Etiketizační teorie

Etiketizační teorie

autor Katarzyna Krištofovič -
Počet odpovědí: 1

Myslím si, že jestliže bylo u Pavla přítomno agresivní chování od raného, tak je velice pravděpodobné, že ty vzorce agresivního chování viděl u svých nejbližších - nejspíše u svého otce, který je zastáncem tvrdých trestů. Dále na něho mohl mít vliv nedostatek lásky a přijetí ze strany rodičů. Je také možné, že právě v počátcích jeho problému byl rodiči onálepkovaný jako ten agresivní, problémový. Jeho chování se nadále kvůli té nálepce zhoršovalo. A nezastavilo to ani školka, očividně ho tam onálepkovali rovněž a udělali z něj to agresivní dítě, které vybočuje z řady. 

Je rovněž pravděpodobné, že i jeho matka byla onálepkována jako ta neschopná která ho neumí vychovat, onalepkována mohla být ať už ze strany partnera nebo svého okolí. Neměla tedy dost sebejistoty aby zvládla být trpělivá a poskytovat dostatek podpory a lásky Pavlovi.

Vnímám jako problémové, že čtyřikrát změnil školku, ty problémy se měly řešit mezi školkou, ped. psych. poradnou a rodiči. Nicméně, je možné, že spolupráce vázla ze strany rodičů, kteří mají svých problémů dost - malý byt, více dětí, nezaměstnaná matka, příliš zaměstnaný otec...

Pavel potřebuje dostatek podpory, lásky a porozumění  aby mohl zapracovat na své sebejistotě a sebevědomí, jinak to dopadne špatně. Jeho problémy se mohou zhoršovat a pokračovat až do dospělosti.