Různověkost dětí

Různověkost dětí

autor Kateřina Sýkorová -
Počet odpovědí: 4

Ahoj,

ve škole učím sportovky. Beru si děti z družiny, které potřebují trochu zkrotit. Velmi často jsou věkově namíchaní od 1. do 4. třídy. Původně jsem si myslela, že je to skvělé a prospěšné. Když budu v hodině potřebovat s čímkoli pomoci, ať už s mladšími dětmi nebo s přinesením nářadí a připravením věcí, pomohou mi. Ne vždy je to ale ku prospěchu. Stalo se mi, že jsem zvolila aktivitu, která byla pro ty starší moc lehká, a tak na mě začaly naléhat, ať děláme něco jiného, že je to nebaví. Nebo naopak. Prvňáci nedokáží hodit ani lehký míč do basketbalového koše, protože nemají ještě tolik síly. A celkově plno her s míčem jsou pro ně nebezpečné. Ale přes to je podle mě důležité s dětmi míčové hry hrát, protože to jsou dle mého názoru jedny z nejoblíbenějších her celkově.

Poradily byste mi proto, prosím, nějaké míčové hry, co by byly zábavné pro děti ve věku od 6-11 let? nebo i další hry, co máte osvědčené, že děti baví a dají se hrát s takto namíchaným věkem.

Díky za odpovědi a nové tipy!

V odpovědi na Kateřina Sýkorová

Re: Různověkost dětí

autor Kateřina Vodolánová -

Ahoj,

sice mě nenapadají přímo žádné hry, které by se daly použít společně, ale napadlo mě jestli by uplně nestačilo, kdybys těm mladším dětem zadala snazší cíl/úkol než těm starším.

Např. u házení do koše, by cílem pro malé děti mohlo být zkusit se dotknout desky koše a pro ostatní se stefit do koše přímo nebo pozadu nebo dát těm starším jíný míč než těm malým. Nějak jim to ztížit, tak aby měly potřebu se více snažit.

Nebo zkusit ty malé nejdříve naučit hod a chycéní míčku (nějakého měkkého normální velikosti), a těm velkým, co to už umí, to ozvláštnit třeba hodem přes nohu, pozadu, mezi nohama (normálně/hod přes sebe). V tomto případě by to pak chtělo dát je dál od těch malých, a aby si i mezi sebou drželi vetší odstup.

Tak snad ti to k něčemu pomůže.

V odpovědi na Kateřina Sýkorová

Re: Různověkost dětí

autor Barbora Olivová -

Ahoj,

doporučila bych ti projít internet, kde je her spousta. Já osobně mám super zkušenost s internetovou stránkou hranostaj.cz, kde jsou nejen sportovní hry a jsou pro děti již od předškolního věku.

Dále nám byla během studia doporučena kniha Skáčeme, běháme a hrajeme si od Aleše Kaplana, ve které jsou jen sportovní hry pro děti na prvním stupni a jsou tam i modifikace, jak právě hry přizpůsobit různým věkovým kategoriím

V odpovědi na Kateřina Sýkorová

Re: Různověkost dětí

autor Šárka Králíčková -

Ahoj,

Určitě bych neváhala napsat učiteli, který v dané škole učí tělesnou výchovu. Mohl by ti nabídnout jiný pohled a pomohl by ti najít hry, které děti budou bavit a bude je možné přizpůsobit věku dětí.

Často mi byla doporučována kniha Netradiční sportovní hry od Ivana Růžičky a kol. a sama z ní čerpám míčové hry na tábory.

V odpovědi na Kateřina Sýkorová

Re: Různověkost dětí

autor Kristýna Kohoutová -

Ahoj,

sice je to náročnější na přípravu, ale zkusila bych tutéž aktivitu upravit na starší děti a na ty mladší. Všichni budou házet míčem na čáru, ale starší na vzdálenější, menší na bližší nebo starší budou házet na koš ze vzdálenější čáry a mladší budou mít za úkol mířit na koš a aspoň se trefit desky, nemít za cíl prohodit míč košem. Taky mě napadá rozdělit děti na štafety, tak, aby se rovnoměrně rozdělili mladší i starší a týmy byly víceméně vyrovnané. Budou mít své starší a rychlejší žáky, ale i ty menší, takže menší se budou snažit dohnat se na úroveň těch starších dětí a ty se zase budou snažit nahnat bodu/čas.

Držím palce, ať to nějak zvládneš.

Kristýna