Dopisy Bedřicha Gemindera

Dopisy Bedřicha Gemindera

autor Čeněk Pýcha -
Počet odpovědí: 11

Poslední dopisy Bedřicha Gemindera. Národní archiv, Ústřední výbor KSČ.

V odpovědi na Čeněk Pýcha

Re: Dopisy Bedřicha Gemindera

autor Adéla Mikešová -

Tento pramen mě zprvu zaujal hlavně tím, že je ručně psaný. Velmi by mě zajímalo, co bychom se dozvěděli z grafologického rozboru pramene? Jaká může být psychologie člověka, který se dokáže takto ponižovat? 

V odpovědi na Adéla Mikešová

autor Michaela Dvořáková -

Myslím, že bližší rozbor psané podoby by mohl být dobrým výzkumným tématem.

Mě osobně na ní zaujalo hlavně množství gramatických chyb a nepřesností ve vyjádřování. 

Zajímalo by mě, jak moc byl Geminder v dopisech upřímný.

V odpovědi na Michaela Dvořáková

autor Ondřej Tropp -

Rozhodně by bylo zajímavé prozkoumat podobné dopisy napsané jinými účastníky tohoto procesu - a rovněž prozkoumat výpovědi přeživších odsouzených, např. E. Löbla a A. Londona. Tak získáme širší materiál pro další výzkum.

V textu mě zaujala část, kdy autor píše o psychice komunistů, kteří byli vystaveni neustálému tlaku a výzvám k ostražitosti, a časem se tak stali náchylnými k přílišné nejistotě a podezřívavosti. To považuji za částečnou odpověď na jednu z našich otázek (bližší prozkoumání Geminderovy osobnosti), ale obecně se podle mého názoru autor zajímá o téma politických procesů z jiného úhlu pohledu než my. (Mnohem více se zajímá o příčiny a vliv politických procesů na tehdejší československou společnost.)

Osobně bych raději dále hledala odpovědi na naše původní otázky (Jak vypadal Geminderův život, než byl obviněn, co utvářelo jeho osobnost? V jakém prostředí psal své dopisy? Jak by dopisy vypadaly ve srovnání s dopisy ostatních odsouzených?), protože si myslím, že pramen, jako je poslední dopis odsouzeného na smrt, vybízí spíše k zaměření se na problematiku z pohledu jeho pisatele.

autor Adéla Mikešová -

Souhlasím, myslím, že jsem se nakonec shodli na velmi dobrých otázkách, které se nám budou dobře zpracovávat. Navíc mám dojem, že naše pojetí je dost neotřelé a mohlo by zaujmout i ostatní kolegy, kteří se například o podobné věci nezajímají.

autor Čeněk Pýcha -

Děkuji za vaši práci. Komparativní přístup (vzhledem k dalším dopisům odsouzených) se mi zdá zajímavý. Zde by mohlo být zajímavé zkusit i rozšířit o další kontexty (posledních) dopisů psaných z vězení a v čem se ty z politických procesů v 50. letech liší. Budu rád za krátkou prezentaci vaší práce 6. 1.

Myslím, že o tom, v jakém prostředí byly dopisy napsány vypovídá dostatečně kniha Doznání od Artura Londona (LONDON, Artur. Doznání: V soukolí pražského procesu. 2. vyd. Přeložil Ivo FLEISCHMANN. Praha: Československý spisovatel, 1990. Spirála. ISBN 80-202-2013-7.), o které jsme se společně bavili na setkání.

Pro srovnání dopisů různých odsouzených můžeme využít například soubor dopisů Milady Horákové z vězení (HORÁKOVÁ, Milada. Dopisy Dr. Milady Horákové: Z pankrácké cely smrti 24 - 27. 6. 1950. Praha: Eva, 1995.) - kniha je dostupná například v Moravské zemské knihovně.

Při hledání jsem narazila na na přepisy procesu v Rudém právu (jednu stranu jsem se pokusila přiložit, jinak dostupné v Digitalizovaném archivu časopisů Ústavu pro českou literaturu AV ČR) nebo v později vydané knize Proces s vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským. Praha: Orbis, 1953. (dostupná online na stránkách Národní digitální knihovny http://kramerius4.nkp.cz/search/i.jsp?pid=uuid:ba82e440-fb72-11e2-9923-005056827e52). V záznamu procesu jsem si všimla narážek na Geminderovo vyjadřování, což mi odpovědělo na jednu z původních otázek.

autor Ondřej Tropp -

Ex post uvádím zmiňovaný pramen týkající se korespondence Bedřicha Gemindera:

eBadatelna Archivu bezpečnostních složek, fond Ministerstvo národní bezpečnosti – Geminder Bedřich:  část 23, 24, 25 a 29.