Osnova sekce

  • Přečtěte si:

    Moore, H. L. 2001. Co se stalo se ženami a muži? Cargo, 3,4/2001: 174 – 196.
    Zodpovězte:
    • ­Jak se liší přístup k otázkách pohlaví, genderu a sexuality z perspektivy třech představených disciplín?
    • Gender studies zkoumají typicky vztah pohlaví a genderu, kdy se vyvinuly od argumentace konstruovanosti genderu až ke konstruovanosti samotného pohlaví, queer studies vidí primát v otázce sexuality, která podmiňuje ustavování genderu a antropologie přistupuje k těmto třem kategoriím odděleně a zkoumá jejich vzájemnou dynamiku v různých kulturních kontextech. 
    • Jaký je hlavní argument textu? (Ve vztahu mezi materialistickým pojetím těchto kategorií a jejich pojetím jako sociálních konstruktů.
    • Moore shrnuje vývoj uvažování o pohlaví, genderu a sexualitě z pohledu různých sociálněvědních disciplín, aby nakonec argumentovala, že ani jeden extrémní přístup (radikální sociální konstruktivismus, ani radikální materialismus) není řešením. Tedy, že tyto kategorie nejsou ani čistě biologicky dané, ani čistě symbolické (konstruované). Tvrdí totiž, že není možné ani žádané, abychom pohlaví a gender nějak jasně vymezili, jelikož: „pohlaví, gender a sexualita jsou produktem řady materiálních a symbolických interakcí“ (Moore 2001: 193). Z toho plyne, že je tělo průsečíkem symbolického a materiálního. Dále zdůrazňuje konstitutivní roli jazyka ve vztahu k tělu a v důsledku tak i jeho vliv na dynamiku mezi pohlavím, genderem a sexualitou.