Eliška Macháčková
2.ročník BS MS P
Z následujících situací vyberte ty, kde se jedná o ostré lineární uspořádání a kde ne a své tvrzení zdůvodněte. Sledujte různé JEDNOTLIVÉ SITUACE spolu nesouvisející.
Jedná-li se o ostré lineární uspořádání (OLU)
Nejedná-li se o ostré lineární uspořádání (OLU), tak jsem písmeno nezvýraznila a jen odůvodnila, proč se dle mého o něho nejedná.
a) Děti, postavte se do řady, hezky jeden za druhého.
- Zde se o OLU nejedná, jelikož děti neví, jak se mají za sebe postavit (kdo bude 1., kdo 2. ….poslední)
b) Františku, ty budeš první, a ty Lucinko, budeš poslední z celé třídy.
- Zde se nejedná o OLU, protože pouze 2 děti vědí, kam se mají postavit. Ostatním to nebylo zadáno, tzn. chybí zde podmínka, jak se mají postavit.
c) Děti, postavte se do řady od okna směrem ke dveřím.
- Opět se nejedná o OLU, jelikož děti pouze vědí, že se mají postavit od okna ke dveřím, ale nevědí, vedle koho mají stát, kdo bude první, kdo poslední… chybí zde podmínka, která by jim říkala, jak se mají seřadit konkrétněji.
d) Děti, na každou šprušli na žebřinách zavěste jeden šáteček a podíváme se, který z nich je níž, než lustr.
- Zde si myslím, že se jedná o OLU, jelikož je zde vazba slovem než a také je zde dáno, že na každé šprušli visí jeden šáteček a ty poté tvoří určitou řadu.
e) Děti, zastavte se, kde právě stojíte, a řekněte mi, kdo z vás je ke mně nejblíž, kdo potom a kdo pak, …
- Zde si myslím, že se jedná o OLU, jelikož každé dítě má určené přesně své místo.
f) To jsem děti zvědavá, jak rychle se budete obouvat, podíváme se, kdo je rychlejší než kdo…
- Opět si myslím, že se zde jedná o OLU, protože uspořádání dětí se určí dle toho, jak které se rychle obuje.
g) Tak děti, tady máme Toníka, ten je nejstarší, a Barušku, která je z vás nejmladší.
- Zde se dle mého jedná o OLU, jelikož víme nejstaršího a nejmladšího z celé třídy (ostatní nás v tuto chvíli nezajímají). Zde jde o časové uspořádání.
h) Každé dítě drží v ruce svůj obrázek. Uspořádáme se podle počtu barev na obrázku.
- Dle mého se zde jedná o OLU, jelikož jsou zde dané podmínky, jak se děti mají seřadit.
i) Podívejte se na to, co všechno je pod stolem
- Zde se nejedná o OLU, jelikož zde nemáme zadané žádné podmínky, jen to, že se děti mají podívat pod stůl, ale to mi neurčuje žádné uspořádání.