Vystavení traumatu

Vystavení traumatu

autor Veronika Machová -
Počet odpovědí: 0

Vybrala jsem si Centrum LOCIKA  (http://centrumlocika.cz/), která nabízí pomoc ohroženým dětem a jejich rodičům v oblasti domácího násilí – život bez násilí a posílení vztahů v rodině.

Cílová kategorie jsou děti, které zažívají domácí násilí (svědci i oběti). Dále rodiny s dětmi, které se již delší dobu potýkají s opakovaným domácím násilím různých forem. Děti to jsou takové, které se často cítí samotné, cítí se bezmocně, rodiče se s nimi hádají, odcizí se a ubližují jim. Jestliže se tedy takové děti potýkají a zažívají domácí násilí, domnívám se, že tato organizace velice dobře cílí do tohoto tématu (Vystavení traumatu).

Jako kontraindikace pro pomoc jsou zveřejněny: zneužívání látek jednoho či obou rodičů, rodič či oba se neléčí s psychickou poruchou nebo se jedná primárně o rozvodový spor, ne domácí násilí. 

Mezi cíle patří zastavení násilí v rodině, pomoc dítěti i rodičům vyrovnat se s dopady násilí, snížení rizika přenosu násilného chování do následné generace a další prevence. Součástí je i mnoho projektů. Tím aktuálním je projekt Dětství bez násilí, což je společný projekt Centra LOCIKA, Nadace Terezy Maxové dětem a CTP Invest. V rámci projektu pracují s dětmi a všemi členy rodiny, kteří se do spolupráce mohou zapojit.

Nabízí dlouhodobé, ambulantní a bezplatné služby. Poradenství je ve formě osobní, emailové i telefonické pro děti i jejich rodiče. Poskytují bezpečný prostor pro dlouhodobou práci s dětmi a podporu zdravých vztahů v rodině. Terapie je buď dlouhodobá nebo skupinová (plusy skupinové zmiňuji níže), v podobě krizové intervence i dlouhodobé terapie. Dlouhodobé formy jsou dle mého názoru ideální pro případy, kdy dochází k setkávání s domácím násilí často a opakovaně.

 Po domluvení termínu proběhne úvodní konzultace a dále po dobu 3 měsíců mapují rodinnou situaci a navrhne se další plán spolupráce. Plán vychází z potřeb rodiny jako celku. Potkat se mohou s psychology, terapeuty, sociálními pracovníky.

Dětem je poskytována terapie traumatu a následků prožitého násilí (individuálně či ve skupině) - vystavení traumatu. Dále kompletní diagnostika a podpora při vyjednávání s úřady (policie, soud). Pro rodiče poskytují terapii násilí, podporu rodičovských kompetencí, zdravých vztahů s dětmi (když dojde k narušení vztahu dítěte k pečující osobě), analýzu potřeb dítě. Celkově celé rodině mohou pomoci zastavit násilí v rodině, stabilizovat rodinou situaci a v neposlední řadě doporučit i příslušné odborníky.

Děti sem mohou přijít taky bez rodičů. Tuto možnost nejspíše využívají, když s rodiči nevychází dobře a chtějí si o svém traumatu popovídat a svěřit se. Přicházejí si promluvit o tom co je trápí, malují si, modelují z hlíny, hrají si. Jako velice kladnou věc vidím to, že se zde mohou ve skupině potkat s dětmi, které zažívají to samé nebo podobné. Mohou spolu sdílet své pocity a dojmy, své příběhy, jaké trauma zažívají. Na tato setkání si mohou ale přivést i rodiče a společně se o problému hovoří.

Velmi pozitivně hodnotím jejich internetové stránky, které jsou přehledné a všechny informace jsem zde bez problémů dohledala. Z toho důvodu si myslím, že bude i pro děti samotné jednoduché vyhledat si touto formou určitou pomoc.