Dobrý den,
ráda bych využila této diskuze k pomoci řešení individuálního problému. Ve školní družince máme chlapečka (2. třída), který často propadá záchvatům vzteku a agrese. Zajímalo by mě, jestli někdo nemáte zkušenosti, jak tyto situace řešit.
Abych vás uvedla do situace. Jedná se o chlapečka, který si pravděpodobně nese nějaké psychologické problémy, ale v žádné poradně zatím bohužel nebyl. Při těchto záchvatech začne většinou kopat, či mlátit něčím kolem sebe (naštěstí tedy ne do ostatních), křičet, plakat a začne utíkat (snaží se co nejrychleji vzdálit od centra dění). Naštěstí se s ním dá mluvit a když za ním doběhnu, začnu na něj mluvit klidným hlasem a ptát se co se stalo, po chvilce se rozpovídá, utře slzy a vrátí se zpátky. V tuto chvíli ale nastává můj hlavní problém. Jelikož se tyto záchvaty dějí někdy i třikrát denně, ostatní děti si začínají všímat a poukazovat na to, že tento chlapeček dostává možná větší péči, než ostatní. Například, když se takhle rozčílí, nebo začne nadávat někdo jiný, tak ho většinou "okřikneme" a důrazně vysvětlíme, že takto se nemluví, ale když se to spustí u tohoto klučiny a následuje "záchvat", tak za ním běžíme a mile na něj mluvíme. Proto některé děti, začínají mít pocit neférovosti, protože bohužel nedokážou pochopit emoční nestabilitu tohoto chlapce. Samozřejmě se prvně snažím předcházet těmto stavům prevencí, ale bohužel ono ho dokáže naštvat třeba to, že si zapomněl mikinu ve třídě. Připadá si v tu chvíli, že selhal, protože na ní zapomněl.
Nemá prosím někdo zkušenost s podobným chováním v kolektivu? Je třeba dobré nějakým způsobem pokusit dětem při povídání obecně vysvětlit rozdílnosti ve zvládáních emocí? Nechci před nimi poukazovat přímo na něj, ale ráda bych jim nějak dala vědět, že když začne sprostě nadávat někdo v běžné situaci a někdo, kdo si to v tu chvíli ani neuvědomuje, tak je to trochu odlišné. Ale dokážou to vůbec takhle malé děti pochopit? Mám o tom mluvit s jeho maminkou? (Jsme ve školní družině tento rok nová, takže se do toho úplně nechci plést a je to dost ožehavé téma) Dělám dobře, že za ním běžím a snažím se to s ním urovnat po dobrém? Nezačne toho za chvíli vědomě využívat? Nemůžete to například prohloubit nedůvěru ostatních dětí vůči mě?
Omlouvám se za vyčerpávající dotaz :) a předem děkuji za jakékoliv reakce.
Markéta