a) Děti, postavte se do řady, hezky jeden za druhého.
NE - Myslím si, že se nejedná o situaci s ostrým lineárním uspořádáním, protože neporovnávám, nezáleží na pořadí. Kromě toho zde není vazba „než”.
b) Františku, ty budeš první, a ty Lucinko, budeš poslední z celé třídy.
NE - V tomto případě podle mě nejde o ostré lineární uspořádání, protože zde nejsou vymezeny větší požadavky, pro vymezení nehraje roli postavení. Není jednoznačně určeno pořadí dětí mezi nimi. Opět se zde neobjevuje vazba „než”.
c) Děti, postavte se do řady od okna směrem ke dveřím.
NE - Podle mého názoru se nejedná o ostré lineární uspořádání, protože není důležité určení směru, nezáleží ani na konečném postavení, vzdálenosti a poloze. Také se zde neobjevuje vazba „než”.
d) Děti, na každou šprušli na žebřinách zavěste jeden šáteček a podíváme se, který z nich je níž, než lustr.
ANO - Myslím si, že toto je případ ostrého lineárního uspořádání z toho důvodu, že zde je vazba „než” a pozorujeme tu na vzájemném postavení.
e) Děti, zastavte se, kde právě stojíte, a řekněte mi, kdo z vás je ke mně nejblíž, kdo potom a kdo pak, …
ANO - Přestože chybí vazba „než”, myslím si, že se stále jedná o ostré lineární uspořádání. Záleží nám tu totiž na pořadí a zkoumáme jednotlivé vztahy mezi postavením dětí.
f) To jsem děti zvědavá, jak rychle se budete obouvat, podíváme se, kdo je rychlejší než kdo.
ANO - Podle mého názoru tento příklad můžeme považovat za ostré lineární uspořádání, protože zde se zaměřujeme na pořadí, které bude jasně dané. Objevuje se také vazba „než”.
g) Tak děti, tady máme Toníka, ten je nejstarší, a Barušku, která je z vás nejmladší.
NE - Myslím si, že se nejedná o případ ostrého lineárního uspořádání, protože nám nestačí určitě pouze nejstaršího a nejmladšího. Není totiž jasně vymezené další pořadí ostatních dětí. Ostré lineární uspořádání se také vyjadřuje 2. stupněm srovnávacích přídavných jmen, zde je 3. stupeň. Také zde chybí vazba „než”.
h) Každé dítě drží v ruce svůj obrázek. Uspořádáme se podle počtu barev na obrázku.
ANO - Ostré lineární uspořádání se podle mě v této situaci objevuje. Sice tu v zadání opět chybí vazba „než”, ale v průběhu plnění zadání řešíme, které dítě má více / méně barev, než já.
i) Podívejte se na to, co všechno je pod stolem.
NE - V tomto případě podle mě nemluvíme o ostrém lineárním uspořádání, protože zde nezáleží na pořadí a postavení. Jedná se pouze o výčet předmětů pod stolem, cílem ani není jejich porovnání nebo třídění. Stejně tak zde opět chybí vazba „než”.