Ráda bych přidala téma k diskusi, jelikož bych ráda znala vaše názory.
Docházím do přírodovědného kroužku na jedné ZŠ u nás v Jablonci nad Nisou. Na kroužek docházejí děti od 3. do 5. třídy. Chodíváme i do lesa, kde se děti učí poznávat přírodu a jelikož mají celkem dost volnosti, jsou takové rozdováděné, což je celkem i pochopitelné.
Pochopím, že se kluci mezi sebou pošťuchují a dělají hlouposti, je to stále v rámci hry. Bohužel jsem si všimla, že mezi sebou však mají problémy děvčata. Jedná se o spolužačky ze stejné třídy, takže spolu tráví dost času. Je to asi parta 3 holek, která neustále urážela (naštěstí jen slovně) jednu holčičku. Neustále si z ní dělaly srandu, posmívaly se jí a ponižovaly jí. Já jsem si toho všimla už na první hodině, kdy jsme s dětmi šli právě do lesa. Ze začátku jsem si myslela, že si třeba jenom v tu chvíli ublížily a tak jí to vracejí. Postupně jsem však zjistila, že to stále pokračuje a stupňuje se.
Všimla jsem si toho dříve než paní učitelka a tak jsem začala jednat. Řekla jsem si, že křikem nic nevyřeším a tak jsem zvolila klidnější metodu. Kladla jsem jim to na srdce ve formě otázek, proč si takto ubližují, co jim tak špatného Bára udělala a jak by bylo jim, kdyby jim toto někdo dělal. Samozřejmě se mi odpovědi nedostalo, ale pomohlo to. Vzájemně se omluvily, objaly se a od té doby je naštěstí klid. Teda aspoň na kroužku, ve třídě bohužel nemohu soudit.
Nejvíce mě mrzí však to, že to není jenom tento případ. Všímám si stále kolem sebe, že děti jsou na sebe ošklivý. Na jednom víkendovým pobytu s jednou třídou zase parta kluků urážela spolužáka za to, že je tlustý.
Tohle není problém jenom prvního stupně, ale i vyšších tříd. Jak proti tomuhle bojovat? Jak naučit děti, aby si druhých vážily a aby si pomáhaly?