Osnova sekce

  •  Ráda bych všechny upozornila na to, že místo aktivity v hodině a pro ty, kteří nevybírají článek na aplikaci je zde fórum. Využijte možnosti diskutovat se spolužáky/ spolužačkami i se mnou postřehy i nejasnosti k tématům. V záložce k předešlé hodině máme načaté téma gymů a cvičení ve vztahu k tělesnému a erotickému kapitálu např.!!!
    Přečtěte si:
     povinně:
    •Heřmanský, M. 2014. Piercing: liminální individualita mezi módou a vzdorem In Soukup a kol: Tělo: čichat, česat, hmatat, propichovat, řezat. Pavel Mervart. Str. 117 - 120; 136 - 142 (Individualita a identita, Individualizace skrze piercing, Piercing a identita).
    •Zábrodská, K. 2009. Variace na gender: Poststrukturalismus, diskurzivní analýza a genderová identita. Academia. Str. 48-53 (do: "Subjekt v poststrukturálních teoriích")
     doporučeně:
    ­Cregan, K. 2012. Key Concepts in Body & Society. Sage. Str  112 - 115 (Identity).
     Otázky k četbě:
    • Co je individualizace?
    - Proces vyčlenění (se) jedince, důraz na vlastní specifičnost a originalitu, vymaňování se z podmanění sociálním normativům?
    • Co je identita?
    - Sebepojetí? To, jak se jedinec vnímá a jak míní, že ho vnímají druzí. Je situační, relační a vyjednávaná - procesem výměny významů mezi sebou samým a skupinou/ společností.
    • Jakou roli hraje napodobování a vymezování v procesech individualizace a identifikace?
    - Protichůdné procesy formování identity: napodobováním se identifikujeme jako člen/ka určité skupiny; vymezováním se od určité skupiny odlišujeme. To, s kým/ čím se ztotožňujeme utváří naší identitu stejně jako to/ti vůči čemu/kterým se vymezujeme.
    • Jaká je povaha těla v těchto procesech?
    - Tělo je nástrojem procesu vyjednávání, vytváření identity. Z pohledu konceptu identity může být uvažováno jako projekt, z pohledu konceptu subjektivity není autonomního projektu založeného na svobodné volbě, subjektivita je produktem určitého prostředí. 
    • Proč byl koncept identity kritizován? (Zábrodská)
    - Byl postavený na osvícenské představě existence autonomního subjektu, která automaticky vyčleňovala takové skupiny lidí, kteří neměli stejná práva (nebyly "autornomní" v moderním smyslu), současně nezohledňuje vliv kontextu/ prostředí (rovinu moci) na utváření sebe sama a sebepojetí.
    • Co je subjektivita? (Zábrodská)
    - Alternativní pojem k "identitě", založený na kritice předpokladu autonomního subjektu nezávislého na prostředí. Subjektivita je utvářená v těsném vztahu k symbolickému a materiálnímu prostředí, je produktem a zároveň nástrojem reprodukce tohoto (sociálního) prostředí, je proměnlivá a min. částečně nevědomá.
     Článek k aplikaci/ diskusi: