Chuť učit se - přehlcení úkoly v době pandemie

Chuť učit se - přehlcení úkoly v době pandemie

autor Linda Zadinová -
Počet odpovědí: 3

Dobrý den, 

Doučuji holčičku, která letos nastoupila do první třídy. Chodím za ní 2x týdně. Jedná se o doučování především českého jazyka a matematiky. V době distanční výuky pro první stupeň dívka měla zhruba 4 online hodiny denně. Předpokládám, že paní učitelka zadávala velké množství úkolů, hlavně kvůli tomu, aby co nejméně zameškali. Nicméně pro mě bylo velice těžké udržet její pozornost. Snažím se střídat předměty, typy úkolu, formy her. To vždy ze začátku funguje, ale později to holčičku již "nebaví", zřejmě i z důvodu množství úkolů. 

Jak jinak udržet její pozornost a chuť učit se?

V odpovědi na Linda Zadinová

Re: Chuť učit se - přehlcení úkoly v době pandemie

autor Jana Peroutková -
Dobrý den, Lindo,
to je velmi složitá otázka. Už několikrát jsem slyšela, že to učitelé trošičku přehání, protože mají dojem, že se děti určitě nudí, když jsou doma, a proto se musí učit více. Vždyť by stejně tou dobou seděli v lavicích a učit se také. Jenže sedět doma před počítačem a plnit domácí úkoly nebo se zúčastňovat videokonferencí je velmi náročné a úplně rozdílné od výuky prezenční. Děti tak malého věku jsou velmi aktivní a nedokáží doma udržet pozornost, protože domov není škola. Ve škole totiž na ně padne zodpovědnost a autorita učitele u něj vytvoří lepší podmínky pro soustředění.

Možná bych to řešila tím, že kdyby to pro obě strany, jak pro tebe nebo i pro holčičku, bylo přijatelné, tak bych se setkala třeba 3x možná 4x týdně, ale v kratších časových úsecích, aby holčička zůstala v režimu učení. Častější kontakt s jinou osobou než s rodiči by mohl přispět k celkovému zlepšení - bude si více připadat jako ve škole.

Nevím, zda jsem Vám pomohla, ale přeji Vám hodně zdaru s řešením problému.
S pozdravem
Jana Peroutková
V odpovědi na Linda Zadinová

Re: Chuť učit se - přehlcení úkoly v době pandemie

autor Kateřina Hájková -
Zdravím,
mám podobný problém. Doučuji český jazyk chlapečka ze třetí třídy, jehož rodiče nejsou Češi. Je na tom dost špatně, myslím, že měl mít doučování již mnohem dříve. Aby se zlepšoval (a také abych viděla, jak na tom je), dám mu občas domácí úkol (například napsat sloh, které mu vůbec nejdou) a na oplátku mu já pomáhám s těmi do školy. Na každou hodinu ale přijde zničený z online studií a mé úkoly většinou nestihne nebo je jen rychle odbyde. Je mi líto ho kvůli tomu kárat, protože rozumím jeho přetíženosti, zároveň se ale s tímto přístupem moc neposouváme. Nyní mu tedy úkoly dávám spíše dobrovolné, aby se necítil pod tlakem. Hodiny se snažím vést každý týden podobně, aby věděl, co ho čeká. To mu vždy na začátku hodiny řeknu i konkrétně. Když ztrácí pozornost, klidně se s ním na chvíli zapovídám a poté plynule přejdu zpět do výuky. Když se mu při nějakém cvičení opravdu nechce, snažím se ho motivovat, že to jen doděláme a pak si dáme zábavnější aktivitu na oddychnutí. Také jsme s maminkou domluveny, že kdybych viděla, že je hodně unavený, máme hodinu třeba jen 45 minut.
Těžko říci, zda by podobné věci platily i na tak malou holčičku a pravděpodobně jsi většinu z toho již zkoušela. Ještě mě napadá úkoly uzpůsobovat jejím zájmům, například pokud má ráda nějakou pohádku, tak do cvičení zakomponovat její postavy, vytvořit k tomu příběh,... Aby měla pocit, že je to vlastně hra. A nebát se občas lehce zabočit od výuky, přeci jen je asi přirozené, že nevydrží celou dobu v kuse.
Snad alespoň něco pomůže či inspiruje, držím palce:)
Kačka
V odpovědi na Linda Zadinová

Re: Chuť učit se - přehlcení úkoly v době pandemie

autor Pavlína Češková -

Dobrý den, 

čtu si komentáře kolegyň a myslí, že vídat se s holčičkou osobně častěji by byla jedna z možností, jak zlepšit její soustředění. Také z vlastní zkušenosti vím, že děti docela baví různé doplňovačky a docela se mi osvědčily i interaktivní doplňky k učebnici, nebo některé webové stránky s těmito interaktivními aktivitami.

Tady je pár odkazů :-)

Český jazyk 1. třída (skolakov.eu)

1.–2. ročník – Veselá Chaloupka (vesela-chaloupka.cz)

www.pripravy.estranky.cz - JAZYK ČESKÝ

Online procvičování (skolasnadhledem.cz)

Doufám, že se Ti podaří zlepšit soustředění Tvé svěřenkyně!

Pavlína Češková