Teorie nálepkování

Teorie nálepkování

autor Vendula Burianová -
Počet odpovědí: 1

Pavel od matky získává nálepku nezvladatelného chlapce. Jeho matka vychovává své děti téměř sama (snaha ani časové možnosti ze strany otce nejsou ideální), je nezaměstnaná a viníka spatřuje právě v Pavlovi. Jedním z důvodů, proč se Pavel takto chová, mohla být skutečnost, že si chtěl přilákat pozornost ať už matky, kde mohl žárlit na pozornost věnovanou i jeho sestrám, či otce, kterého vídá jen málo. Pavlova nálepka se poté uchytila i u jeho starších sester a nepochybně se s ní ztotožní i on sám, protože ví, že je takto označen.

Aby se Pavel tohoto označení zbavil, je zapotřebí, aby se změnila situace v rodině. Je potřeba dítěti věnovat pozornost a hledat příčinu v jeho agresivním chování a nikoli ho automaticky škatulkovat. Možná by bylo dobré zamyslet se nad zaměstnáním otce a zvážit, zda přímá výchova obou rodičů by chlapci radikálně neprospěla. Do řešení problému by se měly zapojit i jeho sestry.

V odpovědi na Vendula Burianová

Re: Teorie nálepkování

autor Kateřina Machovcová -
U té teorie nálepkování se spíš pracuje s tím, že osoba, tedy Pavel, se identifikuje s tou nálepkou, chová se podle ní, protože se stane součástí jeho sebepojetí. Agrese, kterou si hledá pozornost, bude možná vyžadovat jiný pohled - je to typické téma v systémových teoriích, ale ty jsme neprobírali :-) Každopádně považuji také za důležité pokusit se tomu chování porozumět - co dítě jakkoliv paradoxního svým chováním získává...