Osnova sekce

  • Úvodní hodina je věnována především administrativním a organizačním náležitostem, zjm. podmínkám absolvování kurzu. Dozvíte se podrobnosti především o zúčastněných pozorováních, které jsou povinnou součástí výuky, a také o seminární práci, kterou budete na jejich základě psát. Shrnutí organizačních aspektů kurzu je podchyceno v samostatném videu, které najdete pod tímto textem - nicméně POZOR, video bylo natočeno pro potřeby distanční výuky v ZS 2020/2021, některé věci se tedy již na tento semestr nevztahují (zjm. informace o online setkání v Teamsech). Aktuální informace platné pro tento semestr (2021/2022) budou sděleny na úvodní hodině, další případné aktualizace budou k dispozici online ve fóru Oznámení.

    Důležitou součástí úvodní hodiny je za standardních okolností reflexe osobních předsudků a postojů. Pro religionistu je poměrně snadné přistupovat s bazální badatelskou neutralitou ke kulturám, které jsou již zaniklé, nebo je od nás dělí tisíce kilometrů: takové kultury snáze akceptujeme jako "jiné" a není pro nás problém je neposuzovat podle našich vlastních kritérií. Paradoxně je však mnohem obtížnější uplatnit stejnou bazální neutralitu vůči příslušníkům naší vlastní kultury, kteří se chovají jinak, než je běžné. Typicky se to týká nových náboženských hnutí, nicméně platí to zároveň i pro alternativní spiritualitu v celé své šíři. Je pro nás tedy někdy snazší tolerovat pět set let zaniklé lidské oběti a tisíce kilometrů vzdálené kanibaly než souseda, který si pravidelně chodí harmonizovat čakry, nebo sousedku, která nás neustále zve na semináře o vnitřní bohyni. Jsme-li pak sami příznivci alternativní spirituality, máme přirozenou tendenci k opačnému hodnotícímu postoji, který vnímá spiritualitu idealizovaně a jiná náboženství (zvláště křesťanství) spíše negativně. V úvodní hodině se pokusíme svým názorům a předsudkům porozumět, abychom od nich dokázali dočasně poodstoupit a naučili se bazálně neutrálnímu badatelskému postoji. Nepůjde o to věčí názory vyvracet - spíše o osvojení specifické techniky studia primárního materiálu, která umožňuje hlubší porozumění a pochopení.

    Druhou částí úvodní hodiny je teoretický úvod do toho, co je to alternativní spiritualita a jak ji budeme chápat. Zde se budeme zabývat zvláště termíny "náboženství" a "spiritualita" a povíme si, s jakým pojetím náboženství (a spirituality) budeme pracovat a jakými nástroji a metodami. Základem pro nás bude především sedmidimenzionální model náboženství Niniana Smarta a diskursivní religionistika kippenbergovského německého střihu vycházející z díla Michela Foucaulta.

    V případě, že bychom během semestru přešli na distanční výuku, budou setkání probíhat v MS Teams na adrese, kterou naleznete pod tímto textem.