Odměny za aktivitu?

Odměny za aktivitu?

autor Klára Košacká -
Počet odpovědí: 9

Dobrý den,

Já jsem zde ještě žádné příspěvky neuveřejnila, ale myslím, že nyní je již načase, nyní již mám ze své praxe závěry, které by stály za to uveřejnit.

Od října vedu dva kroužky pro děti (od první do páté třídy) na ZŠ Školní v Braníku. Konkrétně kroužek Malého kuchtíka a Moderních tanců.

Je to má první zkušenost s vedením kroužků pro děti a chvílemi je to pro mě dost náročné. 

Konkrétně v kroužku Moderních tanců jsem si zpočátku sama nejspíš špatně nastavila pravidla. Hned první hodinu jsme hráli s dětmi hry a vítěz byl odměněn bonbonem. Od té doby děti chtějí hrát jen takové hry, u kterých je na konci čeká nějaká odměna. Nechtějí se tedy zúčastnit her bez odměn a nyní už ani tancovat, protože ani za to nedostávají odměnu v podobě bonbonu. 

Mrzí mě, že se děti nechtějí aktivit účastnit pro aktivitu samotnou, ale potřebují motivaci v podobě odměny.

Co myslíte vy? Může způsob odměn fungovat nebo je taková představa zcela nereálná?

Dekuji za vaše názory a komentáře.

Klára Košacká

V odpovědi na Klára Košacká

Re: Odměny za aktivitu?

autor Martina Veselá -

Ano, odměny je velice diskutabilní téma. Já pro odměny jsem, ale asi bych se vyhnula sladkostem. Určitě bych volila jinou formu. Nejlepší by bylo, aby se děti naučili pracovat s pochvalou, ale to bohužel v dnešní společnosti moc nefunguje, protože jsou z rodiny naučeni na materiální pochvalu. 

My dětem u SDH nabízíme jako odměnu, že si mohou vybrat další aktivitu, co budou dělat a funguje to u nich. To by ale zřejmě ve vašem kroužku nefungovalo..

Co ale zkusit dětem nabídnout, že vymyslíte pro rodiče představení z toho, co se naučili? Každé dítě by mohlo přijít s nějakým nápadem a potom bylo snadné vymyslet něco dostatečně kreativního, co by bavilo všechny. 

Možná by bylo hezké spojit pro tuto akci oba kroužky. Děti z kuchtíka by viděly nádherné představení a děti z tanců by mohly ochutnat nějaké dobroty. Stejně tak by to bylo i pro rodiče dětí z obou skupin. 

Vzhledem k tomu, že kroužky vedete při ZŠ, tak určitě nebude problém s prostorem :-)

autor Anna Petrziková -

Ahoj, s tímto problémem jsem se setkala i ve své praxi. Vedla jsem doučování a děti byly poněkud roztržité a nechtěly pracovat. Moje nadřízená znala jejich oblíbenou činnost (hudbu) a tak řekla, že když teď budou hezky pracovat, tak si na konci budou moci jít zahrát na bubny. A děti začaly skvěle pracovat.

V odpovědi na Anna Petrziková

autor Klára Košacká -

Ahoj, moc děkuju za radu. To zní vážně moc dobře, vlastně až tak, že mám chuť to vyzkoušet. Vypadá to sice, že s vedením kroužků v téhle škole na konci ledna bohužel skončím, ale i tak mě ještě pořád čeká osm hodin, tak to vyzkouším. Nevím sice, co konkrétně mají děti rády za aktivitu, ale mohlo by to snad fungovat :). 

Děkuju, dám vědět, jestli to zabralo.

Klára 

autor Barbora Čermáková -

Ahoj,

sladkosti dle mé zkušenosti moc nezabírají a proto je používám jen velmi zřídka. Nejvíce se mi osvědčila motivace pomocí scének nebo převleků. Šlo by třeba vymyslet nějakou taneční přehlídku pohádkových postaviček, nebo taneční rozcvičku vedenou nějakou postavou. Nevím jak je kroužek koncipovaný a jaký je tam na to prostor, ale mohlo by to také zafungovat jako dobré ozvláštnění.

Líbí se mi také nápad nějakého tanečního představení nebo kuchařské soutěže. Je dobré, když děti vidí, kam jejich práce směřuje a jdou si za nějakým cílem. Šlo by také udělat tématické hodiny: vánoční, velikonoční, jarní, zimní, pohádkovou, a jiné.

Případnou odměnu zařazuji třeba na poslední hodinu, den dětí, vánoce, mikuláše a jiné významné dny v roce. A nejradši rok zakončuji nějakou závěrečnou oslavou nebo taneční párty, nebo si společně něco uvaříme a pak to společně sníme, povídáme si a navodíme příjemnou atmosféru pomocí písniček, nebo nějaké výzdoby.

Na skautu jsme také třeba pekli perníčky a pak je rozdávali, nebo zpívali koledy pro babičky a dědy v domově důchodců

držím palce

Barča

V odpovědi na Barbora Čermáková

autor Anežka Rücklová -

Ahoj,

chtěla bych jen poděkovat za spousty nápadů.

Taneční přehlídka a kuchařské soutěže zní opravdu skvěle. Dítě má možnost naplno využít svou fantazii a ztvárnit ji hned několika způsoby. Velmi se mi líbí i představa tématických hodin, které jsou běžné téměř všude. Řekla bych, že děti mají nejraději vánoční hodiny, které lze vytvářet prakticky celý měsíc. 

Popravdě si myslím, že na sladké odměny slyší děti nejvíce, ale je to samozřejmě věc názoru. Člověk musí být se sladkými odměnami opatrný a přesně jak říkáte zařazovat je pomálu, aby si děti nezvykly. 

Myslím si, že princip odměn je také ovlivněn věkem dětí. Mladší děti ocení něco jiného než starší a stejně to funguje i naopak. 

Zatím ještě upřímně nevím, kdy odměny dávat, a kdy se naopak do hodin nehodí, ale pevně věřím se to časem naučím.

V odpovědi na Anežka Rücklová

autor Lucie Železná -

Ahoj, 

také jsme zavedli na kroužku odměny, ale ve stylu "na posilněnou". Vždy se koupí jeden pytlík sladkostí, který rozdáváme těsně před koncem. Děti jsou na to již zvyklé, celou hodinu hezky pracují a snaží se. Před koncem, tedy uklízením, do kterého se jim většinou nechce, dostanou odměnu a uklízení je vždy snazší. 

Proto bych je tedy zařadila spíše na konec aktivity, aby nedostaly odměnu hned na začátku a pak už se nevěnovaly něčemu jinému, než by měly. Byly už přece odměněné. 

autor Tereza Šiklová -

Ahoj,

asi píšu pozdě, ale tohle téma jsem našla až dnes. A treba moje zkušenost pomůže i někomu jinému.

Nám ve skautu skvělé funguje systém bodů, kdy družinky soutěží mezi sebou, získávají v průběhu schůzek a měsíců body, na konci roku pak podle stavu svych bodu získávají nějaké věčné odměny. To je asi celkově známé a hlavně to má tu výhodu, že to není nijak náročné na přípravu. 

Co se mi ale osvědčilo ještě lépe, byl celkový herní rámec na celý rok - legenda k tomu vlastně byla úplně jednoduchá, plavily jsme se v neznámých vodazvh z ostrova na ostrov. Každý ostrov měl své obyvatele a byl něčím specifickým. Holky na něm plnily úkoly a teprve když zvládly všechno, mohly jsme plout dál. Byla to ale vždy třeba jen jedna aktivita za schůzku a holky se už od začátku ptaly, jestli už budeme na ostrově a kdy už se dostaneme zase dál. Holky to moc bavilo, jen to bylo náročné pro nás, všechno dopředu vymyslet a nachystat. Ale tedy stálo to za to. Když nebudete mít co dělat na konci prázdnin, rozhodně je to fajn a smysluplna zábava :) 

Jinak sladkostem se snažím ze zásady dost vyhýbat, mám pocit, ze čokolád a podobných mlsot mají děti doma dost. Když už odměňujeme jednotlivé aktivity, snažím se, aby to byly třeba tužky, nebo sešitky, něco co se da použít. :) 

autor Michaela Lávičková -

Dobrý den,

vedu ve školkách taneční kroužek. Když jsem byla poprvé v jedné školce, tak po první hře si přišlo dítě pro bonbon a já jsem z toho byla úplně vykulená. Další hodinu se mi to stalo znovu a děti odmítaly spolupracovat, ale odmítala jsem jim dávat sladkosti, teda jsem každýmu založila arch ( čtvrtku papíru), do kterých jsem jim vlepovala samolepku s datumem a za co. Jenže pak některé děti neměly žádnou samolepku za některou hodinu a byly zpruzený, že nemají žádnou a odmítaly též spolupracovat, takže jsem zavedla i samolepku za aktivitu v hodině. Nejhorší na tom je, že ty děti už teď budou zvyklé jen něco za něco.

S pozdravem 

Michaela Lávičková

autor Barbora Kolaříková -

Ahoj, nejsem zastáncem odměn v podobě bonbonů a jiných sladkostí. Myslím, že jich mají děti v rodinách dost.

Ve družině jsem tedy zavedla jako odměny body, které si děti lepí na své truhličky (tento rok plujeme po moři a hledáme poklad). Každý měsíc sečtu a dítě s největším počtem dostane odměnu třeba šumivou kouli do vany atp. Jednou za čas s nimi ve družině vařím - to je pro ně nejlepší odměna. Ale samozřejmě já s nimi trávím více času a mám tu možnost s nim třeba vařit. 

Každopádně bych se snažila ty odměny jako bonbony odstranit a zkusila vymyslet jinou motivaci. Ráda poradím jakou, ale sama jsem na tu pravou ještě nepřišla.