Příprava kroužků

Příprava kroužků

autor Lucie Navrátilová -
Počet odpovědí: 2

Zdravím všechny, 

Jelikož kroužky neprobíhají, dostala jsem od lektorky za úkol připravit hry na Nerf. 

Díky této přípravě her jsem si vlastně připravila program na nadcházející hodiny kroužku. Mohu je různě kombinovat, a když nebudu vědět jak s dětmi pokračovat dál, jen nahlédnu do dokumentu a nějakou hru vyberu. Dříve jsem měla v hlavě pár her "kdyby náhodou". Ale tento zpracovaný dokument mi vlastně může tvořit učebnici nebo plán pro celý kroužek. Určitě teď bude vedení kroužku o něco snazší. 

Má otázka zní: Děláte si přípravu na hodiny, nebo nosíte všechno v hlavě a "jedete naslepo"?

Samozřejmě nejde vždy vše podle plánu, ale myslím si, že nějaká základní příprava se jako osnova hodí. 

V odpovědi na Lucie Navrátilová

Re: Příprava kroužků

autor Dana Kučerová Uriková -

Ahoj Lucko, 

vedu v naší škole Klub zábavné logiky a deskových her. Vždy se snažím mít připravenou náplň jednotlivých setkání dopředu. Obvykle začínám tím, že dětem rozdám k vypracování nějaké pracovní listy (doplňovačky, křížovky, hlavolamy, apod.). Tím začínáme každé setkání. Listy si předem připravuji. Další náplň se ale snažím co nejvíce přizpůsobit přáním dětí. Obvykle se s nimi domluvím, co by chtěly na dalším setkání dělat a jimi zvolenou aktivitu si na další setkání připravím. Někdy to vyžaduje i spolupráci ze strany dětí. Např. pokud se domluvíme, že na dalším setkání budeme hrát turnaj ve hře Dobble, vyzvu děti, které mají tuto hru doma, aby jí s sebou na další setkání donesly. Nebo pokud si děti řeknou, že by na příštím setkání chtěly hrát hru AZ kvíz, připravím si do dalšího týdne jednotlivé otázky ke hře doma. Příprava této a jim podobných her je poměrně časově náročná. Proto využívám "koronavirových prázdnin" k přípravě podobných her "do zásoby". 

Většinu náplně jednotlivých setkání mívám tedy předem připravenou. Zbývá ale i prostor pro volnou činnost dětí. Mohou si samy vybrat z nabízených her, kterou hru a s kým budou hrát. Umožňuji jim vybrat si i z online logických her, které mohou hrát na interaktivní tabuli. Pokud je to alespoň trochu možné, snažím se vyjít dětem vstříc. 

Samozřejmě málokdy je možné zavděčit se všem. V takových případech pak hlasujeme a volíme takové aktivity, které získaly nejvíce hlasů. 

V odpovědi na Dana Kučerová Uriková

Re: Příprava kroužků

autor Kateřina Sýkorová -

Ahoj Lucko, 

já jedu většinou naslepo. Skoro každou hodinu dělám s dětmi to samé - hrajeme hry, které je baví. Několikrát jsem si ale našla tzv. novinky a zkusila je s dětmi hrát. Bohužel se mi ale neosvědčily. Furt mám ale v záloze jednu aktivitu - živé člobrdo. To chci ale hrát až venku na zahradě a to zatím nebylo možné, snad to tedy vyjde v září.