Osnova témat

  • Anotace

    3. semestr studia a další / prezenční i kombinované studium / 5 kreditů, zkouška

    Garantka: doc. Věra Sokolová, PhD.

    Vyučující: interní vyučující Katedry genderových studií FHS UK. Aktuální konzultační hodiny vyučujících jsou dostupné v SIS.

    Na začátku třetího semestru studia jsou studující tajemnicí katedry zapsány/i do Diplomního semináře II. V rámci tohoto semináře se metodologicky připravují na formulaci výzkumného projektu, definují a rozpracovávají svůj diplomový projekt. Studující by měly/i mít jasno v tématu diplomové práce a výzkumných otázkách, jež si hodlají klást. Dobrá formulace výzkumné otázky je podmíněná jasnou představou o současném stavu poznání a výzkumu svého tématu, přehledem o odborných debatách, jež se v jejich tématu vedou, a argumentech, přístupech, a pozicích, jež se k jejich tématu váží. Proto se předpokládá, že studující zrešeršují literaturu týkající se tématu práce. Zároveň by studující měly/i mít rámcovou představu o tom, s jakým zdrojovým materiálem a proč chtějí pracovat v empirické/analytické/interpretační části a jaké metody k tomu hodlají použít.

  • 1. Dohoda o vedení diplomové práce (do 30. listopadu)

    Nejpozději do 30. listopadu je nutné oslovit a vybrat si jednu/oho z interních vyučujících, u kterých byste rády/i psaly/i svou diplomovou práci.

    Při hledání vedoucí/ho práce a oslovování vyučujících se zamyslete nejen nad jejich specializací a tématem své diplomové práce, ale zároveň nad preferovanou metodologií a předpokládaným zdrojovým materiálem svého výzkumu.

    Prosím počítejte s možností, že vámi zvolený/á vedoucí může mít obsazenou kapacitu a bude nutné pracovat s někým jiným.

    Pokud máte zájem o vedení vaší diplomové práce externí/m vyučující/m, je třeba (kromě oslovení externistky/ty) takovou možnost předjednat s garantkou studijního programu.
    Možnost vedení diplomové práce musí být s vyučující/m nejen konzultována, ale musí jí/m být také potvrzena. Jméno vedoucí/ho své DP prosím nahlaste prostřednictvím formuláře níže do uvedeného data.

  • 2. Registrace tématu diplomové práce (do 31. ledna)

    Nejpozději do 31. ledna je nutné zaregistrovat svou diplomovou práci. Vyplňte přiložený Formulář pro registraci tématu diplomové práce, kde uvedete název a anotaci své diplomové práce. Údaje uvedené v tomto závazném formuláři musí být konzultované a podepsané vedoucí/m vaší diplomové práce.

    Formulář odevzdejte elektronicky v Moodlu níže (podpis vedoucí/ho vaší práce není nutný).
    Originál vyplněného a vytištěného formuláře, podepsaného jak vámi, tak vaší/m vedoucí/m, odevzdejte tajemnici katedry.

    Následná změna tématu diplomové práce i její/ho vedoucí/ho po zaregistrování je možná za podmínky, že je vše konzultováno a schváleno všemi zúčastněnými, včetně garantky studijního programu.

    Podání Formuláře pro registraci tématu diplomové práce je formálním začátkem spolupráce vedoucí/ho diplomové práce a studující/ho. Anotace práce ve formuláři určuje základní koordináty následující výzkumné práce. Při formulování svého výzkumného záměru se studující mohou inspirovat kladením obecných a specifických otázek týkajících se výzkumu, jak je formuluje Punch (2015: 49 – 50; viz Doporučená literatura zde).

  • 3. Rozpracovávání diplomového výzkumného projektu

    V průběhu DS II. studující odevzdají následující materiály. Není nutné je odevzdat najednou, ale předpokládá se, že všechny materiály rozvíjejí jeden konkrétní výzkumný projekt. 

    • Přehled literatury ukazuje, že vám jsou zřejmé relevantní souvislosti tématu vaší diplomové práce. V přehledu literatury jsou práce, které považujete pro uchopení svého tématu za stěžejní a nejdůležitější, a jež tím pádem budou tvořit jádro teoreticko-koncepční části vaší práce. Mělo by se jednat o práce (odborné články nebo monografie), jež prezentují základní kontext, výzkum, pozice a argumenty týkající se vašeho tématu.

      Přehled literatury není anotovanou bibliografií ani jednoduchým shrnutím. Měl by sloužit jako základ teoretické části diplomové práce.

      Z přehledu literatury by měla být zřejmá odborná diskuse, jež se ve vámi zvoleném tématu vede, tj.:

      - jaký je současný stav poznání v daném tématu

      - jaký je historický vývoj výzkumu a přístupů v daném tématu (tj. jaké výzkumy a kdy proběhly, s jakými výsledky, jaké jsou přístupy k tématu, atd.)

      - jaké otázky jsou ve vztahu k tématu považovány za důležité či kontroverzní, jaké si autorky a autoři zabývající se tímto tématem kladou

      - jaké jsou kontroverze a argumentační pozice v tématu (kdo je zastává a na základě jakých výzkumů či přístupů)

      Přehled literatury je strukturovaný – v jeho struktuře se zpravidla ukazuje budoucí organizace teoretické části práce.

      Přehled literatury začíná odstavcem, ve kterém studující stručně uvede čtenářku/ře do následovného výkladu. Končí pak odstavcem, ve kterém se studující vrátí k výzkumné otázce a ukáže, jak se diskutovaná literatura vztahuje k zamýšlenému výzkumu.

      Přehled literatury obsahuje závěrečný seznam literatury, který je zkompilovaný konzistentně v jednom citačním stylu. (V případě nejasností se řiďte citačním stylem in Knotková-Čapková, B., Havelková, H., & Skovajsa, M. /2007/ – viz Doporučená literatura níže.). Při vytvoření a udržování seznamu literatury můžete využít citační software – např. Citace PRO Free, Citace PRO Plus, EndNote Basic, ke kterým mají studující přístup prostřednictvím e-zdrojů Univerzity Karlovy, a další.

      Rozsah: min. 10 NS (18 000 znaků s mezerami; bez seznamu literatury!) a více

    • ikona Úkol
      Odevzdání přehledu literatury - vedoucí práce Mgr. Iva Baslarová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Iva Baslarová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání přehledu literatury - vedoucí práce Mgr. Petra Ezzeddine, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Petra Ezzeddine, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání přehledu literatury - vedoucí práce Ivy Helman, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Ivy Helman, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání přehledu literatury - vedoucí práce Mgr. et Mgr. Tereza Jiroutová Kynčlová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. et Mgr. Tereza Jiroutová Kynčlová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání přehledu literatury - vedoucí práce doc. PhDr. Blanka Knotková-Čapková, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí doc. PhDr. Blanka Knotková-Čapková, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání přehledu literatury - vedoucí práce Mgr. Ľubica Kobová, MA, PhD. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Ľubica Kobová, MA, PhD.
    • ikona Úkol
      Odevzdání přehledu literatury - vedoucí práce Mgr. Kateřina Kolářová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Kateřina Kolářová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání přehledu literatury - vedoucí práce Dagmar Lorenz Meyer, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Dagmar Lorenz Meyer, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání přehledu literatury - vedoucí práce Ing. Petr Pavlík, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Ing. Petr Pavlík, Ph.D
    • ikona Úkol
      Odevzdání přehledu literatury - vedoucí práce doc. Věra Sokolová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí doc. Věra Sokolová, Ph.D.
    • Úvaha objasňuje, jaké zdrojové materiály (data, texty, prameny, vizuální materiál atd.) jsou potřebná pro zodpovězení výzkumné otázky (nebo specifických výzkumných otázek) a jakými metodami je možné tyto zdrojové materiály získat.

      V úvaze je důraz kladen především na:

      - zkoumání zdrojových materiálů a limitů jednak z hlediska jejich obstarávání a dostupnosti, zejména ale z hlediska relevantnosti k výzkumné otázce

      - zúžení a výběr zdrojových materiálů k analýze

      - přesvědčivé vysvětlení a obhajobu zvolených zdrojových materiálů a metod jejich analýzy

      - případnou modifikaci výzkumných otázek či metod na základě nově získaných poznatků ohledně zdrojových materiálů.

      V úvaze představte svůj zdrojový materiál pro diplomovou práci a vysvětlete proces jeho výběru (tj. proč je zrovna tento materiál vhodný k nalezení odpovědí na vaše výzkumné otázky a jak jste postupovaly/i při jeho zkoumání, selektování a finálním zužování).

      Úvaha o datech a metodách by měla sloužit jako základ metodologické části diplomové práce.

      Rozsah: min. 4 NS (7 200 znaků s mezerami) a více

    • ikona Úkol
      Odevzdání úvahy o zdrojových materiálech a metodách - vedoucí práce Mgr. Iva Baslarová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Iva Baslarová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání úvahy o zdrojových materiálech a metodách - vedoucí práce Mgr. Petra Ezzeddine, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Petra Ezzeddine, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání úvahy o zdrojových materiálech a metodách - vedoucí práce Ivy Helman, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Ivy Helman, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání úvahy o zdrojových materiálech a metodách - vedoucí práce Mgr. et Mgr. Tereza Jiroutová Kynčlová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. et Mgr. Tereza Jiroutová Kynčlová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání úvahy o zdrojových materiálech a metodách - vedoucí práce doc. PhDr. Blanka Knotková-Čapková, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí doc. PhDr. Blanka Knotková-Čapková, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání úvahy o zdrojových materiálech a metodách - vedoucí práce Mgr. Ľubica Kobová, MA, PhD. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Ľubica Kobová, MA, PhD.
    • ikona Úkol
      Odevzdání úvahy o zdrojových materiálech a metodách - vedoucí práce Mgr. Kateřina Kolářová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Kateřina Kolářová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání úvahy o zdrojových materiálech a metodách - vedoucí práce Dagmar Lorenz Meyer, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Dagmar Lorenz Meyer, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání úvahy o zdrojových materiálech a metodách - vedoucí práce Ing. Petr Pavlík, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Ing. Petr Pavlík, Ph.D
    • ikona Úkol
      Odevzdání úvahy o zdrojových materiálech a metodách - vedoucí práce doc. Věra Sokolová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí doc. Věra Sokolová, Ph.D.
    • Výzkumná otázka je většinou jedna obecná, širší a abstraktní otázka a nelze ji (obvykle) přímo zodpovědět, protože je příliš obecná. Tato hlavní výzkumná otázka může být dále rozložena na specifické výzkumné otázky, které jsou užší, detailnější a konkrétnější. Lze je přímo zodpovědět, protože ukazují na data, která jsou pro odpověď potřebná. (Podle Punch 2015: 40 – 42.)

      Rozsah: neurčený, dle potřeby

    • ikona Úkol
      Odevzdání formulace výzkumné otázky - vedoucí práce Mgr. Iva Baslarová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Iva Baslarová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání formulace výzkumné otázky - vedoucí práce Mgr. Petra Ezzeddine, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Petra Ezzeddine, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání formulace výzkumné otázky - vedoucí práce Ivy Helman, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Ivy Helman, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání formulace výzkumné otázky - vedoucí práce Mgr. et Mgr. Tereza Jiroutová Kynčlová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. et Mgr. Tereza Jiroutová Kynčlová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání formulace výzkumné otázky - vedoucí práce doc. PhDr. Blanka Knotková-Čapková, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí doc. PhDr. Blanka Knotková-Čapková, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání formulace výzkumné otázky - vedoucí práce Mgr. Ľubica Kobová, MA, PhD. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Ľubica Kobová, MA, PhD.
    • ikona Úkol
      Odevzdání formulace výzkumné otázky - vedoucí práce Mgr. Kateřina Kolářová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Kateřina Kolářová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání formulace výzkumné otázky - vedoucí práce Dagmar Lorenz Meyer, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Dagmar Lorenz Meyer, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání formulace výzkumné otázky - vedoucí práce Ing. Petr Pavlík, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Ing. Petr Pavlík, Ph.D
    • ikona Úkol
      Odevzdání formulace výzkumné otázky - vedoucí práce doc. Věra Sokolová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí doc. Věra Sokolová, Ph.D.
    • Na základě intenzivní práce se zdrojovými materiály (daty, texty, prameny, vizuálním materiálem atd.) a zkoumání možností a limitů vámi navrhovaného zdrojového materiálu byste v závěru DS II již měly/i mít zcela jasno jak v konečném výběru materiálů k analýze, tak v metodologii a následném výzkumném postupu. V atestačním výstupu krátce vysvětlete, JAK budete analyzovat konkrétní (vámi zvolený) zdrojový materiál, jež představujete v úvaze o zdrojových materiálech a metodách (bod b výše), a proveďte pilotní analýzu části vašeho zdrojového materiálu (analýza textu, pramene či vizuálního materiálu; pilotní rozhovor na základě připravených a prodiskutovaných otázek atd.).

      Rozsah: individuální, dle zdrojových materiálů, se kterými pracujete

    • ikona Úkol
      Odevzdání pilotní analýzy - vedoucí práce Mgr. Iva Baslarová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Iva Baslarová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání pilotní analýzy - vedoucí práce Mgr. Petra Ezzeddine, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Petra Ezzeddine, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání pilotní analýzy - vedoucí práce Ivy Helman, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Ivy Helman, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání pilotní analýzy - vedoucí práce Mgr. et Mgr. Tereza Jiroutová Kynčlová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. et Mgr. Tereza Jiroutová Kynčlová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání pilotní analýzy - vedoucí práce doc. PhDr. Blanka Knotková-Čapková, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí doc. PhDr. Blanka Knotková-Čapková, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání pilotní analýzy - vedoucí práce Mgr. Ľubica Kobová, MA, PhD. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Ľubica Kobová, MA, PhD.
    • ikona Úkol
      Odevzdání pilotní analýzy - vedoucí práce Mgr. Kateřina Kolářová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Kateřina Kolářová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání pilotní analýzy - vedoucí práce Dagmar Lorenz Meyer, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Dagmar Lorenz Meyer, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání pilotní analýzy - vedoucí práce Ing. Petr Pavlík, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Ing. Petr Pavlík, Ph.D
    • ikona Úkol
      Odevzdání pilotní analýzy - vedoucí práce doc. Věra Sokolová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí doc. Věra Sokolová, Ph.D.
    • Osnova práce představuje předběžnou strukturu a členění celé diplomové práce, a to s ohledem na nastudovanou literaturu (bod a), úvahu o zdrojových materiálech a metodách (bod b), formulaci výzkumné otázky (bod c) a pilotní analýzu (bod d).

    • ikona Úkol
      Odevzdání osnovy - vedoucí práce Mgr. Iva Baslarová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Iva Baslarová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání osnovy - vedoucí práce Mgr. Petra Ezzeddine, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Petra Ezzeddine, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání osnovy - vedoucí práce Ivy Helman, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Ivy Helman, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání osnovy - vedoucí práce Mgr. et Mgr. Tereza Jiroutová Kynčlová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. et Mgr. Tereza Jiroutová Kynčlová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání osnovy - vedoucí práce doc. PhDr. Blanka Knotková-Čapková, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí doc. PhDr. Blanka Knotková-Čapková, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání osnovy - vedoucí práce Mgr. Ľubica Kobová, MA, PhD. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Ľubica Kobová, MA, PhD.
    • ikona Úkol
      Odevzdání osnovy - vedoucí práce Mgr. Kateřina Kolářová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Mgr. Kateřina Kolářová, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání osnovy - vedoucí práce Dagmar Lorenz Meyer, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Dagmar Lorenz Meyer, Ph.D.
    • ikona Úkol
      Odevzdání osnovy - vedoucí práce Ing. Petr Pavlík, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí Ing. Petr Pavlík, Ph.D
    • ikona Úkol
      Odevzdání osnovy - vedoucí práce doc. Věra Sokolová, Ph.D. Úkol
      Přístup je omezen následujícím způsobem - není dostupné, pokud není vše splněno: Patříte k Vedoucí doc. Věra Sokolová, Ph.D.