikoli vyžadovaná. Povinná je docházka na na všech presentacích závěrečných projektů (tedy dvě květnové přednášky).

  • Vědecké poznání v psychologii

    Doporučená literatura k přednášce:

    Ferjenčík. Úvod do metodologie /str. 11-31/
  • Kvalitativní výzkum v psychologii

    Literatura: 

    Zandlová, M. (2019). Rozhovor. In H. Novotná, M. Šťovíčková Jantulová, O. Špaček Metody výzkumu ve společenských vědách (317-352, kapitola 13). Praha FHS UK.

    Ferjenčík. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Kapitola 12 (Pozorování) a 13 (Rozhovor) (str. 151-183)

    Ferjenčík. Úvod do metodologie... Kapitola 14 Analýza produktů (str. 184 - 189)

    ŘIHÁČEK, T., ČERMÁK, I., HYTYCH, R. Kvalitativní analýza textů: čtyři přístupy. Brno: Masarykova univerzita, 2013. ISBN 978-80-210-6382-2.

  • Experiment a testování hypotéz

  • Výběr vzorku a bias ve vzorku

  • Kvaziexperiment , korelační studie a problém kauzality

    Doporučená četba:

     Kapitola Experiment z učebnice Metody výzkumu ve společenských vědách: Seidlová Málková, Bártová, Poláčková Šolcová: Experiment. In. Novotná, H. Špaček O., Jantulová, M. Metody výzkumu ve společenských vědách, Praha: Fakulta Humanitaních studií UK,  str. 195-218. 

    Doplňkové studijní opory:

    Ukázky  studií s českými probandy, kde autoři využili experimentální (Smolík) a kvaziexperimentální  (Krejčová ) výzkumné plány.

  • Pozorování

  • Dotazníky a inventáře

    K tématu "Dotazníky a inventáře" je k dispozici:

    1. Prezentace z přednášky (včetně cvičení)

    2. Příklady a popis často užívaných psychologických dotazníků, které měří osobnost (NEO-PI-R), sociosexualitu (SOI-R) a partnerskou spokojenost (DAS)

    4. Povinná a doporučená literatura

    Povinná

    - Ferjenčík, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu: jak zkoumat lidskou duši. Praha:Portál, 2000 (str. 175 - 183)

    Doporučená

    - Shaughnessy, J. J., Zechmeister, E. B., & Zechmeister, J. S. Research methods in psychology. McGraw-Hill, 1990 (str. 107 - 117)

  • Analytické postupy, formulace výsledků kvantitativního šetření

  • Psychometrie, základní principy měření v psychologii

    K tomuto tématu je  k dispozici záznam přednášky, kterou může v dílčích otázkách doplnit četba předepsané literatury:

    - vybrané kapitoly knihy Psychometrika (Urbánek, Denglerová & Širůček, Portál 2011), zejména kapitoly 1.,2. 4. a zejména pak kapitola 10. Četbě uvedené  literatury  by se neměli vyhnout zejména ti studenti, kteří plánují vabírat si téma Měření a psychometrika pro SZK Společenské vědy v interdisciplinární perspektivě. 

    - zájemcům o téma měření v psychologii doporučuji rovněž knihu  Jak neměřit člověka (S.J. Gould, Lidové noviny 1998)- např. kapitoly věnované Alfredu Binetovi,vzniku prvních psychologický testů (testů inteligence). 

    Záznam přednášky:

    https://cunicz-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/73763895_cuni_cz/EXrvw26CANJMnw5qYqMFbRkBjeIQx5SmqxGteC3y4oGTsQ?e=Ekblfc

    Inspirativní mohou také být stránky odborného časopisu s otevřeným přístupem Testfórum:

    https://testforum.cz/index