Nemluví

Nemluví

autor Jana Zahoranská -
Počet odpovědí: 4

AHOJ,

Řeším ve své třídě, žákyni, která nastoupila do 1. třídy a vůbec nemluví. Je pro mne velmi těžké ji zapojit do skupinových prací. Když potřebuje vyřešit složitou situaci, přijde za mnou a pošeptá mi to, ale i na tom jsme pracovali pár měsíců. Občas s ní chodím vedle do třídy, kde jsme sami a je ochotná mi přečíst i pár řádků ve slabikáři, abych měla zpětnou vazbu o výuce a porozumění probírané látky.

Ve družině funguje občas tichá pošta- slovo jinému dítěti pošeptala, dokázala si také šeptem požádat spolužačku z lavice o zapůjčení pomůcky. Jiná aktivita z její strany k dětem projevena nebyla, žákyně se do her sama nezapojí, čeká na pokyn. Děti jsou ke hrám s ní nabádány, pokud je jí z jejich strany nabídnuta možnost hry, tak se výjimečně přidá, ale nekomunikuje s nimi. Její komunikace spočívá v kývání hlavou ANO x NE.

Když vyvolávám děti v hodinách, ptám se i jí a chci po ní, aby alespoň gesty reagovala. Při počítání ukazuje výsledky. 

Je to málo, ráda bych pro ní udělala více, ale začínám být bezradná.

Díky předem za vaše tipy.

V odpovědi na Jana Zahoranská

Re: Nemluví

autor Hana Urbanová -
Milá Jani,

podle popisu mi přijde, že se jedná o selektivní mutismus. Nějaké informace jsou např. tady: https://www.sancedetem.cz/selektivni-mutismus-v-detskem-veku-v-otazkach-odpovedich#vhodny-pristup
Já bych zkusila holčičce pořídit tabulku, aby odpovědi psala a ukazovala. Dá se i vyrobit pouhým vložením bílého papíru do eurodesek. Určitě není dobré vyžadovat odpověď před celou třídou a na druhou stranu ani přehnaně nechválit, jen za to, že promluví. Určitě by bylo dobré promluvit s rodiči, jestli by nepomohl psychiatr.

Přeji hodně sil!
V odpovědi na Jana Zahoranská

Re: Nemluví

autor Lucie Souhradová -
Ahoj Jani,
jsem moc ráda za tento tvůj příspěvek. Také máme ve třídě chlapečka, který vůbec nemluví. Při on line výuce se ale překonal a četl. Ve škole bohužel vůbec nekomunikuje. Děti se snaží tohoto chlapce zapojit, vzít mezi sebe, ale on nechce. Straní se bohužel všem. Doma povídá a komunikuje.
Věřím, že se to zlepší. Hodně štěstí.
V odpovědi na Jana Zahoranská

Re: Nemluví

autor Marina Vavroňová -
Dobrý den,

nejprve bych zjistila situaci v rodině, zajímalo by mě, zda doma komunikuje normálně nebo se jedná jen o školní prostředí a jak komunikovala v prostředí mateřské školy. Já osobně bych jí moc nepodporovala v nemluvení, tím nechci napsat, že bych jí nutila mluvit před třídou, ale zkoušela bych různé aktivity, které jí baví. Třeba by se rozmluvila o tématu, které má ráda. Ve třídě mám holčičku, která také málo mluvila a nechtěla před třídou ani číst. Využila jsem její výtvarnou dovednost a zájem o ptáčky a zadala jí osobně projekt na toto téma. Postupně se vše zlepšovalo a nyní se sama přihlásí i na jiná témata a hovoří před celou třídou.

Hodně zdaru
V odpovědi na Jana Zahoranská

Re: Nemluví

autor Barbora Kročáková -
Ahoj,

docela by mě zajímalo, jak to bude s holčičkou dál. Také mám ve třídě dítě, které nemluvilo. Na chvíli se rozmluvilo během distanční výuky loni na jaře, ale pak bylo zase skoro rok mlčení. Řešili jsme to nesčetněkrát s maminkou, má ideální podmínky pro to, aby mohl rozvíjet sebevědomí, ale z nějakého důvodu to nejde. Nyní je ve třetí třídě a tím, jak situaci lépe chápe, je pro mě možné si s ním nastavit menší cíle a postupně se dostávat dál. Pamatuji si, že v první třídě jsem byla také zoufalá a celou situaci jsem brala jako své velké selhání.

Bára