Osnova sekce

  • V kurzu se budeme soustředit na etnografii jako specifický metodologický přístup. Zaměříme se na výklad konkrétních terénních praktik, klíčových pro realizaci kvalitního etnografického výzkumu: reflexivita a etika bádání, identifikace výzkumného problému a terénu, vstup do terénu a pohyb v něm, vytváření a záznam dat (pozorování, interview, dokumenty, materiální stopy lidské činnosti atd.), analýza. Zvláštní pozornost budeme věnovat způsobům prezentace etnografického výzkumu. Atestace proběhne na základě písemného testu.

    Seminář k předmětu Etnografické metody je určen k praktickému nácviku postupů, s nimiž se studující seznámí v předmětu. Hlavní náplní semináře je práce v terénu podléhající supervizi vyučujících, hlubší seznámení s analytickými postupy, vyzkoušení prezentace výzkumných závěrů a společné debaty literatury, ale i zkušeností z terénu, problémů a dilemat. Od studujících se očekává značný objem samostatné terénní práce z hodiny na hodinu. Kontaktní výuka bude probíhat jednou za dva týdny. Hovoříme-li o etnografii jako o „metodě a žánru“, poukazujeme mimo jiné na mnohovrstevnatost tohoto svébytného způsobu prozkoumávání a reprezentace reality. V semináři chceme zdůraznit dimenzi etnografie jako „řemesla“, tedy jako dovednosti, kterou si lze osvojit jen skrze přímou, teoreticko-epistemologicky ukotvenou a důsledně reflektovanou praxi. V průběhu semináře se tudíž zaměříme na výklad, diskusi i nácvik konkrétních terénních postupů a praktik, které musíme zvládnout, abychom byli schopni realizovat kvalitní etnografický výzkum. Klíčovými tématy semináře budou: identifikace výzkumného problému a terénu, vstup do terénu a pohyb v něm, způsoby vytváření dat (pozorování, interview, studium materiálních stop lidské činnosti…), zaznamenávání poznatků (terénní poznámky, deníky), analýza. Zvláštní pozornost chceme věnovat etice výzkumu i etnografického psaní.

    • Ačkoli jsou hodiny v tomto kurzu rozdělené, budou se přednáškové hodiny a semináře v praxi prolínat.

      Každá přednáška a následující seminář tvoří jakýsi menší propojený "blok" (tedy Hodina 1. a 2., pak 3. a 4. atd.) Bude třeba vypracovat všechny úkoly, konkrétní deadliny dám vědět vždy v čas dle postupu kurzu.