Neologismy roku 2024

Neologismy roku 2024

by Magdaléna Langšádlová -
Number of replies: 0

skibidi, sigma

S několika kolegy z bohemistiky jsme před Vánoci vedli dlouhý večerní rozhovor, při kterém jsme se snažili zachytit obecný význam těchto neologismů. Dospěli jsme jednotně k názoru, že postupné vyprazdňování významu neologismů došlo v tomto případě na úplný konec. Opravdu, tato slova mohou znamenat COKOLI. Slýcháme je v pozitivním i negativním kontextu, pro označení lidí, zvířat, věcí, vlastností atd. a vyjadřují jakoukoli vlastnost, která je pro danou situaci adekvátní. Proto bych význam slova popsala asi nějak takto: poukázání na obecnou věc obecnými výrazy, ale chci, aby bylo vidět, že jsem generace alfa: "Hele, tam je skibidi batoh." (Hele, tam je batoh...jo, a mimochodem, jsem z generace alfa.)

• nová slova, komunita generace alfa (narození 2010-2024)

ten byl včera hodně / tomu bylo hodně

Používá se pro zjemnění skutečnosti, že se někdo opravdu hodně opil. Je to takový eufemismus, když nechceme dopodrobna vyprávět, co všechno včerejší  večer vyváděl.

• nová spojení slov

nebudu lhát

Takový dovětek, který vychází z anglického "not gonna lie" a pro české vyjadřování je docela specifický. Obecně vzato není toto spojení ničím speciální, ale nahrazuje české "opravdu" ve větě. "Byla to legrace, nebudu lhát." (Byla to opravdu velká legrace, fakt jsem si to užila.)

• neosémantismy

bez čepice (fr, fr, no cap)

Anglické fr (for real) no cap standardně označuje, že někdo mluví pravdu, není to lež. No cap je poté doslově přeloženo a používá se ve své počeštěné podobě "bez čepice" a v ní se také řadí do věty. "Fakt přijedu, bez čepice." (Opravdu přijedu.) Je to spíš takový vtip, než že by se to použilo vážně. Naproti tomu "fr" samotné slýchám velmi často ve významu "opravdu", ale to už je rozhodně starší než rok.

• nová spojení slov

delulu

Z anglického "delusional" označuje většinou osobu, která žije v iluzích nebo klamu většinou v souvislosti s nějakým vztahem. Souvisí s přehnaně pozitivními a idealistickými pohledy na věc nebo situaci.

• nová slova

hodil jsem si dvacítku

Vychází z oblíbených her jako je "Dračí doupě", kde se pro posunutí děje hry hází dvacetistěnnou kostkou, pokud padne nízké číslo, situace se velmi pokazí, pokud padne vysoké číslo, situace se naopak podaří. "Hodit si dvacítku" tedy označuje situaci, která dopadla nejlepsím možným způsobem. "Jak to dopadlo?" "Hodil jsem si dvacítku."

• nová spojení slov

desítka na charizmatu

Vychází ze stejného prostředí jako příklad nad tím. 10 bodů je maximum, které lze udělit jedné postavě k jakékoli zvolené vlastnosti, a tudíž, když má někdo 10 na charizmatu, má to nejsilnějí charizma, které lze mít. Používá se tedy v situacích, kdy se někomu podaří vybruslit ze situace jen za pomoci vlastního kouzla osobnosti, v takovém případě se o něm řekne, že má 10 v charizmatu.

• nová spojení slov