Kniefall

Kniefall

autor Čeněk Pýcha -
Počet odpovědí: 17

Willy Brandt, 7. prosince 1970, Varšava.

Příloha brandt_kniefall.jpg
V odpovědi na Čeněk Pýcha

Re: Kniefall

autor Marie Kolaříková -

Ahoj všichni,

na poslední přednášce jsme se shodli, že dobré téma k výzkumu by bylo "jak bylo toto gesto zachyceno v dobových novinách, západních i východních?" a i po přečtení textu, který jsme dostali k nastudování, mi to připadá jako nejlepší možné řešení.

V odpovědi na Marie Kolaříková

autor Marie Kolaříková -

https://www.spiegel.de/spiegel/print/d-43822427.html

Přidala bych k tomuto tématu následující zdroj. Je to jeden z prvních komentářů na Brantovo gesto, který se objevil v tisku v Západním Německu. Pro ty, kteří neumí německy, zde zesumarizují o čem pojednává: článek se týká sociologického výzkumu, který zjišťoval, jak je Kniefall vnímán veřejností. Ačkoliv většina Západních Němců obrázek klečícího Brandta viděla (v televizi, v novinách), jen 11% procent se dokázalo vyjádřit, zda jin gesto připadá adekvátní, nebo přehnané. Mezi lidmi, kteří jej považovali za adekvátní, bylo více protestantů, než katolíků. Lidé mezi 30-60 lety viděli Kniefall spíše jako přehnaný, lidé mladší či starší spíše jako adekvátní.

Článek mi připadá důležitý, jelikož je to jedna z prvních reflexí Brandtova gesta v Německu a protože ukazuje, že holokaust byl pro Němce kontroverzní a rozpaky budící téma i 25 let po konci války.

autor Karolína Linhová -

Když jsem přečetla ten text tak mě jedině napadlo přidat Brandtovu vlastní reflexi gesta. Nevím ale jestli existuje, napsal sice autobiografii ale nikde jsem se nedočetla, zda tam toto téma probírá.

Stále jsem toho názoru, že novinové články budou nejlepší možnou variantou, odkaz, který včera přidala Marie Kolaříková bychom mohli využít jako dobrý úvod do problematiky, na který by mohly novinové články navázat.

V odpovědi na Karolína Linhová

autor Marie Kolaříková -

Nevím, jestli Brandtova reflexe vlastního gesta není trochu vzdálená původnímu tématu (ledaže by se objevila v nějakých dobových novinách, například v podobě rozhovoru). Ale jestli k tomu najdete nějaké zajímavé a relevantní materiály, nebudu dále už nic namítat.

autor Karolína Linhová -

Bohužel jsem nebyla schopna nic takového najít, rozhovory sice proběhly, ale ne přímo s Brandtem (nebo alespoň podle toho, co jsem vyhledala). Dokonce jsem ani nenašla jediný německý archiv, který by poskytoval nahlédnutí do novin online.

Souhlasím, s názorem, že je Brandtova reflexe od původního nápadu na zpracování daleko, spíš jsem to nadnesla proto, že mě to napadlo po přečtení předloženého textu. Neměla jsem úplně v úmyslu navrhovat to jako téma, které bychom mohli do práce teoreticky vložit.

Vzhledem k tomu, že jsem nenašla možnost pro nahlédnutí do nějakých německých novin přes internet, nebo zdarma přikládám odkaz na ebay, kde je možné koupit noviny Bild, kde se článek na toto téma objevuje.

https://www.ebay.de/itm/Original-BILD-Zeitung-zum-Kniefall-von-Bundeskanzler-Willy-Brandt-in-Warschau-/283189766986?nma=true&si=1X04cLBIprqByXkfM%252BeJpbC5VTg%253D&orig_cvip=true&nordt=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557 

autor Luan Checchia Goncalves -

Zdravím,

Ve knize "Social Performance", editována sociologem Jeffreym C. Alexanderem, Valentin Raurer analyzuje to, jak se z malého gesta stál tak významný symbol, který přispěl k vytváření nového obrazu Německa v kolektivní paměti nejen němců. Raurer odkazuje na fakt, že většina velkých novin měla dne 8.12 Kniefall na titulní strance a cituje několik bohatě dramatizovaných popisů Knifallu, ale nic o východní médii v textu není. 
Přikládám sem text od Raurera a Rudé Pravo ze dní 7.12, první a třetí stranky a 8.12, kde klečicího Brandta nenajdeme. 
Ovlivnila tato odlíšná zobrazení a vypravění o Kniefallu ve východní a západní médiích vytváření odlišných obrazů Německa? 

V odpovědi na Čeněk Pýcha

autor Tereza Tomková -

- Mieczyslaw Tomala

Na základě textu jsem začala hledat i mezi jinými typy pramenů než pouze novinovými články, na které jsme původně chtěli cílit, a narazila jsem na video s vyjádřením Brandtova současníka a překladatele, který s ním při onom gestu byl, a tak mohl poskytnout i svůj pohled na něj. Ze všech různých pramenů, které jsem prošla, mi tento přišel nejpřínosnější, jelikož je výpovědí reálného účastníka události.