Ahoj Terko.
Já mám ve třídě také dvojčata a ve školce sourozence a nevidím v tom velký problém. Je pravda, že ve školce jsou sourozenci rozdílného věku. Jasně, že dovádí a vymýšlejí, jak oni říkají “blbiny”, ale alespoň víme, že jsou spokojení, cítí se u nás dobře. Určitě bych je nerozdělovala, alespoň ne z důvodu "zlobení". U nás s dětmi mluvíme, říkáme jim své pocity z jejich “zlobení” a ptáme se jich, co jim pomůže. Je důležité sdělovat dětem, jak se v takových situacích cítíme. Že se v takových situacích necítíme dobře, je tam velký křik, bojíme se, že si ublíží. Vždy dáváme najevo porozumění, mluvíme o tom, co oni potřebují a co potřebujeme mi. Vytváříme důvěru a otevřené konstruktivní prostředí, ve kterém nalezneme společné řešení. Ve škole se sourozenci problém nemám. Dokonce máme spojené ročníky, tak je to celkem běžná věc. Jsou v jiném prostředí, mají jiná pravidla a ta respektují. Zhruba 90% děti u nás začíná školkou a jsou na naše prostředí a komunikaci zvyklé a stejně se potom chovají i k sobě. Jana