a) Děti, postavte se do řady, hezky jeden za druhého.
- Ne
- Není zde zadán vztah, podle kterého bychom mohli určit pořadí dětí. Máme zde zadán pouze soubor (děti), který by se případně mohl porovnávat.
b) Františku, ty budeš první, a ty Lucinko, budeš poslední z celé třídy.
- Ne
- Není zde zadán vztah, podle kterého bychom mohli určit pořadí všech dětí. Víme jen, kdo je první a kdo poslední.
c) Děti, postavte se do řady od okna směrem ke dveřím.
- Ne
- Není zde zadán vztah, podle kterého bychom mohli určit pořadí dětí.
d) Děti, na každou šprušli na žebřinách zavěste jeden šáteček a podíváme se, který z nich je níž, než lustr.
- Ne
- Je zde sice zadán soubor (šátky) i kritérium, ale pravděpodobně jsou všechny šátky níž než lustr. Zavedla bych spíše vztah „je dál od lustru než“, tímto vztahem by šlo u šátečků určit pořadí.
e) Děti, zastavte se, kde právě stojíte, a řekněte mi, kdo z vás je ke mně nejblíž, kdo potom a kdo pak, …
- Ano
- Jedná se o ostré lineární uspořádání, máme zde zadán jak soubor (děti), tak i vztah, kterým lze určit pořadí dětí. Porovnáváme zde kdo je od učitelky blíž než kdo.
f) To jsem děti zvědavá, jak rychle se budete obouvat, podíváme se, kdo je rychlejší než kdo.
- Ano
- Jedná se o ostré lineární uspořádání. Máme zde zadán soubor (děti) i vztah kdo je rychlejší než kdo.
g) Tak děti, tady máme Toníka, ten je nejstarší, a Barušku, která je z vás nejmladší.
- Ne
- Nejedná se o ostré lineární uspořádání, víme sice, kdo je nejstarší a kdo nejmladší, ale je potřeba zadat vztah „ je starší než“ Po zadání tohoto vztahu by už pořadí dětí určit šlo.
h) Každé dítě drží v ruce svůj obrázek. Uspořádáme se podle počtu barev na obrázku.
- Ano
- Za předpokladu, že má každé dítě jiný počet barev na obrázku, by pořadí určit šlo. Platil by zde vztah „má víc barev než“.
- Ne
- Pokud by mělo víc dětí stejný počet barev na obrázku, jednalo by se o neostré lineární uspořádání. Pro ostré lineární uspořádání by bylo potřeba zavést dodatkové kritérium.
i) Podívejte se na to, co všechno je pod stolem.
- Ne
- Není zde zadán vztah, kterým by se dalo určit pořadí předmětů.