Respekt

Respekt

autor Zuzana Závodná -
Počet odpovědí: 2

Ahoj všichni, 

stalo se vám někdy (doufám, že ano), že jste si stoupli před skupinu dětí, a ty vás nerespektovaly? Potýkám se s tímto problémem čas od času, a ráda bych znala nějaké vaše tipy, jak z toho ven. Tento problém mívám s dětmi ve věku 9-12 let. Konkrétně se jedná o mé občasné suplování taneční lektorky. Děti mě neposlouchají, překřikují se, a je poté problém hodinu nějak smysluplně vést. Čím častěji tam supluji, tím horší situace je. Za vaše rady budu moc vděčná. 

Děkuji za vaše odpovědi, Zuzka 

V odpovědi na Zuzana Závodná

Re: Respekt

autor Anna Marková -
Ahoj Zuzko,
to je mi tě líto, tohohle se bojím, ale naštěstí se mi to nikdy nestalo.
Přijde mi, že je velice důležitý první dojem. Je lepší působit přísně a autoritativně a pak časem slevovat, protože obráceně už to jde jen horkotěžko. Chci samozřejmě mít s dětmi kamarádský vztah, ale je pro mě důležité, aby mě v krizových situacích (kdyby se nedejbože něco stalo) na slovo poslechly.
Já když mám s dětmi nějaký velký problém, tak se snažím situaci popsat ze své strany. Děti bývají vděčné, když se s nimi nejedná jako s miminy, ale jako s rozumnými skorodospěláky. Vždycky dětem říkám, že jsem přišla kvůli nim a že mým cílem je, aby si hodiny užily, něco se naučily a těšily se na hodiny/setkání další. Ptám se jich, co se jim nelíbí a co by chtěly změnit. Dávám jim najevo, že mi na nich záleží a že jsem tam opravdu jenom kvůli nim (já jsem teda vedoucí ve skautu, což je dobrovolnická práce, tak vždy zdůrazňuji, že mi nikdo neplatí, abych s nimi trávila čas, že tam jsem, protože chci; ale tvůj kroužek asi dobrovolnický není). Stačí když na svou stranu dostaneš pár ,,přirozených vůdců skupiny'' a ti ti pak pomohou zkorigovat a namotivovat zbytek.

Doufám, že jsem ti aspoň trochu poradila :)
Přeji krásné Vánoce
Anička
V odpovědi na Zuzana Závodná

Re: Respekt

autor Klára Svobodová -
Ahoj,
nejsi sama komu se to stalo. Jsem malé postavy, takže si mě občas pletou s dítětem. Některé děti (převážně chlapci) v našem oddíle, kterým je třeba 15 let si na mě občas dovolí a nerespektují moje pravidla. Vždycky jsem se to snažila řešit nastavením hranic a pravidel, kam až můžou a kde už je to moc. Čím je člověk starší a rozumnější tak to jde lépe a lépe. Navíc jestli ti mohu dát nějakou radu, buď více důsledná a nedovoluj jim všechno, pak to bude lepší, uvidíš.
Asi jsem moc neporadila, ale snažila jsem se vypozorovat tvé problémy a zároveň tě ujistit, že nejsi sama.
Krásný den, Klárka.