Chyby a noční můry

Chyby a noční můry

autor Eva Radilová -
Počet odpovědí: 3

Faux pas, které jsem nedávno viděla, mám neustále před očima. Možná jste ho zaregistrovali (je asi 3 roky starý), já k němu však přišla teprve nedávno. Jedná se o příhodu při živém vysílání pořadu Sama doma, kdy tlumočnice přestala tlumočit a věnovala se herci Ondřeji Sokolovi, který za ní přišel. To co tam tlumočnice předvedla mám pořád před očima a doufám, že to byl jen sen a doopravdy se to nestalo....Kdo neviděl a zajímá ho, o čem mluvím, posílám odkaz.

Odkaz zde: https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/468021/ondrej-sokol-narusil-primy-prenos-vlezl-do-zaberu-sluchove-postizenym-kvuli-selfie-s-tlumocnici.html?fbclid=IwAR0U16TWYbFeBoRIzMK_WN793diEonI8HEdi6pgExHxdnIoPCp1P8eab_Uk

Chyb mám a dělám nespočet, co i však vadí, že dost používám výplňová slova - eee, jako, vlastně - ale snažím se na to myslet a nepoužívat je tak často.

Co mi tahá uši je, když tlumočník mluví potichu a tzv. huhňá nebo má vadu řeči (to ale není jen u tlumočníků, mám to u moderátorů herců. Vím, že je to ode mě asi hodně drsné, ale myslím, že tam ty lidi nemají co dělat. Ač je to sebelepší herec/moderátor, mě ta vada řeči hrozně irituje. :-D) Co se týče té hlasitosti, tak to je můj pocit a zas vím, že já jsem naopak někdy moc hlasitá a to lidem taky vadí. - Často mi rodina a kamarádi říkají ať tak neřvu, že teď nejsem na jevišti. Nejvíc se to projevu při emotivních situacích, to pak nějak ten hlas neovládám nebo si to spíš neuvědomuju, protože když mě na to někdo upozorní, tak se ztiším...:-D

Noční můra? - moje noční můra je to, že někoho zklamu (a to nejen v tlumočení, ale celkově i ve svém životě se s tímto strachem potýkám). Že budu v tlum. situaci, kdy nebudu rozumět a nebudu si vědět rady a budu tam jen stát - že prostě na to nebudu mít.

 

 

V odpovědi na Eva Radilová

Re: Chyby a noční můry

autor Hana Trsková -
Evi, mně je taky pořád doma říkáni, že nemám řvát :D a to třeba jenom vypravuju, co bylo dneska v práci nebo tak :D
V odpovědi na Eva Radilová

Re: Chyby a noční můry

autor Radka Stará -
Evi, to je dobře, že máš výrazný projev :-D aspoň budeš dobře slyšet, když někde selže mikrofon. Jinak ten strach ze zklamání, to chápu. Jenže to se prostě stane. I kdyby ses snažila sebevíc, lidi jsou tak různí, že nutně někoho zklamáváš každý den. Jeden se raduje, jak jsi pěkně slyšet, a druhý se zlobí, že moc křičíš :-) Takže to neřeš a zůstaň tak úžasně svá. Co se týče tlumočení, i kdyby se naplnily Tvé nejhorší obavy a stála jsi někde a nedostala ze sebe ani slovo, zvíří to vody, ale časem se na to zapomene. Představ si vždycky to nejhorší, co se může stát, a zkoumej, co to s tebou dělá a jak by ses v té situaci mohla cítit, zachovat, co by asi cítilo tvé okolí a co by si myslelo, prostě předem si to domnělé selhání ohmatej a ono přestane tolik strašit.
RS