Při výkladu Geertze se nejprve zaměřujeme na jeho pojetí disciplíny (interpretativní antropologie, symboly, pojetí významu) a následně na to, jak chápe náboženství (vztah etosu a světonázoru, náboženství jako kulturní systém).

struktura výkladu:

  • autor a jeho díla
  • etnologie jako interpretativní věda
  • „sémiotické“ pojetí kultury
  • symboly jako modely reality a modely pro realitu
  • etos a světonázor
  • náboženství jako kulturní systém

Clifford Geertz se narodil roku 1926 v San Franciscu. Studoval literaturu a filosofii na Antioch College v Ohiu, od roku 1950 studoval na katedře sociálních vztahů na Harvardu. V letech 1952 - 1954 se zúčastnil terénních výzkumů v Indonésii. Jeho úkolem zde bylo zkoumat především náboženství a výsledkem dvaapůlročního pobytu na východní Jávě je disertace Náboženství Jávy. (The Religion of Java, Glencoe: The Free Press 1960.) V letech 1957 až 1958 pobýval Geertz společně se svou ženou, antropoložkou Hildred Geertzovou, na Bali. Zde vznikla, resp. o terénní výzkumy zde prováděné se opírá, publikace Komplikované zemědělství. (Agricultural Involution: The Processes of Ecological Change in Indonesia, Barkeley: University of California Press 1963.) V letech 1965 - 1971 řídil Geertz terénní výzkumy v Maroku. Na základě srovnání zdejší a indonéské podoby islámu pak publikoval roku 1968 studii Pozorování islámu. (Islam Observed. Religious Development in Maroco and Indonesia, New Haven - London: Yale University Press 1968.) Geertz působil kratší dobu na Harvardově a Stanfordově univerzitě a na Kalifornské univerzitě v Berkeley. V letech 1960-1970 spolupracoval na programu Komparativního studia nových národů na univerzitě v Chicagu, kde rovněž vyučoval antropologii. Od roku 1970 působil až do své smrti v roce 2006 v Institutu pro pokročilá studia v Princetonu. 

Kromě řady tematicky zaměřených monografií přispěly k jeho věhlasu i dvě publikace obsahující sebrané studie publikované původně v různých periodicích a sbornících: Interpretace kultur (The Interpretation of Cultures: Selected Essays, New York: Basic Books, 1973.  Český překlad: Interpretace kultur. Vybrané eseje, Praha: Sociologické nakladatelství 2000.) a Místní znalosti. (Local Knowledge: Futher Essays in Interpretative Anthropology, New York: Basic Books 1983.) 

Poslední Geertzovou knihou jsou „antropologické reflexe filosofických témat“, jak zní podtitul publikace Available Light: Antropological Reflections on Philosophical Topics (Princeton: Princeton University Press 2000.) Po Geertzově smrti editoval Fred Inglis výbor Geertzových recenzí publikovaných v New York Review of Books a několika studií pod názvem Life among the Anthros and Other Essays (Princeton, N.J.: Princeton University Press 2010). 

Základní údaje uvádí „Biografická črta“ Hany Červinkové v doslovu k českému vydání Interpretace kultur na str. 505-510. Hana Červinková, „Třicet let poté: Úvaha o interpretativním programu Clifforda Geertze“ in: Clifford Geertz, Interpretace kultur. Vybrané eseje, Praha: Sociologické nakladatelství 2000, 503-526. Srv. též Václav Soukup, Přehled antropologických teorií kultury, Praha: Portál 2000, 178-185.

Naposledy změněno: pondělí, 30. března 2020, 17.06