Zleniví děti v době pandemie?

Zleniví děti v době pandemie?

autor Natálie Budilová -
Počet odpovědí: 6

Zdravím, jdu do placu spíše s mým zamyšlením než s problémem, který bych řešila.

Za normálních okolností bych se v rámci tohoto předmětu věnovala trénování basketbalu malých holčiček. Proto mě napadá otázka, jestli podle vás bude mít koronavirová pauza fatální důsledky na pohybovou stránku takto malých dětí. Je zřejmé, že každé dítě potřebuje mít svůj pravidelný režim, tzn. škola, koníčky, a pak nějaký svůj volný čas. 

To, že se děti méně hýbají, je už známý problém poslední doby. Telefony, televize a počítačové hry jsou pro ně často "lépe strávený čas" než pobíhání venku s kamarády. Myslím si ale, že většina rodičů se to už snaží kompenzovat tím, že své ratolesti přihlásí do sportovního kroužku, kde je zdravý a pravidelný pohyb zaručen. 

To teď ovšem není možné, a tak nevím, jestli děti doma nezleniví, a nezvyknou si na ten monotónní režim dne, který asi většina má. Bojím se, aby si na to nezvykly a do budoucna si s moderními technologiemi nevystačily a potřebu a chuť sportovat úplně neztratily.

V odpovědi na Natálie Budilová

Re: Zleniví děti v době pandemie?

autor Barbora Kubrová -
Ahoj,
doučuji dvě slečny, jedna pátá třída a jedna třetí třída. Nebojím se, zrovna v jejich případě, že by zlenivěly, jsou denně venku se svými kamarády, což je další paradox dnešní covidové doby, a ještě mají pejska. Běhají venku a potom si sednou k počítači na online hodinu atletiky, kde paní trenérka promítá díl Přátel a pokaždé, když někdo řekne nějaké předem domluvené slovo, holky vyskočí a dělají angličáky a další cviky. Dočasně je to asi lepší než nic, ale dlouhodobě si to nedokážu představit. Nicméně mi přijde hodně zajímavé, že nedávno probíhaly boje o další hodinu tělocviku a nyní jakoby tělocvik nějak nikoho nezajímal.. jenom takové zamyšlení.
V odpovědi na Natálie Budilová

Re: Zleniví děti v době pandemie?

autor Anna Marková -
Ahoj,
dobrá myšlenka.
Mně děti na skautských online schůzkách říkají, že jsou z většiny s rodiči na chatě, kde tráví hodně času v přírodě. A podle toho, co píše Barča, mi to zní, že u mladších dětí si to rodiče uvědomují a snaží se jim pohyb zařídit.
Ale když se podívám na starší děti jako je třeba moje sestra a bratranci (9. třída ZŠ), tak se obávám, že máš pravdu. Nemají motivaci, rodiče už je nedonutí a vlastně nemají ani moc čas, protože mají online školu, spoustu úkolů a připravují se na přijímací zkoušky. Pak už si chtějí odpočinout, což se většinou rovná ,,fláknout'' sebou u televize.
V odpovědi na Natálie Budilová

Re: Zleniví děti v době pandemie?

autor Klára Svobodová -
Dobrý den, ahoj
nad tímto problémem se zastavuje mnoho pedagogů tělocviku a je to velmi pěkný příspěvek do diskuze!
Dnešní doba je celkově velmi zrychlená, všichni někam chvátají a neudělají si čas na sportovní aktivitu, to neplatí pouze o dětech, ale i o dospělých. Doba pandemie nás ze začátku všechny trochu zpomalila, což nebylo na škodu. Z mé zkušenosti, ale vím, že ta "zpomalená doba" už trvá moc dlouho. Dětem chybí sport a obecně pohyb, bez něj se prostě neobejdeme. Je to naše přirozená činnost, která je vrozená. Pokud se vládní nařízení nerozvolní tak, aby se umožnilo lidem "neprofíkům" sportovat, bude to mít fatální vliv na naše další generace. Děti budou trpět obezitou a nebudou se chtít hýbat. Nebude to jejich první prioritou. Fyzickou kondici si lze vybudovat opakováním cvičení a motivací, na druhé straně jdou tyto schopnosti rychle pryč, pokud necvičíme pravidelně. Dalším následkem může být i to, že děti budou často nemocné a nebudou mít rozvinutou takovou imunitu, než když se hýbou. Proto si přeji, aby všechno co nejdříve bylo zase normální a aby děti neztratily energii a chuť do života v rámci sportu!
Doporučuji si přečíst článek od pana profesora Koláře, který je odborník na pohybovou medicínu. Dozvíte se tam více o rozvolňování sportovních kroužků a obecně o sportování mládeže v dnešní době!
Zde přidávám na něj odkaz:
https://sport.ceskatelevize.cz/clanek/ostatni/muzou-nam-vyrust-covidove-deti-varuje-profesor-kolar/5fc154973d136f1e23283a40


Přeji krásný zbytek dne.
S pozdravem Klára
V odpovědi na Natálie Budilová

Re: Zleniví děti v době pandemie?

autor Barbora Kudláčková -
Ahoj Naty,
přemýšlela jsem o podobném tématu, protože i já sama pozoruji na své rodině značný úbytek pohybových aktivit.
Myslím si ale, že u menších dětí to takový problém není. Pohyb v tomto věku ještě naplno patří k jejich životu a neumí bez něj být. I kdyby neměly pohybové aktivity během pracovního týdne, o víkendu si to určitě nahradí s rodiči nebo dalšími příbuznými. Je tu samozřejmě čím dál větší procento dětí a hlavně jejich rodičů, kteří na pohyb zapomínají. Je jasné, že v těchto případech mohou "elektro záležitosti" nad "pohybovými radovánkami" často vítězit. Dle mého názoru to ale není až tak úplně problém této "korona situace", ale celkově dnešní doby. Pokud má dítě nedostatek pohybu a má to zažité v rodině, jeden pohybový kroužek to nevytrhne...
Každopádně souhlasím, že pokud budou mít děti možnost navštěvovat běžné pohybové kroužky, určitě budou mít více pohybu, než mají nyní, když je vše zavřené.

Kéž se všechno brzy otevře a svět se vrátí do normálu :)
Hezký den,
Bára Kudláčková
V odpovědi na Natálie Budilová

Re: Zleniví děti v době pandemie?

autor Tereza Husáková -
Ahoj,
myslím si, že spíše záleží na rodičích. Záleží na tom, jestli s nimi v době pandemii rodiče podnikali nějaké výlety, jestli s nim hráli nějaké hry nebo měli nějaké jiné aktivity. Dále také vím, že my už jsme třeba atletický kroužek otevřeli a děti se na něj hrozně těšili. Takže si myslím, že línější nebudou. Naopak je to třeba více nabudí k tomu se více hýbat
Tereza :)
V odpovědi na Natálie Budilová

Re: Zleniví děti v době pandemie?

autor Nela Řihošková -
Ahojky,
Myslím si, že tahle doba bude mít velké dopady jak na pohybovou stránku dětí, tak i nás.
Naštěstí jde ze strany rodičů vymyslet pro děti spoustu pohybových aktivit nejen na sportovištích, ale i doma nebo třeba v lese.
Naprosto s tvým názorem souhlasí. Rodiče si často kompenzují pohyb s dětmi tím, že dítě "šoupnou" do nějakého kroužku, kde se dítě proběhne a doma je pak klidné.