Temperament

Temperament

autor Nelly Elizabeth Stanko -
Počet odpovědí: 1

Vybrala jsem si tuto teorii, jelikož jsem názoru, že i když se s temperamentem narodíte a nijak moc neovlivníte to jací jste. To ale neznamená, že se to nedokáže výchovou regulovat. Malý Pavel na mě působí jako malý kluk, plný energie, kterou za mě nemá kde ventilovat. Tlakem matky, která nemá energii dostatečně se věnovat svému synovi, tak svého syna jednoduše označila za problémového, nezvladatelného a konec. Nevidím v příběhu tu snahu rodičů, vyřešit ten problém. Povzbudit ho nebo motivovat na nějakou dobrou, kladnou činnost, za kterou by mohl být pochválený. Zkusit ten jeho temperament přesměrovat, aby se naučil co může dělat a co ne.

jako řešení, jak zvládnout malého Pavla, bych určitě zkusila Pavla maximálně zaměstnat. A myslím, že otec by se měl více zapojit do výchovy. Z textu se nedá vyčíst jak moc je zapojený, ale myslím si, že by se rodiče měli dohodnout na jednom způsobu. (matka rezignuje, vzdává to - otec chce trestat, tvrdý režim) Měli by být důslední a jednotní a i sourozenci by ho měli podpořit v tom, aby se cítím v rodině lépe. Že s ním není nic špatně. Jen že je potřeba ovládat tu svoji život.

V odpovědi na Nelly Elizabeth Stanko

Re: Temperament

autor Kateřina Machovcová -
Díky, oceňují snahu navést dítě směrem k aktivnímu zvládání temperamentu, to se jeví z dostupných dat jako velmi efektivní přístup. Stejně tak je důležité zapojení celé rodiny, zejména tedy obou rodičů, tvoří společný systém.
Jen prosím pozor na formulace: v úkolu aplikujete konkrétní teorii, tedy nejde o váš osobní názor (názor můžete mít jakýkoliv, je to jednoduše váš dojem, vaše zkušenost, ale v odborné diskusi potřebujeme jít dále a vystavět pevný argument, založený na systematických zjištěních), ale o využití konkrétního odborně zakotveného přístupu: v kontextu Cloningerovy teorie temperamentu můžete uvažovat právě o rovině temperamentových rysů chlapce, které jsou dle výzkumů ovlivněné primárně geneticky, a následně o aspektech budování charakteru (naučené, zde je významná role rodičů i učitelů).