Chlapec, který se snaží být ostatním trenérem

Chlapec, který se snaží být ostatním trenérem

autor Simona Němcová -
Počet odpovědí: 3

Přidávám se k ostatním dotazům. 

Ve skupině dětí mám chlapce, kterému je 10 let. Neustále se snaží mít nad ostatními navrch tím, že se jim snaží dělat trenéra. I když tam jsou i starší děti. 

Už jsem si všimla, že ostatním dětem to vadí a proto ho vyřazují z kolektivu. Mě samotné také vadí, co dělá, snažila jsem se mu to vysvětlit, že trenérka jsem já a že se takto k ostatním dětem chovat nemůže. Bohužel to dělá dál a já už si nevím rady, co s tím. Nevěděl by někdo? 

Děkuji za zpětnou reakci

Simča 

V odpovědi na Simona Němcová

Re: Chlapec, který se snaží být ostatním trenérem

autor Olga Provazníková -
Ano, také už jsem ve své praxi pár takových dětí poznala. A bohužel musím přiznat, že se s tím asi nedá moc dělat. Těmto dětem jejich chování přijde úplně normální, ony si nemyslí, že by dělaly něco špatně. Naučila jsem se jim nedat moc prostoru pro koučování, popř. je nechat říct si své, ale nijak na to nereagovat. V kolektivu moc oblíbení nejsou, ale přijde mi, že to jim vůbec nevadí. Mám vypozorováno, že s věkem se to většinou lepší, nakonec z nich vyrostou fajn človíčci a když s nimi po letech mluvím, sami to umí zhodnotit, že byli někdy nesnesitelní.
Tak přeji pevné nervy!

autor Eliška Zrnová -
Zdravím,

s touto situací jsem se také již několikrát setkala, ale jelikož nemám tolik praxe, také mi situace nejde příliš vyřešit. Vyzkoušela jsem dítě více zapojit (pomoc s přípravou pomůcek, vysvětlení apod.), ale to mou situaci příliš nevyřešilo. Také jsem se setkala s dítětem, které se snažilo dělat trenéra mě! V této situaci mi pomohla zpětná reflexe od mého kolegy, kterého jsem poprosila, jak mám situaci řešit. Řekl, že děti (10 let) už nejsou malé a mohu si dovolit být důslednější, ráznější a chtít po nich víc (dlouho jsem se zaměřovala na MŠ) a tím pádem jsou více "zaměstnané".

Možná si svým chováním chce přilákat pozornost, a to buď tvou nebo dětí. Vyzkoušela bych hry, kde bude odkázán na týmovou práci a vysvětlila mu, že jsou nyní jeden tým a potřebují spolupracovat, aby dosáhly cíle (chce to zajímavou motivaci). Důležitá je taky reflexe týmové práce, možná pochopí, že je důležitější spolupracovat a pomáhat si než se povyšovat :)
Jinou radu bohužel ze své praxe nemám, Eliška.

autor Simona Sokolová -
Zdravím!
Ano, tuto situaci znám, taky mám ve své skupince dětí, jednoho chlapečka, který dává všem ostatním najevo, že má navrh, že on je ten, který všechno ví. Nevedu žádný sportovní kroužek, ale vedu družinu ve skautském oddíle. Je to nový chlapeček a vlastně kvůli opatření, které teď máme jsem se s ním nestihla tolik seznámit, abych věděla, jak s ním pracovat.

Ale teď mě napadlo. Co mu dát nějakou roli, kdy ti může být jako "asistentem" že půjde a rozendá ti kužele. Dělat rozcvičku, ale zároveň to udělat tak, aby se na tom mohla vystřídat celá skupinka, aby viděl, že to může dělat každý.

Tímhle způsobem nějak uchopit to jeho "trenétrství". Využít to k něčemu prospěšnému. Nevím, jestli je to dobrý nápad, nevím, jestli to pomůže. Je to jen myšlenka, která mě teď napadla.

Krásný den!
Síma