Kvíz Environmentální psychologie

Kvíz Environmentální psychologie

autor Marek Novák -
Počet odpovědí: 2
Skupina: Jan Alexander, Tomáš Roh, Marek Novák
Zvolili jsme on-line kvíz, neboť je to v současné době velmi oblíbený formát, vhodný nejen pro potřeby výuky, ale i pro zábavu. Cílovou skupinou jsou ostatní studenti a pro vytvoření kvízu byly použity materiály týkající se environmentální psychologie. Spolupracovalo se nám velmi dobře, komunikace probíhala e-mailovou cestou. Navzájem jsme se doplňovali.

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=2naS4DT5hkC_CIgWogQUoqNhiUPncLRMnOroqfgUPdtUN0dOTUJBWjg3RUFGV1JQWVM0WEpUR1Q5WS4u

Poznámky ke kvízu z Environmentální psychologie

Výchozími materiály byly Krajhanzl, J. (2010), Environmentální a proenvironmentální chování in Škola a zdraví 21, u otázky 7. byla výchozím materiálem kapitola Naništová (1998) Člověk a príroda in Výrost, J., Slaměník, I. ed. (1998), Aplikovaná sociální psychologie I. Člověk a sociální instituce. U otázky č. 8 to byl Krajhanzl, J. (2014), Psychologie vztahu k přírodě a životnímu prostředí: Pět charakteristik, ve kterých se lidé liší, portál www.ekopsychologie.cz.

 

Otázka č. 1.

Správná odpověď je b). Obecně je proenvironmentální chování hodnoceno jako šetrná varianta environmentálního chování (Krajhanzl, 2010, s. 244).

 

Otázka č. 2.

Správná odpověď je a). O vztazích lidí k přírodě vypovídá charakteristika osobního vztahu k přírodě a vztah k přírodě prokazatelně ovlivňuje environmentální chování (Krajhanzl, 2010, s. 251).

 

Otázka č. 3.

Správná odpověď je b). Lidské chování k životnímu prostředí ovlivňuje prostředí jedince i jeho fyzické a psychické aspekty (Krajhanzl, 2010, s. 246).

 

Otázka č. 4.

Správné odpovědi jsou a), b), c), d). Environmentální problémy je široká škála jevů, jsou považovány za nepříznivé a patří mezi ně problémy environmentální estetiky, problémy vztahu ke zdraví, přírodních zdrojů a také ochrany života a jeho důstojnosti (Krajhanzl, 2010, s. 245).

 

Otázka č. 5.

Správná odpověď je a). Soustava faktorů ovlivňujících environmentální chování je dynamická, a tedy prochází neustálým vývojem (Krajhanzl, 2010, s. 252).

 

Otázka č. 6.

Správná odpověď je a). Výzkum faktorů ovlivňujících environmentální chování je vzhledem k složitosti celé problematiky odborně poměrně náročný. Původní je koncept tzv. orientační mapy tří oblastí faktorů ovlivňujících environmentální chování jedince, který poskytuje rozlišení a stručné vymezení tří základních oblastí, ze kterých působí faktory na environmentální chování (Krajhanzl, 2010, s. 247).

 

Otázka č. 7.

Správná odpověď je c). Problematikou se začalo zabývat mnoho autorů, ale až v polovině 70. letech 20. století se začínají objevovat systematické práce s touto tématikou (Naništová, 1998, s. 185).

 

Otázka č. 8.

Správná odpověď je c). Ekopsychologie byla iniciována Theodorem Roszakem v roce 1992. Ten ji chápal jako myšlenkový směr založený na psychoanalýze a analytické psychologii,

který se zabývá psychodynamickými vztahy mezi člověkem a jeho životním prostředím (Krajhanzl, 2014, s. 19).

 

Otázka č. 9.

Správná odpověď je a). V případě, kdy si environmentální dopady svého jednání člověk uvědomuje, je možné mluvit o tzv. záměrném environmentálním chování (Krajhanzl, 2010, s. 244).

 

Otázka č. 10.

Správná odpověď je a). Environmentální senzitivita vystihuje rozdíl mezi

lidmi v hloubce jejich prožívání kontaktu s přírodou. Jako charakteristika vyjadřuje různou míru lidské všímavosti k okolní přírodě. Pozornost člověka s vyšší environmentální senzitivitou41 je přitahuje okolní příroda, zajímá ho, někdy až pohlcuje (Krajhanzl, 2010, s. 256).

 

Otázka č. 11.

Správné jsou všechny odpovědi. Soustava faktorů ovlivňujících environmentální chování jedince je dynamická. Působení faktorů na environmentální chování lze tedy charakterizovat všemi třemi uvedenými ekvivalenty (Krajhanzl, 2010, s. 252).

 

Otázka č. 12.

Správná odpověď je a). Faktory působí specificky, tedy s určitou intenzitou na určité chování, což znamená, že síla a zaměření faktorů se mění v čase podle jedince i podle chování (Krajhanzl, 2010, s. 252).

 

Otázka č. 13.

Správná odpověď je a). S pomocí tohoto pojmosloví je možné popisovat a srovnávat osobní vztahy lidí k přírodě, jeho součástí je původní koncept pěti základních charakteristik osobního vztahu k přírodě, které reflektují různé oblasti vztahu k přírodě (Krajhanzl, 2010, s. 255).

 

Otázka č. 14.

Správné odpovědi jsou b), d).

Po roce 2009 přichází druhá generace ekopsychologů, kteří ekopsychologii pojímají jako vědní

disciplínu a kladou větší důraz na empirický výzkum (Krajhanzl, 2014, s. 19).

Environmentální psychologie a environmentalistika mají odborně nesnadnou úlohu na pomezí

„vnitřního“ a „vnějšího“: pozorují, jak sociální, ekonomické a environmentální faktory ovlivňují lidské prožívání a chování...Všemi těmito otázkami se zabývá také ekopsychologie (Krajhanzl, 2010, s. 249).

 

Otázka č. 15

Správné odpovědi jsou a), d).

Podle druhého pojetí má každý člověk určitý vztah k přírodě, liší se však v tom jaký – tedy i

všestranně negativní vztah k přírodě je vztahem svého druhu (Krajhanzl, 2014, s. 25).

Člověk s nízkou úrovní estetického postoje k přírodě si ze svého okolí vybaví jen málo přírodních detailů. Má potíže se na přírodu soustředit – myšlenky a pocity ho vedou jinam (Krajhanzl 2014, s. 34).

 

 

V odpovědi na Marek Novák

Re: Kvíz Environmentální psychologie

autor Ladislava Dresslerová -
Jedná se o kvíz, který byl vytvořen přes platformu MS Forms, kterou nabízí MS Teams. Kvíz zřejmě slouží pro studenty vysoké školy, a konkrétně asi studenty našeho oboru. V popisu bych doupravila, kdo je cílovou skupinou než jen "ostatní studenti". Každopádně kvíz koresponduje s informacemi z odborných zdrojů. Lze použít jako testové otázky pro ověřování znalostí z dané problematiky.