Proces s vedením celostátního spikleneckého centra

Proces s vedením celostátního spikleneckého centra

par Čeněk Pýcha,
Nombre de réponses : 27

Ministerstvo spravedlnosti, Proces s vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudollfem Slánským, Orbis Praha 1953.

Rozsudek

En réponse à Čeněk Pýcha

Re: Proces s vedením celostátního spikleneckého centra

par Tereza Kiszová,

Ahoj, chtěla bych nadhodit pár otázek k tématu. (pozdě, ale přeci:). Zajímalo by mě, co se dá zjistit o dalších odsouzených, zatím jsem v souvislosti s procesem slýchala vždy „Slánský a spol.“. Taky mě zaujal bod IV v obžalobě, kde stojí, že obžalovaní za 2. sv. války „opatřovali nepříteli prospěch za zvláště přitěžujících okolností“. Chtěla bych vědět nakolik toto (a proces obecně) bylo vykonstruované, jaké byly předkládány důkazy atd. 

En réponse à Tereza Kiszová

par Tomáš Kovařík,

Jsou to výborné otázky :D, já by k nim dosadil ještě jednu, proč skončili na šibenici a ve vězení právě tito lidé, resp. kdo je vytipoval jako "nepřítele" státu?? 

En réponse à Tomáš Kovařík

par Saša Sláma Floriánová,

Ahoj, tato otázka mi přijde také dosti zajímavá, vzhledem k tomu, že Slánský byl přesvědčený komunista, udělal toho pro stranu tolik jako málokdo a navíc byl dlouholetým a blízkým přítelem Gottwalda (existuje fotografie z r.1936 z Gottwaldovy dači, kde jsou oba v přátelském rozpoložení, stýkali se během Moskevského exilu..)
Na oné fotografii je i Bedřich Geminder, další z odsouzených k smrti, který se ucházel o ruku Gottwaldovy dcery!
Do jaké míry tedy tipoval nepřítele státu Gottwald, jaké v tom procesu měl slovo?

En réponse à Saša Sláma Floriánová

par Tomáš Kovařík,

Co se týče Gottwalda a Slánského, oba si byli opravdu velmi blízcí, dokonce se oslovovali familiérně "Klémo" a "Rudo".

A tady mě ještě jedna otázka mohl Klement Gottwald ještě eventuálně zvrátit rozsudek nad osobou Rudolfa Slánského, nebo měl takzvaně svázané ruce?? 

En réponse à Čeněk Pýcha

par Kateřina Smutná,

Zajímalo by mě jaký byl život ve věznici zejména v 50. letech minulého století a hlavně pro lidi, kteří byli odsouzeni v takovýchto procesech. Nebo život člověka před popravou, existovalo něco jako poslední přání? 

A jaký byl pravý důvod odstranění těchto lidí, kteří byli na vysokých místech v komunistické straně?

Poslední věcí, kterou nemůžu pochopit je, proč obviněným odebráno státní občanství?

En réponse à Čeněk Pýcha

par Tomáš Kovařík,

Já bych trochu navázal na otázku o věznicích, mě by zajímalo jestli během výslechů byli přítomni sovětští poradci (nejspíše z řad NKVD) nebo zda byly v plné režii StB??

To mě přivádí na další otázku, jakými způsoby a jaké druhy, nátlaku a mučení byly použity při výsleších?

En réponse à Čeněk Pýcha

par Marek Fapšo,
En réponse à Marek Fapšo

par Kateřina Smutná,

Našla jsem texty z Rudého práva. Noviny informovaly o Procesu od začátku až do konce. Tato titulní strana je z 21.11. 1952 a to byl den, kdy se Proces na titulní stranu dostal poprvé.

http://archiv.ucl.cas.cz/index.php

Tento článek s názvem „Konec zrádcův“ je od spisovatele Ivana Olbrachta. Je to text, který je velmi prodchnutý propagandistickým smýšlením. Ostatně Olbracht byl docela činný komunista. 

http://archiv.ucl.cas.cz/index.ph

En réponse à Čeněk Pýcha

par Tereza Kiszová,

Ahoj, 

Asi bychom si pomalu měli upřesnit, co vlastně chceme zjistit. V té kapitole, co jsme dostali, se hodně mluví o reakcích veřejnost, tak mě napadlo, jestli nechceme další průzkum přesunout tímhle směrem a zabývat se tím, jak celý proces ovlivnil postoj veřejnosti k podobným obviněním. Do jaké míry vzbudil pochyby a nedůvěru vůči komunistické justici? Jak se tyto eventuální pochyby projevovaly? Mohli bychom se také soustředit na vlnu antisemitismu, kterou podle textu proces rozpoutal.

En réponse à Čeněk Pýcha

par Kateřina Smutná,

Ahoj,

Terky otázka ohledně vlny antisemitismu mi přijde zajímavá. Jak se tak brzy po válce mohl antisemitismus znovu objevit?  Osobně bych navrhla jako téma stalinismus – jak probíhal, co přesně obnášel,… Nejen tedy v zemích Východního bloku, ale i v Rusku před válkou. 

En réponse à Kateřina Smutná

par Tereza Kiszová,

Stalinismus obecně už mi možná přijde trochu moc široké... Asi bych se zaměřila buďto na antisemitismus, který se rozmohl právě během procesu, nebo bych přeci jenom zvážila odezvy v tisku, hlavně v tom exilovém, trochu jsem na to koukala a našla jsem docela zajímavé věci.

par Tomáš Kovařík,

Ten Stalinismus je hezké téma, ale hodně široké a obecné bohužel. Ten tisk je dobré téma, toho bych se držel. Doma jsem vyhrabal Rudé právo, které se použít eventuálně. 

Ahoj, posílala jsem zprávy e-mailem, ale ukazuje se, ze se neodeslaly. Posílám tedy znovu, tato z 9.12.: 

Takže vybíráme mezi zaměřením se na antisemitismus nebo odezvy veřejnosti (v tisku)? Jestli ano, zkusme se všichni vyjádřit, pro jaké téma primárně jsme. A taky navrhnou formulaci konečné otázky, ať máme čas se k tomu nějak všichni vyjádřit :)

Za mě - preferuji otázku antiseminismu, kterou jsem formulovala v předešlém mailu. Tisk je také výborné téma, přišlo by mi zajímavé zkoumat právě odezvy i v zahraničí, nejen v tuzemsku.

En réponse à Saša Sláma Floriánová

A aby to bylo aktuální, posílám tedy i odpověď na poslední zprávu. Pokud tedy vypoustime otázku antisemitismu, byla bych pro téma (tisk) i formulaci. Díky

En réponse à Čeněk Pýcha

par Kateřina Smutná,

Uznávám, že stalinismus je sice široké téma, ale možná by se díky tomu dalo zjistit pozadí takových procesů.

Odezvy v tisku mohou být pozoruhodné hlavně rozdíl mezi tím, co psalo Rudé právo a co exilový tisk. 

par Tereza Kiszová,

Takže na něčem ve stylu "Rozdíl v reakci na proces mezi exilovým a domácím (oficiálním) tiskem" bychom se shodnout mohli?

par Tomáš Kovařík,

Podařilo se mi najít články z New York Times, které se vážou k procesu se Slánským a spol.

Tento se přímo týká procesu:https://www.nytimes.com/1952/03/10/archives/mass-purge-is-seen-for-czech-traitors.html?searchResultPosition=8

A tento informuje o zadržení ex-ministra zahraničí Vladimíra Clementise : https://www.nytimes.com/1952/03/10/archives/mass-purge-is-seen-for-czech-traitors.html?searchResultPosition=8

Bohužel oba články jsou zpoplatněné, takže nejdou zobrazit přímo noviny, tudíš si nepřečteme co se tam píše (a bohužel oběr Timesů stojí 120$).

Ale je zajímavé, že se zpráva o procesu dostala i do Timesů.

par Tomáš Kovařík,

par Tereza Kiszová,

Ahoj,

Přes stránky Československého dokumentačního centra (http://csds.cz/cs/index.html) jsem se dostala k portálu Scriptum, který poskytuje v digitalizované formě spoustu exilových časopisů. Vybrala jsem po jednom čísle z periodik "Skutečnost" a "Svobodná země", které proces reflektují. Na stránce je ale i spousta dalších materiálů, takže při podrobnějším bádání by se z toho určitě dalo vytěžit mnohem víc.

http://scriptum.cz/soubory/scriptum/svobodna_zeme/svobodna_zeme_1952_16.pdf

http://scriptum.cz/soubory/scriptum/skutecnost/skutecnost_1952_11-12_ocr.pdf

Na JSTOR jsem také našla poměrně dobrý sekundární zdroj, a to studii historičky Melissy Feinbergové z univerzity v New Jersey, zabývající se dějinami zemí východního bloku. Studie porovnává reakce na proces u nás a v zahraničí, pracuje přímo s archivními materiály Rádia Svobodná Evropa, nebo např. s průzkumem veřejného mínění vedeným StB. Feinbergová se hodně soustředí na anti-semitismus spojený s procesem, uvádí například, že Svob.Evr. přirovnává některé metody komunistů k Hitlerovské propagandě a také předpokládá, že většina Čechoslováků tyto postoje nesdílí, což je ve studii postaveno do kontrastu s některými reportážemi, nebo např. archivními nahrávkami StB., z jedné z nich je dokonce ocitován útržek: "..Všechny Židy do Jáchymova"

https://www.jstor.org/stable/pdf/43299368.pdf?ab_segments=0%252Fbasic_expensive%252Fcontrol&refreqid=excelsior%3A6587452bd81bfdc45

Ahoj,

i když o nich asi víme a počítáme s nimi automaticky, přece jen je tu uvedu také jako zdroj - nahrávky soudního procesu den po dni, 183 magnetických pásek zdigitalizovaných Českým rozhlasem, uložené v Národním filmový archivu.

https://radiozurnal.rozhlas.cz/proces-s-rudolfem-slanskym-7208615

(moje poznámka: chce to ale asi silný žaludek, poslouchat to s vědomím, že slyšíte naprosto zlomené lidi..)

Jako další pramen by nám mohl posloužit časopis Slavic Review, v němž je článek od historika z sheffieldské Hallam University Dr Kevina McDermotta, od kterého jsme také četli úryvek z jeho knihy Communist Czechoslovakia, 1945 - 89. V něm McDermott rozebírá reakci obyvatelstva Československa na proces se Slánským a spol.

Vychází z dokumentů Ústředního výboru KSČ a tajné policie a dochází ve svém článku k závěrům, že reakce českého obyvatelstva je velmi různorodá, podle toho také nazývá svůj článek: A "Polyphony of Voices"? Czech Popular Opinion and the Slánský Affair.

Vyjadřuje se také k antisemitismu v tehdejší československé společnosti, který byl podle něj endemický, tedy zakořeněný.

https://www.jstor.org/stable/27653027?seq=1#metadata_info_tab_contents

En réponse à Čeněk Pýcha

par Marek Fapšo,

Badatelská otázka je produktivní a zajímavá. Obdivuhodná je i rešerše novinových článeků napříč jazykovými kontexty. Děkuji.