Osnova sekce

  • Co je environmentální psychologie?

    - představuje integrativní oblast sociálních věd, to znamená, že čerpá z celé řady sociálně-vědních disciplín a přístupů; někdy bývá zařazována jako samostatná disciplína v psychologii, ale můžeme ji podřadit i pod sociální psychologii

    - je typická zaměřením na praktické intervence a jejich ověřování

    - základním předmětem studia je interakce mezi jednotlivci a jejich fyzickým prostředím; v těchto interakcích jedinci mění prostředí, ale i jejich chování a zkušenosti jsou měněny prostředím

    - prostředí chápe velmi široce, nejde jen o přírodu, ale i o sociální aspekty a lidmi vytvořené prostředí

    Níže máte k dispozici několik  zdrojů pro samostudium, včetně doporučených online přednášek (v angličtině). Další doporučený text pro samostudium: Naništová, E. (1998). Člověk a príroda: Environmentálna psychológia in Výrost, Slaměník (Eds.). Aplikovaná sociální psychologie I.. Praha: Portál. Kniha je dostupná přes Portál Kramerius Národní knihovny (https://kramerius-vs.nkp.cz/podminky-zpristupneni).

    Cíle lekce:

    -seznámit se s vybranými klíčovými pojmy 

    - prakticky ozkoušet možnosti aplikace do výuky

    Tento modul bude probíhat "obráceně":

    Samostudium - Test bude ze základních pojmů z článku Krajhanzl (2010). Environmentální a proenvironmentální chování. Škola a zdraví 21. V textu jsou označené klíčové pojmy, které byste měli znát pro test, případné nejasnosti můžeme diskutovat v rámci výuky. 

    Výukový materiál připravíte v menších skupinách v rámci plnění průběžného úkolu. Vybrané vámi vytvořené materiály si v rámci výuky představíme.