Otevření škol v prosinci

Otevření škol v prosinci

autor Nikola Mohilová -
Počet odpovědí: 8

Zdravím, 

nejedná se o problém, který mám během praxí, ale spíš by mě zajímal Váš názor na věc. Chtěla bych se zeptat, co si myslíte o otevření všech základních škol od první do deváté třídy? Myslíte, že to bylo správné rozhodnutí? 

Já jsem totiž zásadně proti. Myslím si, že děti si nyní navykly na nějakou online výuku, snaží se dělat úkoly, a například, co vidím u mého bráchy, tak to není úplně tak zlé. Každopádně důvod, proč jsem proti je takový, že si myslím, že když školy otevřou, tak čísla dále porostou. Takže otevřou školy na necelé dva měsíce a v únoru budou zase zavírat. 

Dále podle mě bude také velkým problémem známkování. Protože děti začali s prezenční výukou, pak přešly na distanční a nyní půjdou zpět na prezenční. Bojím se, že na děti budou mít učitelé až moc velké nároky, aby všechno učivo dohnali. Budou psát spoustu testů a ne všichni jsou na to připraveni. Někteří budou na jiné úrovni než jiní a budou mít proto špatné známky, na konci pololetí. 

Já bych byla pro aby školy (mimo prvňáků a posledních ročníků) zůstali zavřené do konce pololetí, ale pak aby je nechali už otevřené a bez omezení. 

Jaký na toto máte názor vy?

Přeju hezký den.
Nikola Mohilová

V odpovědi na Nikola Mohilová

Re: Otevření škol v prosinci

autor Lucie Prokšová -
Ahoj Niky,

mám na tento problém úplně stejný názor jako ty. Myslím si, že otevření škol v prosinci by nebylo ničemu prospěšné, spíš právě naopak. Za prvé se tím zvyšuje riziko nakažení žáků a rychlejší šíření pandemie, které může způsobit opětovné zavření škol za pár měsíců (a možná ještě na mnohem déle, než kdyby se vydrželo v režimu "online" pouze do konce pololetí). Za druhé by to podle mého názoru byl i stresující faktor pro děti, které by těsně před Vánoci opět musely měnit podmínky, které už mají nějakou dobu dané. Samozřejmě existuje i skupina dětí, které by s tím neměly problém, ale některé děti jsou úzkostné a potřebují ke svému klidu ve výuce znát kritéria hodnocení a plán výuky, proto by pro ně takové náhlé změny obsahující nátlak na výkon a na dohnání učiva mohl být velice těžký. V případě, že by děti měly jasně dané, že se do školy jde od druhého pololetí a přesně věděly, co je čeká, bylo by to podle mého názoru mnohem lepší a přínosnější řešení.
Tak uvidíme, jak se situace vyvine, dětem bych přála, aby toto pololetí mohly dokončit s co největším klidem.

Lucie Váňová

autor Eliška Kubálková -
Dobrý den,

Z části s vámi souhlasím, ale na druhou stranu si myslím, že otevření škol především pro první a druhé třídy bylo velmi prospěšné. Přece jenom, když učíte děti číst, psát nebo počítat přes počítač, nemůžete se plně soustředit na jejich chyby. Navíc většina dětí se nedovede plně soustředit u monitorů a nevnímají probíranou látku.

Také bohužel na všech školách nebyli plně připraveni na distanční způsob výuky. Znám i takové děti, které měly pouze 2-3 hodiny týdně, a navíc začaly s on-line přenosem až po uplynutí 3 týdnů od uzavření škol.

Mám vlastní zkušenost, náš soused chodí do druhé třídy ZŠ. Na on-line přenos se mohl připojit až v průběhu distanční výuky. Jediné, co přišlo bylo vyplnit určité stránky v pracovních sešitech a také se podívat na část nové látky. A zde vznikl největší problém. Rodiče sice věděli, o co se jedná, ale nedovedli to vysvětlit tak, jako ve škole paní učitelka.

Ale podle mého názoru, když už otevírali první dva ročníky, mohl se otevřít celý první stupeň. Popravdě, co si budeme, většina dětí se stejně scházela venku na hřištích a byly stále spolu v kontaktu. A současně bych také pustila konečné ročníky.

Přeji hezký den
Eliška Kubálková

autor Kristýna Korbelová -
Zdravím,

souhlasím s tebou Niky. Otevřela bych školy pro první, druhou a devátou třídu. A zbytek bych otevřela až po novém roce. Školy byly zavřené dlouho a jak sama říkáš, děti si už částečně zvykly a zůstat doma ještě necelý měsíc, není už takový rozdíl. Já osobně už se návratu do školy nemohu dočkat, ale radši teď ještě chvíli vydržím, než abychom šli na pár týdnů a pak znovu museli zůstat doma.

K.

autor Anna Fialová -
Dobrý den,

toto téma je velmi zajímavé, zvláště v kontextu, jak se vyvíjí situace od Vašeho dotazu.
Za mne osobně by bylo nejlepší školy neotvírat, s čímž jsem počítala, až do konce roku. Nyní je vidět, že se situace zase zhoršuje, což nejspíše souvisí s návratem dětí do školy a jejich rodičů zpět do práce. Děti školou povinné mám sice dvě (2. a 4. třída), jednoho předškoláka, který také nechodil v této době do školky a jedno douleté batole, takže nápor na domácí přežití byl značný, ale zase jsem je mohla bezstarostně poslat k babičkám na pohlídání například v době své výuky.
Po nástupu do školy, kdy se v naší domácnosti šlo na několik fází, už pomoc babiček můžeme z obav o jejich zdraví využívat minimálně v nejnutnějších případech. Dokonce jsme nyní v situaci, kdy má dcera pozivitního spolužáka a možnosti hlídání tak vůbec není. A to nejsme zdaleka v nejhorší situaci.
Ovšem z hlediska dětí a i učitelů jsem ráda, že se školy otevřely. Tento podzimní cyklus výuku byl sice ze stran škol zvládnut asi lépe, ale všichni se zdáli mnohem více unavení a natěšení na školu. Dětem se po spolužácích stýskalo mnohem více, výuku už tolik neřešili, splnili si svoje a neměli moc motivace do další práce. Po nástupu do školy vidím, že jsou všichni spokojenější. Paní učitelky překypují nápady a děti si to užívají. Opatření všichni dodržují a opravdu se snaží.
Nezávidím tedy nikomu, kdo má za úkol vybalancovat tuto křehkou rovnováhu mezi epidemiologickou situací a docházkou dětí do škol. Sama jsem v tomto pohledu v rozporu a to jen za naši rodinu.

Anna Fialová

autor Alena Bednářová -
Ahoj, já budu mít odlišný názor, než zatím většina přispívajících... Myslím si, že čísla porostou stále, pokud se tedy chceme vrátit k normálnímu životu, a důvod karantény je dle mého názoru ze strachu o přeplněné nemocnice, což dle informací, které mám například z Motola nehrozí. V malých nemocnicích možná ano, ale fakultní nemocnice mají stále lůžek dostatek. Možná, že problém s rostoucími čísly vidí naše vláda v proočkovanosti obyvatel, proto máme vakcíny, nicméně osobně bych si tuto vakcínu nikdy dát nenechala, ale to je jiná kapitola. Covid tu už bude napořád, souhlasím s dodržováním zvýšených hygienických podmínek, nošení roušek ve vnitřních prostorách, atp. ale dle mého názoru děti na základní škole do škol patří, už jen z důvodu množství lidí v okolí, kteří díky tomu nemohou do práce, čím dál tím více lidí prosí o pomoc s finanční situací, berou si úvěry, půjčky. Drobní živnostníci, kteří zaměstnávají matky přišli o spoustu peněz během zavření a nyní přicházejí o další, neboť jim nemá kdo chodit do práce. Osobně jsem měla možnost vidět několik online hodin a s úrovní na středních a vysokých školách (s jejichž uzavřením souhlasím, už jen z důvodu, že nejde o povinnou docházku), se to za mě absolutně srovnat nedá. Děti na prvním stupni jsou na online výuku strašně maličké a na druhém stupni s většinou "tříská" puberta, takže si odsedí pár hodinek denně, kde se jich někdo zeptá na dvě věci, aby se stihli protočit všichni a tím to hasne. Hodně z nich na počítači nebo telefonu sedí celý den a už tak dost jim chybí nějaká přirozená socializace, v jejich věku absolutně nutná. Navíc mi přijde absolutně scestné zavírat ekonomiku, školství, obchody, když pak vše pustí a v obchoďáku, kde jsem se mimochodem byla dnes podívat, jezdí absolutně plné eskalátory nakupujících lidí. Reaguji tedy se 14 denním zpožděním od položení dotazu, nicméně bylo jasné, že pokud něco uzavřou a následně otevřou, čísla porostou... Je tedy jedno, zda povolili již v prosinci, či by povolili v lednu. Naopak si myslím, že dětem shrnutí látky za pololetí v prosinci pomůže k nastartování v druhém pololetí, které snad již bude normální.
V odpovědi na Alena Bednářová

autor Anna Fialová -
Ahoj Ali,
osobně si myslím, že se v názoru na otevření škol příspěvky moc neliší, resp. v nich cítím, že otevřít by chtěli všichni a máš pravdu, že ze všech těch důvodů co píšeš, je to velmi potřeba. Já osobně mám na to dva pohledy, které jsou v protikladu, kdy samozřejmě pro blaho dětí i rodičů je otevření škol nutností. Ale je pravda, že v kontextu momentální situace bych volila školy zavřené do konce roku 2020, maximálně bych v té době (rozvolnění) pustila první a druhé třídy. S tím předpokladem, že se sníží epidemie v populaci na takovou míru, kdy se začne trasovat a vše bude moci být pod kontrolou. Což teď evidentně není a zas se to vymyká a hrozí, že se zase bude muset školství zavírat. Takhle by to už pak mohlo být nadále otevřeno napořád. My jsme navíc skoro už od září odříznuti od přátel a známých, protože se našich školáčků bojíme. V okruhu mých známých jsme obezřetní, protože každý máme v rodině nějaké riziko, ať už pečujeme nebo žijeme se starými lidmi, tak i v našem věku bojujeme se zákeřnými chorobami, nebo i "jen" podstupují kamarádky pokusy o umělé oplodnění, či jsou těhotné. Většina z mého okolí má děti školního věku a tak jsem byli odvážní se setkávat pouze v době, kdy byly školy zavřené. Doufali jsme v pokles a možnost normálnějšího života už s počátkem nového roku, ale takhle se to zase vše vzdaluje. Např. moje děti už stihly obě mít ve třídách pozitivní spolužáky a kdoví, jestli naši prarodiče nebudou muset letos sedět u vánočních stromečků sami. Já se tedy očkovat určitě nechám, pokud to půjde, protože bych chtěla téhle společnosti přispět vrátit se do normálu a zase začít fungovat. Ale já se obecně k očkování stavím pozitivně, takže to moc neřeším.

A. Fialová

autor Tereza Eftimova -
Ahoj Niky,
Rozhodně s tebou souhlasím. Nepříjde mi správné otevření škol teď v prosinci. Jak píšeš, děti jsou už zvyklé na online výuku a podle své sestry mohu také říct, že to není nic hrozného. Myslím si, že pokud by se s tím ještě počkalo, tak by se tolik nezvedala čísla nově nakažených. Takhle se akorát bude vystavovat riziku spoustu dalších lidí.
Eftimova

autor Nela Řihošková -
Ahojky Niky,
Naprosto s tebou souhlasím!
Přijde mi možná zbytečné otevírat školy před Vánoci. Naprosto chápu, že do školy chodí první a poslední ročníky, pro které je ten živý kontakt opravdu důležitý. Myslím si, že tento prakticky zbytečný návrat pouze zvedne čísla nakažených, tím pádem se i postupně třídy s žáky vyprázdní a třídní učitelé skončí tak, že do třídy jim bude chodit méně než polovina žáků. V této situaci byl návrat spíše jen zmatek než nějaká pomoc rodičům. Už i díky tomu, že družiny nefungují klasickým způsobem, jsou zmatené jak děti, rodiče, tak často i učitelé.