Vyrůstat v horách či ve městě má na děti vliv

Vyrůstat v horách či ve městě má na děti vliv

autor Matěj Rašovský -
Počet odpovědí: 4

Zhlediska mé dosavadní praxe jako učitel tělesné výchovy pražské školy toto téma vnímám o to více.

Vyrůstal jsem ve Frenštátě p.R. v Moravskoslezských beskydech. Defacto již od narození mě rodiče brali s sebou do hor. Na první hoře - Velkém Javorníku jsem byl již v prvních týdnech svého života. Navíc mí rodiče, když mi byl 1 rok, začali provozovat turistickou chatu právě na velkém Javorníku (918 mnm). Já tam tedy strávil celé předškolní dětství. Prakticky jsme tam někdy měsíc spali aniž bych jedinkrát jel dolů do Frenštátu. A to mělo na mě obrovský vliv. Znal jsem na tom našem kopci snad každý kámen, vše jsem vnímal jako výzvy - malé skalky (přelezu), hustník (schovka) apod. Frenštát je sporotvní město, a tak už od 3 let jsem chodil do plavání, na skoky na lyžích, na běžky, poté jsem dělal biatlon - a to ki vydrželo nejdéle do střední školy - chodil jsem na sportovní gymnázium. A proč to vše píšu, protože to mi dalo bezesporu ten největší vklad do mého života, co se týče sportů a přírody. Hory jsou doslova balzám na mnou duši a každičkou volnou chvíli se snažím trávit právě tam.

Tedy pokud svoje dětství konfrontuji s dětstvím žáků, zejména městských žáků, vnímám propastný rozdíl. Ať už je to v chování k přírodě, v přírodě či pohybové schopnosti. Tedy co se týče konfrontace s textem pana Krajhanzla mohu jen souhlasit.

Pro děti je veledůležité ani ne to, jestli vyrůstají ve městě, ale jaký vztah k přirodě mají jejich rodiče. Zda s nimi chodí do přírody, zda je učí chování se k přírodě. Je to jakýsi CIT k přírodě. Který aniž by vám někdo musel zdůrazňovat prostě ho děláte automaticky.

Jedna koronavirová aktuálnost. Naše chata je samozřejmě zavřená, nemohou se totiž shlukovat lidi a tam to při krásných dnech praská ve švech, zvláště, když je tam tak nádherný výhled na okolní hory. Lidi tam samozřejmě chodí dále, ikdyž je chata zavřená, ale co je naprosto nepochopitelné pro mě je fakt, že si vytáhnou svačiny, plechovky, skleněné lahve, udělají si nahoře piknik a pak tam ty odpadky nechají...v přírodě. To je pro mě tak naprosto odporné, že si vůbec nedovedu představit, jak právě vyrůstali tito lidé, zdali to je právě tím vztahem k přirodě, který se učíme v dětství.

V odpovědi na Matěj Rašovský

Re: Vyrůstat v horách či ve městě má na děti vliv

autor Monika Havelková -

Tento příspěvek se mi líbí a souhlasím s Matějem.

Přidám též svoji osobní zkušenost.

Do svých 12 let jsem vyrůstala ve východočeských Pardubicích. Je to kraj jak se říká "plochý", kromě přilehlé Kunětické hory a díky tomu, je zde odjakživa velmi rozšířená cyklistika. Již v raném dětství jsem si kolo zamilovala, nicméně moji rodiče nebyli ani sportovci, ani žádní velcí ekologové. Nicméně tatínek byl náruživý plavec a díky němu jsem již ve čtyřech letech výborně plavala a vodu si zamilovala.

Dnes zpětně vidím absenci různých aktivit, ať již sportovních, turistických atd. jako obrovskou škodu a snažím se ve výchově svých dětí jít, alespoň malinko jinou cestou.

V podstatě ke všem sportům, které jsem kdy zkusila jsem si došla sama vlastní cestou během dospívání nebo až v dospělosti, ať se jednalo o bruslení, lyžování, aerobik, posilování.

Lásku ke zvířatům jsem v sobě měla od dětství, nicméně právě díky tomu, že moji rodiče měli jiný náhled na zvířátka, tak jsem si toto vynahradila, též až jako dospělá a své děti ve vztahu ke zvířátkům od raného dětství podporuji.

Tím chci tedy říct, že zcela souhlasím jak s panem Krajhanzlem, tak s příspěvkem Matěje. Rodiče nás velmi ovlivňují a tvarují a velmi záleží na jejich postoji nejen k environmentálním otázkám, ale k životu jako takovému.

Stran "koronavirové aktuálnosti", kterou Matěj zmiňuje, sdílím jeho rozhořčení, myslím si, že toto chování je zcela neomluvitelné a smutné.

V odpovědi na Monika Havelková

Re: Vyrůstat v horách či ve městě má na děti vliv

autor Michaela Drábková -

Matěj ve své reakci na článek krásně demonstroval, jak je důležité postupně vytvářet vztah k přírodě, za kterým jistě stáli jeho rodiče. 

Já mám též podobnou zkušenost, vyrůstala jsem v Podkrkonoší, mládí trávila v přírodě, která byla plná dobrodružství, "Čisté špíny", brouků, stromů aj. Můj táta je vášnivý cyklista a díky němu jsme každý rok, jako malé děti, vyjížděli do Českého Ráje na kola, pod stan. Kde jsme stanovali, spali ve skalách a zažívali mnoho dobrodružství. Tak jsem si postupně vytvořila silný vztah k přírodě, horám. Fascinuje mě ta kouzelná a tajemná atmosféra přírody. A to vlastně  díky rodičům a rodině - zarytým horalům. A vím, že i tak chci vychovávat své děti. Protože ty dnešní v době internetové přicházejí o zážitky, které by jim do života mohly jedině přidat. Je potřeba v dětech podporovat a vytvářet pozitivní vztah a lásku k přírodě, to ale právě prostřednictvím nás pedagogů, rodičů! A nechat je prožít taky tak skvělý věci, který jsme my zažívali a zažíváme v přírodě a do teď máme krásné vzpomínky. Především je ale naučit přírodu chránit a milovat.  

V odpovědi na Matěj Rašovský

Re: Vyrůstat v horách či ve městě má na děti vliv

autor Radim Keith -

Souhlasil bych s Matějem.

I mne v mládí ovlivnil pobyt venku, v přírodě, mimo město. Prázdniny jsem prožil s dědou na vesnici nebo na soustředění rychlostní kanoistiky, takže jsem byl vlastně i stále u vody. 

Dětství, kdy ještě nebyly mobilní telefony a běžely jen dva programy Československé televize sbližoval děti, které to táhlo stále ven a ani rodiče se o nás nemuseli strachovat. 

Nyní vnímám, jaký je rozdíl, když děti bezprizorně bloudí městem a pak zajedu někam na vesnici, kde si děti hrají venku, nebo někde za obcí. 

V posledním odstavci nezbývá, než souhlasit. I já jsem byl šokován tímto stavem, kdy lidé jedou do přírody, aby ji de facto zdevastovali svým bytím. Je nyní vidět markantní rozdíl, kdo žije ve velkém městě a nezajímá ho dění kolem sebe a kdo vyrůstá na vesnici. 

Pobyt v přírodě má zajisté vliv na utváření pohledu na svět celkové chování k živým bytostem. 

V odpovědi na Radim Keith

Re: Vyrůstat v horách či ve městě má na děti vliv

autor Zuzana Pelikánová -

Ahoj Matěji,

nevěděla jsem,že jsi také z Moravy.

Pěkně popisuješ dětství strávené na Javorníku. Hned bych se tam rozjela:)

Vypadá to, že jsi si jako dítě  vytvořil k Javorníku silnou vazbu - podle textu - attachment - vazba. 

" Předškolní děti si vytvářejí vazbu k určitým místům i přírodním. Podobná místa mohou mít pro citový život dítěte mimořádný význam. Jejich ztráta městskou zástavbou vede k širšímu zájmu o otázky ochrany životního prostředí." (Krajhanzl, 2012)

S touto citací se ztotožňuji - přesně si pamatuji jako dítě na pocit,když zastavěli naši oblíbenou louku. A plně chápu Tvé rozhořčení nad odpadky turistů. Druhá citace, která mě napadla po přečtení Tvého příspěvku je - " příroda sama nikoho nevychová."  (Krajhanzl, 2012) Nutné je lidské působení - výchova...

Jinak dík za fajn příspěvek do diskuze.

S pozdravem,

Zuzka