Osnova témat

  • Úvod

  • Samostudium 16-23. 3.

    Soubor Co je dialektika byl rozšířen o první kapitolu. V daném týdnu přečtěte podrobně úvod i první kapitolu a připravte si ca 3 otázky k nejasným pasážím. Zároveň znovu přečtěte překlady Kleistových textů. V průběhu týdne stanovíme další postup a způsoby výuky. Platí, že atest bude udělen za rozvahu nad dialektickým tématem podle Vaší volby či zkušenosti. K jeho hledání a artikulaci se můžete řídit jak uvednenými dvěma texty (Co je dialektika, Kleist), čímkoli výše nebo vlastními nápady. V dubnu bychom tyto nápady shromáždili pomocí moodelu.

  • Samostudium 24-30. 3.

    V daném týdnu přečtěte můj článek Jen aby mi to nezaštupovali, jenž mj. uvádí do základního rysu Hegelovy dialektiky, totiž důrazu na negativitu poznání. Tím se odlišuje od dialektiky Kantovy, jak byla předmětem 2. kapitoly provizorního textu Co je dialektika? Součástí této negativity je i otázka, zda lze negativní pohyb nějak přeměnit v pozitivní uzávěr (zda tedy naše neustálé selhávání v poznání toho, co je, povede někdy k úspěchu). Pozdní Hegel, zdá se, v tezi že "pravda je celek" takový názor zastává a Adorno ho za to slavně kritizuje (celek je nepravda), čímž znovu zdůrazňuje negativitu poznání jako její bytostný rys. Můj článek se snaží tyto teze nějak usmířit, a to právě odkazem na dialektickou ovahu Hegelova tvrzení. Jsou uváděny příklady z teorie množin a hudby.

    Článek je založen na přednášce z workshopu, a její záznam spolu s dalšími lze najít zde

    Co se hudby týče, připravme se taky na již zmíněné rozšířené dialektických úvah do dalších oblastí ducha, primáně umění, jak byly v přednáškách i úvodu k textu Co je dialektika? naznačeny odkazem na Lessinova Láokoonta a Beethovenovou Pátou symfonii (fakt, že začíná na prázdnou dobu). Příprava může být nejprve praktická - jelikož Berlínská filharmonie zpřístupnila na měsíc svůj digitální archiv, lze si pusti záznam celé symfonie i s obrazem zde https://www.digitalconcerthall.com/en/concert/210#

    Později zjistíme, že příslušný odkaz není čistě kontingentní, protože kompozice symfonie (stejně jako Beethovenovy další činnosti) spadají právě do kritického mezidobí let 1799-1811, jež nás zajímá.

  • Samostudium 1.4.-7.4.

    K samostudiu je uložena má stať Duch je kost jako případové studie, která pomůže odlišit pruskou dialektiku od pruské. Podobně je připojen záznam ze související přednášky, resp. celý přednáškový cyklus věnovaný tomuto tématu. Primárně si poslechnětě přednášku mojí, případně dr. Matějčková, podle zájmu pak i ostatní, které téma rozličně doplňují.

    https://www.youtube.com/playlist?list=PLTjXtx5gXmP2DLSgjJnRBD6k4UrcfWPSZ

    Od příštího týdne bychom zkusmo začali vyučovat i prostřednictvím videokonferencí, a to v obvyklou dobu přednášky, tj. v úterý od 19:00. Odkaz rozešlu mailem a vložím i sem.

  • Příprava 8.4.-14.4

    Dosavadní verze textu Co je dialektika, s hrubým základem III. části textu věnované Hegelově dialektice, se nachází zde

    https://ffuk-my.sharepoint.com/:w:/g/personal/kolmvaff_ff_cuni_cz/EZJM1zZsqq1Chqn_rSWrdvoBLXQ-HBHwDYQDGRJpbq7d5g?e=XH3FRN .

    Zapsaným v kurzu jsem to nasdílel, kdyby nefungovalo (záleží na uvedené adrese), dejte vědět. Příští úterý se v 19:10 opět setkáme na zoomu a probereme napsané zde:

    https://lfp-cuni.zoom.us/j/6029140286

  • Příprava 15. 4. - 21. 4.

    • K samostudiu určena stať Jak přeměnit kvantitu v kvalitu? případně související video

      Téma navazuje na předchozí a zároveň se zabývá principem "přeměny kvantity v kvalitu", který je podle Engelse jedním ze zákonů "ruské" dialektické školy. Ještě bych rozeslal informaci, zda se 21. 4. nakonec přece jen orientačně nesetáme online. Jinak bude platit termín 28. 4.

  • Příprava 22. 4. - 28. 4.

    Příští týden budeme opět vysílat zde https://lfp-cuni.zoom.us/s/6029140286 . K přípravě dávám text, který jsem napsal pro příležitost kurzu Filosofie hudby, zabývá se ale cynickým rozměrem dialektiky, k němuž směřujeme i v textu Co je dialektika. Prosím o jeho prostudování. V íce v úterý 28. 4. 2020 v 19:00. Hlaste se prosím asi s 10 mimnutovým předstihem, ať zbytečně neprotahujeme.

  • Dotazník

    Vyplnění dotazníku je podkladem pro udělení zápočtu. Je tak třeba učinit do úterý 5. 5. do 17:23 hodin.

  • Téma 8