- Z následujících situací vyberte ty, kde se jedná o ostré lineární uspořádání a kde ne a své tvrzení zdůvodněte. Sledujte různé JEDNOTLIVÉ SITUACE spolu nesouvisející.
a) Děti, postavte se do řady, hezky jeden za druhého.
- Ne, nejedná se o ostré lineární uspořádání, je sice zadáno aby se děti seřadily do řady, ale není dáno v jakém pořadí. Není dána přesná poloha, první a poslední tam být musí, ale ostatní se mohou postavit jak chtějí.
b) Františku, ty budeš první, a ty Lucinko, budeš poslední z celé třídy.
- Ne, nejedná se o lineární uspořádání, je to podobné jako u a). Je daný první a poslední ale všechny ostatní nejsou určeny.
c) Děti, postavte se do řady od okna směrem ke dveřím.
- Ne, nejedná se o ostré linearní uspořádání. Je určený pouze směr, ale ne pořadí.
d) Děti, na každou šprušli na žebřinách zavěste jeden šáteček a podíváme se, který z nich je níž, než lustr.
- Ano, jedná se o ostré linearní uspořádání. Je jasně dané, že na každé šprušli je jeden šáteček a jsou níže než lustr.
e) Děti, zastavte se, kde právě stojíte, a řekněte mi, kdo z vás je ke mně nejblíž, kdo potom a kdo pak, …
- Ne, nejedná se o ostré lineární uspořádání. Je možné že bude více dětí ve stejné vzdálenosti k učitelce, tím pádem budou mít stejnou pozici.
f) To jsem děti zvědavá, jak rychle se budete obouvat, podíváme se, kdo je rychlejší než kdo.
- Je možné že některé děti skončí obouvání ve stejnou dobu, v tom případě by se nejednalo o ostré lineární uspořádání.
g) Tak děti, tady máme Toníka, ten je nejstarší, a Barušku, která je z vás nejmladší.
- Je tu definováno, že se děti mají seřadit podle toho jak jsou staré. Pokud ve třídě nebudou dvě děti narozené ve stejný den tak by se jednalo o ostré lineární uspořádání.
h) Každé dítě drží v ruce svůj obrázek. Uspořádáme se podle počtu barev na obrázku.
- Ne, nejedná se o ostré lineární uspořádání. Je pravděpodobné že bude více dětí které budou mít stejný počet barev na obrázku.
i) Podívejte se na to, co všechno je pod stolem.
- V tomto případě se nejedná o lineární uspořádání, proto říkám ne.