Setkání předškoláků s přírodou.....

Setkání předškoláků s přírodou.....

autor Marta Muchová -
Počet odpovědí: 3

Na str. 3 autor píše, že setkání předškoláků s přírodou nemusí být „láskou na první pohled“.

Dle reakcí dětí například již v raném dětství či předškolním věku velmi dobře poznáme, zda právě v jeho rodině rozvíjí rodiče výchovu v environmentální oblasti, která bývá v tomto věku velmi přirozená.

Pokud tedy dítě reaguje na přemíru podnětů v přírodě strachem, nemyslím si, že se nejedná o „lásku na první pohled ″, jak autor uvádí. Jedná se spíše o dítě, které vyrůstá v rodině, kde není přirozeně zahrnuta environmentální výchova a dítě nemělo dosud možnost sblížit se s přírodou.

Zde tedy vidíme, jak je velmi důležité oblast environmentální výchovy zahrnovat již do předškolního vzdělávání.  

V odpovědi na Marta Muchová

Re: Setkání předškoláků s přírodou.....

autor Lucie Krejčí -

Právě v předškolním věku vstupuje dítě poprvé samostatně do přírody pod dohledem rodiče neboť pro některé děti může být prvotní kontakt s přírodou nepříjemný - strach ze zvířátek,z lesa. Souhlasím s tvrzením, že právě přístup rodičů ovlivňuje jejich "lásku na první pohled". Je důležité, aby rodiče podporovali jejich pocit bezpečí a učit je, čeho se nemusejí bát. 

V odpovědi na Marta Muchová

Re: Setkání předškoláků s přírodou.....

autor Jana Férová -

Předškolní děti berou život tak, jak je, mají pocit, že to, co se děje kolem nich, je tak správně, neumí zhodnotit, zda je to správné, či ne. Většina dětí, zvláště do tří let, přírodu miluje, pokud má možnost se s ní setkat. Ale tuto možnost má vlastně i doma. Pamatuji se na vytopenou koupelnu, kdy si děti potřebovaly ozkoušet, co všechno se dá dělat s vodou, vysypanou mouku po kuchyni, když se peklo, krém na hlavě sourozence, protože syn musel vyzkoušet, jak "to" leze ven z tuby. Příroda je všude kolem nás, i doma. Je jen na nás, jak ukážeme tento zázrak našim dětem. Pokud dítě bude mít oporu a porozumění v rodině, nebude mít strach ani venku "za dveřmi."

V odpovědi na Jana Férová

Re: Setkání předškoláků s přírodou.....

autor Petra Kocumová -

Nejde než nesouhlasit s Janou i Martičkou. Moc hezky napsáno. Je dobré si připomenout, že ne každý má možnost se do přírody často vypravovat a trávit v ní tolik času co by chtěl a potřeboval. A že i doma můžeme mít kousek přírody, např. zvíře a učit se k němu chovat s láskou a beze strachu. Velmi důležité je dle mého názoru vybudovat v dítěti pocit bezpečí, aby mělo na objevování okolního světa odvahu a ne strach.