Děti a svět

Děti a svět

autor Radim Keith -
Počet odpovědí: 1

Už moji rodiče říkali, že zkušenosti jsou nepřenosné. Proto jsem se při stavbě trefil tátovým kladivem mezi oči, protože jsem viděl, jak opracovává cihly, ale už jsem si neuvědomil, že to kladivo je těžké. Když mi v pokročilém věku říkali, abych po sobě uklízel nástroje, třeba hrábě po hrabání čerstvě posečené trávy, protože na ně můžu jinak šlápnout. Neuposlechl jsem a samozřejmě jsem si udělal veprostřed čela velkou fialovou bouli. 

Vše jsem jsi od dětství musel zažít. Byl jsem jako dítě stále venku. Rodiče mne podporovali. Abych si upevnil zdraví, nechali mne vybrat sport. Cokoli jsem tvořil, tak má fantazie zformulovala do maxima. 

V každém věku si dítě posunuje své mantinely. Je správné, že prvními mentory vztahu dítěte s přírodou a světem jako takovým, jsou rodiče. 

- Sledují a pamatují si: lehne si dospělý jen tak do trávy? Vykoupe se v bahnitém rybníku?  Scvrnkne mravence z předloktí, nebo ho naštvaně rozdrolí mezi prsty? Od svých dospělých průvodců se také mimoděk učí, zda jsou zabahněné boty, pád do potoka, bouřka nebo píchnutí vosy zvládnutelné situace, nebo pohromy dramatických rozměrů. (strana 4, první odstavec)

Děti se postupně vyvíjejí. Postupně se socializovat. Možná až na puntičkářsky škatulkované dovednosti dětí od tří let věku bych s textem souhlasil a utvrzuje mne, že já, jako otec, dělám správně, když děti vedu k přírodě a věcem které nás obklopují a ony, k mé radosti, mají o vše zájem.

V odpovědi na Radim Keith

Re: Děti a svět

autor Adéla Hrudová -
Ahoj Radime. Z vlastní zkušenosti vím, že Tebou zmíněné mantinely jsou někdy od rodičů (kolikrát ne od maminek, ale od tatínků) nastaveny hodně úzce. Děti se často rozbrečí, že mají umazané kalhoty od toho, že spadly do bláta, protože pršelo a zrovna hrály na babu. A přála bych Ti vidět obličeje rodičů, kterým jsme po škole v přírodě oznamovali, že mají chlapci mokré boty, protože museli vyzkoušet, jak funguje impregnace, když vlezou po kolena do potoka. Zkušenost je nepřenositelná, to bychom si měli všichni uvědomit, i když to s dětmi myslíme dobře.