Klinická biochemie a patobiochemie
Osnova témat
-
Klinická biochemie a patobiochemie GBN002
Autoři
Doc. PharmDr. Iva Boušová, Ph.D., Prof. PharmDr. Martin Beránek, Ph.D., Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc. a RNDr. Miloslav Macháček, Ph.D.
Katedra biochemických věd
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Cíl kurzu
Předmět Klinická biochemie a patobiochemie navazuje na předmět Klinická biochemie vyučovaný v bakalářském studijním programu. Student se v patobiochemické části seznámí s vybranými poruchami biochemických dějů v organismu, biochemickými změnami v průběhu chorobných stavů a s jejich vysvětlením na molekulární úrovni. V klinickobiochemické části získá hlubší přehled o současných metodách používaných k diagnostice a monitorování chorobných stavů. Seznámí se s laboratorní dokumentací, systémy externího hodnocení kvality a dalšími požadavky na akreditovanou klinickobiochemickou laboratoř. Cílem předmětu je připravit studenty navazujícího magisterského studia Bioanalytická laboratorní diagnostika ve zdravotnictví pro budoucí kvalifikovanou činnost vysokoškolsky vzdělaného zdravotnického pracovníka v klinickobiochemických laboratořích zdravotnických zařízení. Zároveň má předmět poskytnout přípravu těm, kteří uvažují o budoucí dráze pracovníka biomedicinského výzkumu.
Seznam témat
- Laboratorní markery kostního metabolismu
- Laboratorní data a práce se zvířecími modely
- Informovaný souhlas a a formální náležitosti v KBCH
- Biobanky v současné medicíně
- Nežádoucí účinky léků a možnosti jejich laboratorní diagnostiky
- Analýza mozkomíšního moku
- Mechanismy poškození buňky
- Oxidační stres, antioxidační ochrana
- Zánět
- Patobiochemie nádorů
- Dědičné metabolické poruchy – obecná část
- Poruchy trávení a vstřebávání lipidů; lipidózy; steatóza jater
- Metabolismus lipoproteinů, dyslipoproteinemie
- Regulace glykemie a její poruchy; diabetes mellitus
- Poruchy trávení, vstřebávání a metabolismu sacharidů; mukopolysacharidosy
- Ateroskleróza a metabolický syndrom
- Degradace proteinů a její poruchy
- Poruchy skládání proteinů – neurodegenerativní onemocnění
- Dědičné poruchy metabolismu aminokyselin
- Poruchy metabolismu hemu a hemoglobinu
- Poruchy metabolismu purinových a pyrimidinových bazí
- Poruchy hormonální regulace
-
Cíl lekce
Sacharidy jsou nedílnou součástí mnoha rostlin a živočichů, kde hrají nezastupitelnou metabolickou i strukturální úlohu. Trávení sacharidů v gastrointestinálním traktu člověka probíhá především v lumen tenkého střeva, kde jsou oligosacharidy a polysacharidy štěpeny hydrolytickými enzymy glykosidasami na monosacharidy (zejm. glukosa, fruktosa a galaktosa). Ty jsou následně absorbovány enterocyty a transportovány do krevního oběhu. Nejdůležitějším sacharidem je glukosa, která je pro většinu savců (kromě přežvýkavců) hlavním zdrojem energie. Glukosa tvoří základ pro syntézu dalších sacharidů potřebných pro organismus, jako jsou glykogen (energetická zásobárna), ribosa a deoxyribosa (součásti nukleových kyselin), galaktosa (součást laktosy v mléce), jako glykolipidy či v kombinaci s proteiny jako glykoproteiny a proteoglykany. Mezi choroby spojené s poruchou metabolismu sacharidů patří esenciální fruktosurie, dědičná intolerance fruktosy, galaktosemie, deficit glukosa-6-fosfátdehydrogenasy, choroby ze střádání glykogenu a nesnášenlivost laktosy. Vrozené poruchy glykosylace jsou spojeny s defektní syntézou glykoproteinů (a glykolipidů), zatímco mukopolysacharidosy jsou onemocnění vyvolaná poruchami degradace glykosaminoglykanů. Cílem této lekce je popsat základní procesy trávení, vstřebávání a metabolismu sacharidů a složených cukrů a poruchy s nimi spojené.