a) Děti, postavte se do řady, hezky jeden za druhého.
-Není lineární uspořádání. Pouze uskupení dětí, není zadán vztah mezi objekty.
b) Františku, ty budeš první, a ty Lucinko, budeš poslední z celé třídy.
-Není lineárním uspořádáním. To, že máme určen první a poslední objekt, neznamená, že víme, kdo je po Františkovi a kdo před Lucinkou.
c) Děti, postavte se do řady od okna směrem ke dveřím.
-Není lineárním uspořádáním. Máme určený směr řady, ale není zadán vztah mezi objekty.
d) Děti, na každou šprušli na žebřinách zavěste jeden šáteček a podíváme se, který z nich je níž, než lustr.
-Lineární uspořádání. Dokážeme porovnat všechny objekty mezi sebou a určit jejich pořadí, přestože nejsou v řadě.
e) Děti, zastavte se, kde právě stojíte, a řekněte mi, kdo z vás je ke mně nejblíž, kdo potom a kdo pak, …
-Lineární uspořádání. Můžeme porovnáváním zjistit přesné uspořádání objektů.
f) To jsem děti zvědavá, jak rychle se budete obouvat, podíváme se, kdo je rychlejší než kdo.
-Lineární uspořádání. První je rychlejší než druhý, druhý je rychlejší než třetí…
g) Tak děti, tady máme Toníka, ten je nejstarší, a Barušku, která je z vás nejmladší.
-Není lineární uspořádání. Známe nejstaršího a nejmladšího, ale to nám v matematice nestačí.
h) Každé dítě drží v ruce svůj obrázek. Uspořádáme se podle počtu barev na obrázku.
-Lineární uspořádání. kdo má nejvíce barev je první a kdo nejméně je poslední a nebo inverzně.
i) Podívejte se na to, co všechno je pod stolem.
-Není lineární uspořádání. Mezi objekty pod stolem nejsou žádné vztahy.