Robert Plaga na představení Auditu vzdělávacího systému

Projev Roberta Plagy

Projev Roberta Plagy

par Alexandr Majer,
Nombre de réponses : 0

Zaujala mě orientace jeho agendy na budoucí léta - v podstatě jak on sám říkal, většina změn ve školství trvá dlouhé roky, jejich výsledky se pak projevují ještě později, jsou to ale právě tyto změny, které nejvíce formují školství jako takové, politici se však většinou bojí do nich investovat, jelikož jejich výsledky nejsou a nebudou vidět v době jejich působení, z pohledu nezasvěceného občana je to pak pouhé vyhazování peněz. 

Ačkoliv jsem rád za takové smýšlení, otázkou zůstává, co všechno se takto pokusí nastartovat, jelikož podobné projevy slýcháváme i od jiných politiků a mnohdy jsou to planá slova, ačkoliv pan ministr upozornil, že v jeho případě tomu tak nebude. Nezbývá mi nic jiného než mu věřit a doufat v pozitivní efekt budoucích změn. 

Líbí se mi i apel na dílčí segmenty školství a konkrétně vedení jednotlivých škol. Ze zkušenosti mé vlastní střední školy - ředitelé opravdu mnohdy vedou školy jako firmu a starají se o budovu (což je samozřejmě důležité, ale ne jediným prvkem jejich práce) a naopak investují méně úsilí do změn ve vyučování, přičemž změny přístupu ve školství byly mnohdy zadupávány.