Milí studenti,

věříme, že Vás následující text zaujme. Je to první publikace tohoto druhu v ČR o supervizi, s níž se jistě v nějaké formě setkáváte či v budoucnu setkáte ve své praxi. Je určena pro co nejefektivnější uvedení do tématu supervize v celé šíři souvislostí (nikoli ovšem hloubce - to vyžaduje provázání s dlouhodobou zkušeností).

Text je rozdělen do pěti částí - kapitol, které na sebe logicky navazují. Nedoporučujeme proto některou přeskakovat. Kapitoly jsou přibližně stejně dlouhé, každá obsahuje přibližně 6-7 stran textu a hypertextové odkazy. V každé se dozvíte trochu teorie a pak její využití v praxi, což je pro Vás v této chvíli napsání seminární práce pro tento předmět. Čistě cvičně zaměřená IV. kapitola je trochu delší, ale má menší rozsah hypertextových odkazů.

Za optimální pro osvojení textu považujeme, pokud si ke studiu můžete vyčlenit pět po sobě jdoucích večerů. Každý večer pak zvolna a beze spěchu prostudujete jednu kapitolu, ihned provedete cvičení a odpovíte na položené otázky. Při čtení je vhodné se vracet i k předchozí kapitole a připomínat si souvislosti. Odhadovaný čas pro každé takové večerní studium je 3,5hod. Takto během pěti dnů získáte solidní představu o tom, co je supervize a jak ji můžete využít ve vlastní organizaci i tehdy, když jste dosud se supervizí nikdy nepřišel (nepřišla) do styku. Získáte také dobrou průpravu pro zpracování seminární práce.

Pokud nemůžete studovat text takto, neklesejte na mysli. Doporučujeme však určitě prostudovat alespoň první kapitolu ještě před zahájením prvního modulu výuky ve škole. Výuka bude obsahovat zážitková cvičení, která jsou nezbytná pro získání citu a zkušenosti, bez níž se u tohoto tématu nelze obejít. Je však třeba abyste již trochu věděl(a), oč se jedná. Zážitková cvičení Vám doporučujeme -studenti si je velmi chválí - ale nejsou povinná. Rozhodněte se sami, zda si chcete takto „bezplatně“ supervizi vyzkoušet nebo ne.

Během dalších modulů výuky se svými kolegy uskutečníte cvičení k uzavírání kontraktu. Bez účasti na nich byste mohl(a) mít potíže látku pochopit a seminární práci zvládnout. Při výuce ale nebudou opakovány informace obsažené v tomto textu!!!!!! Proto je pro Vaše dobré zapojení do tohoto cvičení nutné text předem prostudovat! Nejasná místa a dotazy budete moci konzultovat během výuky, příp. následně mailem. Můžete si potom též dohodnout osobní konzultaci s vyučující. Přípravou na cvičení si ušetříte mnoho času, protože pak cvičením získáte velmi mnoho pro svou seminární práci.

Ke zpracování seminární práce budete potřebovat kromě prostudování textu a procvičení témat také přečíst několik článků a publikací o supervizi, abyste mohl(a) provést alespoň stručnou rešerši z literatury. Články a publikace jsou k zapůjčení v knihovně katedry prezenčně nebo k okopírování. Varujeme před opisováním rešerše z minulých ročníků - práce jsou uloženy u vyučující.

předchozí x následující

Последнее изменение: суббота, 3 марта 2012, 10:12