Černá smrt

Černá smrt

autor Marek Fapšo -
Počet odpovědí: 27

ilustrace z roku 1411, Toggenburská bible

 

(Dodatečně upravil/-a: Čeněk Pýcha; čas vložení původního příspěvku: Čtvrtek, 7. listopad 2019, 18.47)

V odpovědi na Marek Fapšo

Re: Černá smrt

autor Vladimír Ludvík -

Super, souhlasím s tím zaměřit se spíš na praktičtější stránku věci, jak navrhujete, vzhledem k tomu, že to bude nejlépe popsané téma.

V odpovědi na Vladimír Ludvík

Re: Černá smrt

autor Barbora Vítová -

Můžu se tedy zeptat, jaká je tvoje finální otázka? Bylo by fajn znát její přesné znění, abychom se mohli všichni domluvit na jedné konkrétní společné a začít hledat zdroj odpovědi na ni.🙂

Nebo máme chápat tvůj příspěvek tak, že souhlasíš s námi navrženými dotazy a budeme tedy vybírat pouze ze tří konkrétních?

Díky za odpověď! 

V odpovědi na Marek Fapšo

Re: Černá smrt

autor Alžběta Hynková -

Vzhledem k tomu, že jsou si naše otázky tématicky dost blízké, navrhuji finálně hledat zdroj k otázce, jež pojednává o lékařských praktikách a vnímání lidí při zasažení morem. Každý z nás může lékařské praktiky pojmout trošku jinak - karantény, jiné způsoby. A proto bych ponechala téma tak široké. 

V odpovědi na Marek Fapšo

Re: Černá smrt

autor Vladimír Ludvík -

Ahoj, kamarádi! Tak už jsem našel první pramen, jedná se o odhad hodnoty majetku oběti moru. Normálně byl u zesnulých majetek vzat a ohodnocen, u obětí moru však bylo příliš vysoké riziko kontaminace, takže se u nich majetek pouze odhadoval. Také můžeme vidět, že mor se dotýkal především chudých.

Odkaz na Nároní archiv UK: https://www.nationalarchives.gov.uk/museum/item.asp?item_id=23&fbclid=IwAR1F3tYYXLKOC7f_M8g4DsraydLev1DMor_NdY48KFkbKHBO0eoyOaAxBho

Příloha 23.jpg
Štítky:
V odpovědi na Marek Fapšo

Re: Černá smrt

autor Barbora Vítová -

Máme-li se zabývat černou smrtí, jako ideální pramen nám může sloužit kniha Klause Bergdolta Černá smrt v Evropě. Kromě obšírně vylíčených obecných informací na téma moru, nacházíme v publikaci i odpověď na naši otázku. V páté kapitole s názvem Morové teorie pozdního středověku (strany 15-23) se seznamujeme s tehdejšími názory odborníků na původ moru a stručný obsah protiepidemistických opatření. Tomuto tématu se více do hloubky věnuje kapitola šestá (Morová regimina a consilia, strany 23-28), která pojednává detailněji o dalších preventivních opatřeních a terapeutických technikách léčby moru, napříč zeměmi. Zmiňuje se také o protimorových spisech a jiných preventivních opatřeních. Kniha se věnuje také lékařské etice (kapitola Lékařská etika, strany 142-148). Náhled tehdejších lidí na mor můžeme pak sledovat hned v několika  kapitolách (Ekonomické a sociální následky moru, Mor a literatura, Mor a výtvarné umění). 

 https://www.databazeknih.cz/knihy/cerna-smrt-v-evrope-velky-mor-a-konec-stredoveku-88423

V odpovědi na Marek Fapšo

Re: Černá smrt

autor Jan Suttner -

Ahoj, omlouvám se za zpoždění, moc ten konec roku nezvládám. Našel jsem nějaké zdroje, prvním je diplomová práce https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/120005237 na téma "Černá smrt v českých zemích ve středověku", v 2.kapitole se přímo zabývá dobovými metodami léčby a 4. kapitola se zabývá dopady moru na společnost, kde by se také určitě našly nějaké použitelné informace. Dále jsem také našel od E. Wondráka knihu Historie moru v Českých zemích, která se též zabývá dobovou léčbou a způsoby ochrany před morem. Kniha také pracuje s dochovanými materiály. https://search.mlp.cz/cz/titul/historie-moru-v-ceskych-zemich/2205920/

V odpovědi na Marek Fapšo

Re: Černá smrt

autor Marek Fapšo -

Badatelská otázka i dohledané prameny jsou vynikající a hodí se k sobě. Jen opatrně s diplomovými a bakalářskými pracemi, které nejsou v prameny v pravém slova smyslu (primární pozůstatky minulosti). Prosím, zkuste v nich dohledat konkrétní odkazy na prameny, které by se Vám mohly hodit.

V odpovědi na Marek Fapšo

Re: Černá smrt

autor Alžběta Hynková -

Děkujeme za zpětnou vazbu. Hledala jsem přímo v bibliografii uvedené diplomové práce a našla knihu, která se námi zvoleným tématem zabývá a na naši badatelskou otázku bychom v ní nalezli odpověď.

FIRLOVÁ, I. et al. Příspěvek k problematice léčení moru v pozdně středověkých Čechách (na základě spisů Albíka z Uničova). Documenta Pragensia 7/1987 

V odpovědi na Marek Fapšo

Re: Černá smrt

autor Jan Suttner -

Dobrý večer, chtěl bych ke zdrojům ještě přihodit knihu "Lékařské knížky Mistra Křišťana z Prachatic z mnohých vybrané". Jedná se o reprodukci knihy lékaře mistra Křišťána z Prachatic, který žil v 14./15. století a zabýval se také léčbou moru. V knize jsou pasáže s léčebnými metodami.

V odpovědi na Marek Fapšo

Re: Černá smrt

autor Barbora Vítová -

Máme-li uvést jeden konkrétní příklad autentické výpovědi, tedy úplně původního pramene, převzaného Bergdoltem, můžeme ho nalézt v kapitole číslo 9. Mor ve východní Evropě. Hans Bergdolt zde odkazuje na kroniku císaře Jana VI. Kantakuzena, který vyprávěl ve svých spisech právě o lékařském pohledu na věc, ale i své osobní bezmoci a zoufalství vůči moru. 


Co se týče výtvarného umění, bezprostřední odkazy na díla, spojená s černou smrtí lze najít také v kapitole číslo 28, Mor a výtvarné umění. Zde se setkáváme například s odkazem na slavnou fresku s Triumfem smrti na pisánském hřbitově Campo Santu.