Etiketizační teorie (Labeling Approach)

Etiketizační teorie (Labeling Approach)

autor Adam Rakovič -
Počet odpovědí: 1

K popisu příběhu jsem si vybral teorii etiketizace nebo také nálepkování. 

Myslím si, že chlapcovo chování ze zapříčiněno špatně nastavenou výchovou a nedostatečným kontaktem s rodiči, které muselo začít už v útlém věku chlapce. Proto se možná chlapec svým nevhodným chováním na sebe snažil upozornit. To však možná vytížeností rodičů minulo účinku a třeba chlapci ani nebylo vysvětleno, že je to špatné. A tak chlapci mohlo připadat, že je jeho chování v pořádku a logicky se jeho deviace časem stupňovala. 

To však neuniklo vychovatelkám a učitelkám v předškolních zařízeních. A tak byli o jeho chování informováni rodiče, kteří však chlapce už v tu dobu nemohli zvládnout. A proto chlapec dostal ze všech stran nálepku nezvladatelného a zlobivého chlapce.

V odpovědi na Adam Rakovič

Re: Etiketizační teorie (Labeling Approach)

autor Kateřina Machovcová -
Přijde mi, že možná spíše aplikujete teorii sociálního učení, hledáte příčinu ve vztahu dítěte a rodičů, resp. co se dítě od nich mohlo naučit. Nálepka je zde pak až nějaké vyústění - teorie nálepkování ale více chápe nálepku jako součást přetrvávajícího problému (ne jen výsledek) - dítě se nějak problematicky zachovalo a "nálepka" udržuje jeho problémové chování v situaci, kdy se s ní dítě identifikuje...