V koutě

V koutě

autor Šárka Králíčková -
Počet odpovědí: 4

Ahoj,

chtěla bych vás požádat o radu. Pomáhám trénovat dětský folklorní soubor, ve kterém jsou děti od 6 do 15 let. Pracuji se skupinkou, ve které jsou děti od 6 do 9 let. Patří do ní i holčička, které je 7 let a soubor navštěvuje již od 3 let, kdy chodila do přípravky.

Vždy se zapojovala do aktivit, učila se společně s ostatními nové tance. Vypadalo to, že jí tanec baví, ale když přišla na první trénink po Vánocích, začala se chovat jinak. Na každém tréninku se postaví na čáru jako ostatní děti, ale stoupne si dál od nich. Během taneční rozcvičky jen chodí se sklopenou hlavou do kruhu. Když se nacvičuje nový tanec, stoupne si do kouta a odmítá se zapojit.

Ráda bych aby se opět zapojovala. Pokud máte nějaké nápady, jako pomoci, budu ráda, když mi poradíte.

Šárka

V odpovědi na Šárka Králíčková

Re: V koutě

autor Kristýna Kohoutová -

Ahoj Šárko,

vedu kroužek rock and rollu, což je taky tanec. Mám na starost dvě skupiny, jedna je úplná přípravka, druhá jsou holky mezi 6 a 10 lety. U těch mladších se stává, že se čas od času někdo nezapojí, protože nemá zrovna svůj den.

Ty starší spolu trénují některé i 4 roky společně. Párkrát se mi stalo, že právě ty starší se zasekly, byly "divné", nezapojovaly se do společných aktivit. Někdy mi přímo napsaly maminky, že se holčička necítí dobře, protože nemá žádnou kamarádku. Ačkoli holčička s dalšími 10 chodí už 4 roky, najednou zjistila, že nemá kamarádku. Nebo si vyměnily názor v šatně před tréninkem nebo po něm. Někdy taky se nejlepší kamarádka začne bavit s jinou slečnou a ta odstrčená se cítí sama. 

Když něco takového nastane, zkusím si vzít holčičku stranou, nenápadně se zeptat, jestli je všechno v pořádku, zeptám se jí na ostatní holčičky, v případě, že jsem si toho všimla sama a nedostala jsem impuls od rodičů, informuji je a zkusím se přes ně dozvědět, jestli je nějaký problém. 

Nebo si vytypuji některou holčičku, která je kamarádská v celém kolektivu, nemá jen jednu svou nejlepší kamarádku, ale baví se vesele se všemi a poprosím ji, aby si vzala "na starost" tu tichou a na pohled odstrčenou a zkusila ji trochu rozveselit.

Každé dítě je jiné a každý důvod, proč se tak chová, také. Takže bych tak různě zkoušela, přes ní, přes rodiče nebo ostatní členy a třeba se příčina najde a vyřeší.

Hodně zdaru a veselých dětí,

Kristýna

V odpovědi na Kristýna Kohoutová

Re: V koutě

autor Dana Kučerová Uriková -

Ahoj Šárko,

souhlasím s tím, co píše Kristýna. Důvody, proč se holčička najednou přestala zapojovat, mohou být různé. Zkusila bych promluvit s rodiči, zda se něco neděje u nich doma, co by mohlo chování holčičky ovlivnit. Spolupráce s rodiči může být často přínosná. Pokud si maminka (rodiče) nebude vědoma ničeho z domácího prostředí, co by mohlo způsobit současné chování jejich dcery, může s ní třeba zkusit doma promluvit a zjistit, co se děje. Mohla se třeba pohádat s některou z kamarádek z kroužku nebo něco podobného. Důvodů může být mnoho. Asi bych s ní na Tvém místě zkusila sama promluvit, zda Ti sama něco neřekne. 

Předpokládám, že v současné situaci Váš kroužek nefunguje. Uvidíš, jak se bude holčička chovat, až se Váš kroužek po této nucené pauze zase rozjede. Třeba najednou bude fungovat zase jako dřív a vše se vlastně vyřeší "samo"...

V odpovědi na Šárka Králíčková

Re: V koutě

autor Laura Mayerová -

Ahoj.

Myslím, že důležitým krokem bude, když si zkusíš s holčičkou promluvit. Pokud nebude chtít, určitě bych se zeptala maminky, zda neví, co se děje. 

Možná bych zkusila udělat rozcvičku třeba ve dvojicích, aby nebyla sama a zkusila se s někým bavit. Nebo bych se i já zapojila do cvičení a běžela po kruhu s ní, aby se necítila odstrčená. 

Asi to pro ni, ani pro tebe není příjemná situace, proto doufám, že se vše vysvětlí a vyřeší. Snad to bude po téhle koronavirové situaci zase dobré a holčička se bude normálně zapojovat. 

Hodně štěstí,

Laura.