Neologismy roku 2024

Neologismy roku 2024

autor Lenka Sluková -
Počet odpovědí: 1

Neologismy roku 2024

Zaznamenávám pár příkladů neologismů, které jsem si dokázala vybavit, jsou hlavně z poslední doby, bohužel ne z celého roku (nedokázala jsem si vzpomenout na tolik). Většinu slov jsem slyšela při běžných rozhovorech, nejsou to tedy žádné oficiální příručkové neologismy.

a) nová slova

svjéďo = svědectví (využívá se mezi křesťanskou mládeží; slang): „Byly tam různý přednášky, workshopy a svjéďa…“

zráňo = zranění (hlavně vnitřní, duševní, psychické): „Zjistil, že má nějaký nevyřešený zráňo z dětství.“

skibidi = vyjádření absurdity nebo něčeho bizarního; pochází z videí „Skibidi toilet“ na platformě TikTok: „Co děláš? To je mega skibidi.“

b) neosémantismy – slova s novým významem

nehrotit něco = tolik to neřešit, tolik se nesnažit, uvolnit se, odpočinout si…: „Máš toho v poslední době fakt hodně, tak už to dneska nehroť.“

c) nová spojení slov:

jet bomby = hodně toho zvládat, být v něčem dobrý, úspěšný: „Viděl jsem tě a hned jsem si všiml, jak jedeš bomby.“

být držák = být vytrvalý, věrný, vydržet dlouho…: „Ty vstáváš každý den tak brzy, jo? Ty jseš držák!“

být dobrej = být opilý (ale ne příliš): „Dali jsme si dvě flašky vína a byli jsme dobrý.“

d) okazionalismy = Pojmenování, slovo vznikající příležitostně v procesu tvoření textu zpravidla pro jedno konkrétní použití podmíněné kontextem

bonboniéra plechovkovitá – „Ty bonbóny byly v takový plechovce.“ – „Aha, takže to byla taková bonboniéra plechovkovitá…“ (rozhovor dcery a matky)