výuka flétny

výuka flétny

autor Diana Tillová -
Počet odpovědí: 3

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jak byste řešili danou situaci. Učím skupinku třech dětí na zobcovou flétnu. Děti si mají do příštího týdne vždy přehrát skladby, co jsme začali v hodině a pak třeba jednu novou mají zkusit sami. Dvě děti se na hodinu perfektně připraví a to třetí se na to třeba ani nekoukne. Jak to mám poté řešit v hodině? Ten, který se na to ani nepodíval to moc neumí a musíme si to vícekrát přehrát, říct, jak se to hraje správně. A trvá to delší dobu. Ostatní dva, co se na to připravili, jen koukají a nudí se a čekají.

Nejde to udělat tak, aby se se šlo dál, když to jeden z nich neumí. Musíme být všichni na stejné úrovni. 

Dejte mi prosím Vaše rady, jak byste toto řešili. 

Děkuji mockrát. Diana Tillová 

V odpovědi na Diana Tillová

Re: výuka flétny

autor Barbora Kudláčková -
Dobrý den, nedávno jsem řešila podobnou situaci. Měla jsem dvě holky, které jsem učila na klávesy, jedna se pečlivě připravovala a druhé bylo všechno fuk. Nejdříve jsem se ji snažila více motivovat, nabízela jsem ji nějakou odměnu za domácí přípravu, dávala jsem více úkolů, ve kterých mohla ukázat to, v čem byla třeba oproti druhé holčičce napřed... Ale ani po mojí velké snaze se to moc nelepšilo. Holčička doma nic nedělala, hodiny sabotovala a nebavilo jí to. a bohužel to začalo ovlivňovat i druhou holku a to jsem nechtěla. Nakonec jsem to řešila s rodiči, prosila jsem je, ať na holčičku více dohlédnou, abychom mohly společné hodiny dál realizovat ve prospěch nás všech. Bohužel holčička nakonec kroužek přestala navštěvovat a začala chodit na basket, který jí údajně baví.

Zkusila bych tedy toho třetího nějak více motivovat, zkusit dávat domácí úkoly, které ho budou bavit a nebo takové, které opravdu bude muset splnit a následně odevzdat a tím si zajistit to, že si na flétnu přes týden určitě musí vzpomenout. Případně zkusit rodiče, aby na nějaký čas na dítě dohlédli a trénovali s ním, aby si vytvořilo nějaký "návyk".... Pokud ho kroužek flétničky baví, je nesmysl, aby odcházelo, ale na druhou stranu to musí ostatní děti hrozně demotivovat a bere jim to šanci posunou se dál.

Je to ale opravdu těžké a sama jsem si s tím potom nevěděla rady, takže budu ráda, pokud má někdo nějaký opravdu zaručený tip....
Bára Kudláčková

autor Pavlína Češková -

Dobrý den,

tuta situace je, řekla bych skoro typická pro kroužky a volnočasové aktivity. Rodiče často své děti přihlásí na kroužek, který by chtěli, aby dítě navštěvovalo, i když dítě kroužek vlastně nebaví, nebo na něj dokonce ani chodit od začátku nechtělo. 

Je to pak, přesně jak popisujete, velmi obtížné pracovat s vícero dětmi, které nemají znalosti nebo schopnosti na stejné úrovni. 

Asi bych to řešila tak, že bych se obrátila na rodiče onoho dítěte a pokusila bych se je požádat o součinnost - aby s dítětem cvičili, aby na něho dohlédli, případně pokud by se to ani tak nelepšilo, bylo by asi nutné dítě "vyloučit". Akorát by brzdilo zbylé dvě děti, které by jinak hodina bavila. 

Zdraví 

Pavlína Češková 

autor Jana Krátká -
Dobrý den,
děkuji za Váš příspěvek. Řešíte náročný a zároveň častý problém. Jak uvádí Vaše kolegyně, základem je motivace. Hraní rozvíjí zájmovou činnost dítěte, kterou lze dále využít ve výchově. Zkuste s dětmi tvořit i své vlastní písničky, dejte možnost volby, jaké písně se budete učit.
Jak uvádí Vaše kolegyně s totožnou zkušeností, je vhodné oslovit i rodiče. Mohou se věnovat přípravě spolu s dítětem.
S pozdravem
Jana Krátká