Rodiče a příroda

Rodiče a příroda

autor Monika Frantlová -
Počet odpovědí: 1

Myslím si, že nejdůležitější otázkou není to, jak pomoci vytvořit dítěti pozitivní vztah k přírodě, nýbrž to, jak se rodiče chovají k přírodě. Děti se od rodičů učí poznávat okolní svět a budovat si vztahy ke všemu, s čím se během jejich dětského života setkají.

Rodiče by se měli při výchově svých dětí zamyslet nad tím, jací byli oni jako děti a občas se tak i chovat. Prezentovat svým chováním, jak je krásné a mělo by být normální, sednout si do trávy bez deky, šlápnout do louže... Zároveň by se měli chovat k přírodě uctivě a s pokorou, tzn. nevyhazovat žádné odpadky v lese, nešlapat po houbách, zbytečně netrhat a nelámat rostliny, chovat se v lese tiše atd.

Rodiče by také měly dát svým dětem najevo, že je v pořádku ušpinit se, zničit si oblečení a mít, po pobytu v přírodě, bláto i ve vlasech. Spousty dětí, se kterými jsem se setkala, měly strach z reakce rodičů na skutečnost, že jsou po pobytu venku špinaví, ale ve většině případů rodičům tento fakt vůbec nevadil. Kde se tedy strach dětí vzal?

V odpovědi na Monika Frantlová

Re: Rodiče a příroda

autor Marie Švarcová -

Souhlasím s kolegyní Monikou Frantlovou, že se děti od rodičů učí poznávat okolní svět a budovat si vztahy k okolí. Rodiče jsou dětem příkladem, děti po nich vše automaticky opakují, přijde jim samozřejmé dělat to, co dělají rodiče. Je to tak i ve vztahu k přírodě, rodiče by dětem v chování k přírodě měli být vzorem, jak popisuje kolegyně.

Zároveň s kolegyní souhlasím v tom, že některé děti se bojí reakce rodičů na to, že si venku ušpiní oblečení. Zažila jsem takových případů v mateřské školce, kde jsem pracovala, hodně. Děti měly často úplnou hrůzu z toho, že se ušpinily, co na to řekne maminka.

Na rozdíl od kolegyně mám ale zkušenost, že hodně rodičům opravdu vadilo, že si děti venku oblečení ušpinily. Někteří rodiče se za to na děti dost nepatřičně zlobili, a někteří i na učitelky, že na děti nedohlédly, aby se neušpinily. Pamatuji si, že jedna matka v šatně dokonce ztropila scénu, když zjistila, že má dítě oteplovačky celé od bahna.

Domnívám se, že by se toto dít nemělo, že by rodiče měli být ke špinavému oblečení dětí z pobytu venku tolerantní. Také jsem se rodiče ve školce vždy snažila v tomto směru usměrnit. Je zcela přirozené, že jsou děti při pobytu venku, při hrách a při poznávání přírody bezprostřední a nepřemýšlí nad tím, aby si náhodou neušpinily oblečení, které mají zrovna na sobě.