Behaviorální teorie a její aplikace

Behaviorální teorie a její aplikace

autor Karolína Sládková -
Počet odpovědí: 0

Hlavní příčinu Pavlova chování přisuzuji rodině jako celku. Chlapec je ve věku, kdy potřebuje určitou dávku pozornosti a porozumění, ale ta se mu bohužel nedostává. Otcovo zaměstnání způsobuje, že netráví s rodinou téměř žádný čas, i když by měl být právě on pro Pavla hlavním mužským vzorem. Bohužel je Pavlův otec zastáncem tvrdých trestů, což se jistě odráží na jeho agresivním a nezvladatelném chování. Pavel u své rodiny pozoruje jen negativní emoce a chování. Matka výchovu nezvládá, což ji otec vyčítá a problémového Pavla může za jeho agresivní a destruktivní chování fyzicky trestat.

Chlapec nemá kolem sebe nikoho, kdo by mu ukázal vlídné chování vůči jeho osobě. Jeho sestry s ním odmítají komunikovat, dokonce ho vyloučili z několika předškolních zařízení a matka, která by alespoň jako jediná měla mít pochopení, ho nezvládá. Ze všech stran se na Pavla valí obrovské množství negativních emocí, které se poté v jeho chování projevují jako agrese.

Dle Bandurovy teorie přisuzuji význam několika hlavním elementům, kterými jsou špatně fungující rodina, velmi malý prostor pro pětičlennou rodinu a psa, neustálý kontakt s ženským pohlavím a naopak téměř žádný kontakt s pohlavím mužským. Určitý význam může mít také to, že Pavel je již třetí potomek a navíc kluk. Z textu je zřejmé, že z výchovou dívek nebyl problém, tak si rodiče mohli myslet, že s chlapcem to bude stejné, ale matce přibylo více starostí, může se na ni podepisovat únava, protože je na vše sama a místo klidně strávených dnů za přítomnosti otce se hádají a řeší Pavlovo nezvladatelné chování.

Jako pomoc pro rodinu bych volila rodinného terapeuta, který by nejprve měl pomoci oběma rodičům, aby našli vzájemné porozumění a zastávali stejné metody ve výchově. Otci by mělo být vysvětleno, že fyzické násilí způsobuje zase jen další fyzické násilí, proto také Pavel často týrá psa. On je trestám otcem a Pavel si pro potrestání zvolil psa. S Pavlem by bylo určitě vhodné navštívit dětského psychologa.

V závěru bych zmínila otázky, které si budou klást teorie. Kdy se u Pavla poprvé vyskytlo agresivní chování? Jak toto chování rodiče řešili? Když Pavla vyhodili z několika předškolních zařízení, zřejmě kvůli chování, proč nedala doporučení k návštěvě specialisty škola?