Lineární uspořádání

Lineární uspořádání

by Michaela Vávrová -
Number of replies: 2
  1. Z následujících situací vyberte ty, kde se jedná o ostré lineární uspořádání a kde ne a své tvrzení zdůvodněte. Sledujte různé JEDNOTLIVÉ SITUACE spolu nesouvisející.

a)      Děti, postavte se do řady, hezky jeden za druhého.

- Ne, nejedná se o ostré lineární uspořádání, je sice zadáno aby se děti seřadily do řady, ale není dáno v jakém pořadí. Není dána přesná poloha, první a poslední tam být musí, ale ostatní se mohou postavit jak chtějí.

b)      Františku, ty budeš první, a ty Lucinko, budeš poslední z celé třídy.

- Ne, nejedná se o lineární uspořádání, je to podobné jako u a). Je daný první a poslední ale všechny ostatní nejsou určeny.

c)       Děti, postavte se do řady od okna směrem ke dveřím.

- Ne, nejedná se o ostré linearní uspořádání. Je určený pouze směr, ale ne pořadí.

d)      Děti, na každou šprušli na žebřinách zavěste jeden šáteček a podíváme se, který z nich je níž, než lustr.

- Ano, jedná se o ostré linearní uspořádání. Je jasně dané, že na každé šprušli je jeden šáteček a jsou níže než lustr.

e)       Děti, zastavte se, kde právě stojíte, a řekněte mi, kdo z vás je ke mně nejblíž, kdo potom a kdo pak, …

- Ne, nejedná se o ostré lineární uspořádání. Je možné že bude více dětí ve stejné vzdálenosti k učitelce, tím pádem budou mít stejnou pozici.

f)        To jsem děti zvědavá, jak rychle se budete obouvat, podíváme se, kdo je rychlejší než kdo.

- Je možné že některé děti skončí obouvání ve stejnou dobu, v tom případě by se nejednalo o ostré lineární uspořádání.

g)      Tak děti, tady máme Toníka, ten je nejstarší, a Barušku, která je z vás nejmladší.

- Je tu definováno, že se děti mají seřadit podle toho jak jsou staré. Pokud ve třídě nebudou dvě děti narozené ve stejný den tak by se jednalo o ostré lineární uspořádání.

h)      Každé dítě drží v ruce svůj obrázek. Uspořádáme se podle počtu barev na obrázku.

- Ne, nejedná se o ostré lineární uspořádání. Je pravděpodobné že bude více dětí které budou mít stejný počet barev na obrázku.

i)        Podívejte se na to, co všechno je pod stolem.

- V tomto případě se nejedná o lineární uspořádání, proto říkám ne.

In reply to Michaela Vávrová

Re: Lineární uspořádání

by Eliška Macháčková -

S Míšou v A, B, C, D, I souhlasím

E: zde jsem popravdě tápala, zdali dát ano či ne, jelikož každé dítě může stát jinak daleko (tím pádem by se jednalo o OLU), ale zároveň je zde i možnost, že budou 2 (nebo i více) stát stejně daleko (tudíž by se o OLU nejednalo)...

F: Zde jsem též dost přemýšlela, ale v praxi se mi zatím nikdy nestalo, že by byly dvě děti stejně rychlé, tak jsem zvolila variantu, že se o OLU jedná, tudíž mám jinou odpověď, než má Míša.

G: Zde s Míšou nesouhlasím, jelikož není řečeno, že se děti mají seřadit dle toho, jak jsou staré. Je zde pouze řečeno, že Toník je nejstarší a Baruška nejmladší. A tudíž zde by se dle mého mělo jednat o OLU.

H: Zde jsem se dlouho rozhodovala, zdali se jedná o OLU nebo ne. Nakonec jsem zvolila, že jedná (což je druhá odpověď, než má Míša), ale nejsem si tím 100% jistá.

In reply to Eliška Macháčková

Re: Lineární uspořádání

by Michaela Kaslová -

Ad kolegyně Macháčková: u věku rozhodně nejde o uspořádání celé třídy dle věku od nejstaršího po nejmladšího, jen jsme určili kdo je nejstarší a kdo je nejmladší.

Vysvětlovala jsem v předchozích diskusích.

Fórum čtěte celé a průběžně, ne jen něco.